Knjige
Knjižnica, ljubkovalno poimenovana Oodi, kar v prevodu iz finščine pomeni 'oda', je bila po načrtu finskega podjetja ALA Architects zgrajena kot odprta, valovita struktura, ki znanja željne ter strastne bralce vabi v "topel objem". Foto: EPA
V knjižnici ne bodo zahtevali stroge tišine, kar je sicer običajno v tovrstnih ustanovah. Foto: EPA
Prav tako bo v knjižnici domoval evropski center za obiskovalce, kjer bodo na voljo informacije o EU-ju. Foto: EPA

Dodaj v

Finska se je ob stoletju samostojnosti samobdarila s knjižnico, "dnevno sobo naroda"

Helsinško osrednjo knjižnico so načrtovali kar 20 let
6. december 2018 ob 18:35
Helsinki - MMC RTV SLO, STA

Finska je v sredo, na predvečer zaključka praznovanj stoletnice samostojnosti države, ki so se začela 6. decembra lani, v središču Helsinkov dobila veliko novo knjižnico. Prostorna, iz lesa in stekla zgrajena stavba, ki stoji nasproti finskega parlamenta, predstavlja "dnevno sobo naroda".

Helsinško osrednjo knjižnico so načrtovali kar 20 let, na koncu pa so prav v realizaciji tega projekta prepoznali najprimernejše sporočilo ob zaključku praznovanj razglasitve samostojnosti Finske izpod dolgoletne Švedske oziroma Ruske nadvlade.

Valovita Oda
Knjižnica, ljubkovalno poimenovana Oodi, kar v prevodu iz finščine pomeni 'oda', je bila po načrtu finskega podjetja ALA Architects zgrajena kot odprta, valovita struktura, ki znanjaželjne ter strastne bralce vabi v "topel objem".

V knjižnici je na voljo 100.000 knjižnih enot, v zgradbi pa so tudi studii za glasbeno in videoprodukcijo ter prostori za delavnice, opremljenimi s 3D-tiskalniki in laserskimi rezalniki, ki jih bodo obiskovalci lahko uporabljali brezplačno. Prav tako bo v knjižnici domoval evropski center za obiskovalce, kjer bodo na voljo informacije, povezane z EU-jem.

Ideji upanja in napredka
Tommi Laitio, predstavnik za kulturo in prosti čas mesta Helsinki, je ob odprtju dejal, da Oodi predstavlja moderno idejo o tem, kakšna naj bo knjižnica: "Je hkrati hiša literature ter tehnologije, glasbe, filma in EU-ja. In vsa ta področja sovpadajo z idejo upanja in napredka."

Tehnologija bo v knjižnici prisotna tudi v obliki knjižničarjev robotov, manjših vagončkov, ki samostojno opravijo pot od točke za vračilo knjig mimo dvigal do pravih oddelkov, kar bo zaposlenim v knjižnici olajšalo vračilo del na police. Načrtovalci verjamejo, da je helsinška javna knjižnica prva na svetu s tovrstno robotsko pomočjo.

Ne bodo zahtevali stroge tišine
V knjižnici tudi ne bodo zahtevali stroge tišine, kar je sicer značilno za tovrstne ustanove. Želijo si namreč, da bi knjižnica postala prostor druženja in ustvarjanja obiskovalcev različnih starosti. Zato so se odločili, da knjig, namenjenih otrokom in mladim, ne bodo ločili od knjig za odrasle. So pa knjižnico opremili s posebnimi tihimi sobami, namenjenimi učenju.

Čeprav v številnih državah krčijo knjižnično dejavnost, v Helsinkih niso imeli težav pri pridobitvi politične in javne podpore za izvedbo 98 milijonov evrov vrednega načrta, saj Finci resnično veliko dajo na knjižnice, je pojasnil Laitio. Dodal je, da ob tem skorajda ni naletel na nasprotovanja: "Pravzaprav so se ga ljudje razveselili in so nanj ponosni." Na Finskem si 5,5 milijona prebivalcev letno izposodi okoli 68 milijonov knjig, še navaja AFP.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
menitosi
# 06.12.2018 ob 18:47
Lepo. O NUK2 pa že desetletja nič. Toliko o spoštovanju lastnega naroda. Imamo pa TEŠ6, drugi tir, nove oklepnike in še marsikaj.
magnapurga
# 07.12.2018 ob 07:27
Ko smo že pri knjigah in branju: "samobdaritev", kot piše v naslovu, ali "samoobdaritev"?
Ljubinica
# 06.12.2018 ob 20:25
Bravo, Finci.
Glede Slovenije sta pa predhodnika že vse povedala. Ubogi slovenski narod :(
astro
# 06.12.2018 ob 21:37
Saj imajo Finci tudi oklepnike, ampak na knjige ne pozabijo. S tem objektom so postavili spomenik kulturi. Meni se sicer zdi bolj pomembno, da je knjiga dostopna vsem z dobro založenimi knjižnicami in s subvencioniranimi knjigami.
SamoRes
# 06.12.2018 ob 18:52
Mi pa oklepnike, ubog narod, za hlapce rojeni ali kako gre tista
likozar
# 07.12.2018 ob 05:28
vse jasno: tudi mi jo dobimo ob 100 letnici države
dejneseri
# 07.12.2018 ob 09:02
res ne gre, da ne bi ob tej novici pomislili na naso sceno...

osamosvojiteljisti pri nas so kulturo zlorabili za svoje politicne in ekonomske cilje, zdaj pa nas ti isti posiljujejo z neko retrogardno domacijskostjo...

(s tega vidika je bila kultura v jugoslaviji bistveno na boljsem, in to kljub uradni cenzuri, danes je pa cenzura vgrajena v marsikateri "svoboden" um)
kiliboy
# 07.12.2018 ob 07:26
Finci so nam prodali orožje, da so lahko zgradili knjižnico. Lepa investicija in pametna odločitev.
mojenovoime
# 07.12.2018 ob 11:54
Finska je Švedska!
robrina
# 07.12.2018 ob 08:42
Sicer je tole splošna (javna) knjižnica v Helsinkih (Helsinki City Library), ne nacionalna. Da bi imeli tako sredi Ljubljane, s pogledi na mesto in pa v Mariboru... prelepo za meščane in obiskovalce mesta!
Kazalo