Knjige
Andrej Fištravec
Župan Andrej Fištravec je prepričan, da je selitev knjižnice v Centrum kvalitetna rešitev, s katero se strinja tudi vodstvo knjižnice in za katero imajo izdelano finančno konstrukcijo. Foto: BoBo
Mariborska knjižnica in Rotovški trg
Selitev knjižnice v Centrum ocenjujejo na 13,3 milijona evrov. Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Mariborska knjižnica
Selitev knjižnice v nove prostore je namreč predvidena avgusta 2020. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Fištravec: Selitev v Centrum je ta hip najboljša rešitev za Mariborsko knjižnico

Vodstvo knjižnice: selitev do leta 2020 je za nas skrajna meja
7. september 2018 ob 13:31
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Mariborski mestni svet bo prihodnji teden odločal o selitvi osrednje enote Mariborske knjižnice v nedokončani poslovno-stanovanjski objekt Centrum nedaleč od Trga Leona Štuklja. Po mnenju župana Andreja Fištravca je to trenutno najbolj optimalna rešitev za več let trajajočo nevzdržno prostorsko stisko knjižnice, zato upa, da bo na koncu prevladal razum.

Po Fištravčevih besedah so to možnost začeli proučevati na predlog mestnih svetnikov, potem ko so jim sami predlagali selitev v stavbo zavarovalnice na Cankarjevi ulici, in izkazalo se je, da je uresničljiva. "Imamo kakovostno rešitev, s katero se strinja tudi vodstvo knjižnice in za katero imamo izdelano finančno konstrukcijo, ki nam omogoča uresničitev še vrste drugih projektov v mestu. Nesmiselno se mi zdi, da bi si tu zabijali avtogol, ker na koncu bo kratko potegnila knjižnica," je prepričan Fištravec.

Selitev v nove prostore je predvidena čez dve leti
Selitev v Centrum, ki je v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in zasebnika, ocenjujejo na 13,3 milijona evrov. Po besedah Teobalda Pajnika iz občinske projektne pisarne so projektanti ugotovili, da je program knjižnice mogoče umestiti v Centrum, čeprav je bil ta načrtovan za drugo dejavnost. Letos imajo v občinskem proračunu zagotovljene tri milijone evrov, ki jih bodo porabili za nakup objekta, druga sredstva pa bo treba zagotoviti v proračunih za leto 2019 in 2020. Selitev knjižnice v nove prostore je namreč predvidena avgusta 2020.

Podjetje MTB je Centrum začelo graditi leta 2008, a se je gradnja zaradi finančnih težav naslednje leto ustavila. Trenutno je v tretji gradbeni fazi, obsega pa pet nadstropij, tri kletne etaže in mansardo. Za knjižnico bi v njem poleg prostorov za knjige med drugim uredili še večnamensko dvorano, čitalnico na terasi, učilnice in kavarno.

Novoimenovani mestni urbanist Tomaž Kancler, sicer mestni svetnik SDS-a, ugotavlja, da je med prednostmi predlagane rešitve ugodna lokacija, saj bi se s tem nadaljevala celovita ureditev širšega območja Trga Leona Štuklja. "Gre za eno zadnjih sivih con v središču mesta, ki bi lahko bila na ta način revitalizirana," je dejal.

Prednost v združitvi vseh služb knjižnice pod eno streho
Vodstvo knjižnice se strinja. "Dejstvo je, da nimamo več prostora ne za delo ne za uporabnike. Upam, da je to zadnja predlagana opcija in da do leta 2020 res pridemo do novih prostorov, kar je za nas skrajna meja," je povedala pomočnica direktorice Slavica Rampih. Med prednostmi selitve v Centrum vidi možnost združitve vseh služb knjižnice pod eno streho, česar pri nekaterih drugih predlogih ni bilo.

Po županovih besedah "niso korektne" navedbe, da je selitev v Centrum finančno podoben zalogaj kot obnova knjižnice na sedanji lokaciji na Rotovškem trgu, za katero se zavzemajo nekateri mestni politiki na čelu SMC-ja. Kot je dejal, bi ohranitev knjižnice na Rotovškem trgu po trenutnih cenah v gradbeništvu stala več kot 20 milijonov evrov.

Fištravec prav tako odločno zavrača navedbe o domnevnem neuresničevanju 18 projektov, ki jih je napovedal lani. "Vsi projekti se izvajajo," je zatrdil. Med drugim je povedal, da se je ta mesec začela obnova srednjega bazena v Pristanu, ta teden so dobili gradbeno dovoljenje za obnovo Vojašniškega trga.

Oder na Dravi ostaja
Prav tako jim je po njegovih besedah uspelo razjasniti zagato okoli spomladi postavljenega odra na Dravi. Pred dnevi so namreč prejeli odločbo državnega inšpektorata za okolje in prostor, s katero ta odpravlja odločbo gradbenega inšpektorja, ki je odredil rušenje odra. "Ugotavlja, da je pritožba Mestne občine Maribor utemeljena, in vse skupaj vrača na prvo stopnjo," je pojasnil. Čez zimo bodo tako oder "pospravili", prihodnje leto pa bo po županovih besedah lahko znova gostil dogodke.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
success
# 07.09.2018 ob 15:43
Daj Fistravec prozorni, pred volitvami ste zaceli kao nekaj migat, prej pa ste 90% mandata skrbeli za svoje riti. Povejte mi, razen vseh potovanj po svetu, kaksne posle ste pripeljali ? Kaj ste zrihtali ? NIC! Unicili ste pohorje, avtobusni promet, spremenili rezim voznje po mestu v nerazumljiv, nastavili vso zlahto in ritolizalnike kam ste zeleli itd.To da naredis en rondo, 3 lesene klopce in 2 nova semaforja, zame ni razvoj mesta. Lape pa tak polne, da sem mislil da bomo najmanj ob bok Grazu oz po njegovem govorjenju bi ga naj celo prehiteli. Da ne omenjam letalisca, kaksne obljube, sem pricakoval da bo tudi tam malo vec zivljenja. Sluzi pa samo za pranje denarja. Maribor je vsako leto bolj beden. Maribor je tudi moje mesto, imamo nesteto moznosti, lahko bi se rapidno razvijali, samo vi tepci niste sposobni pripeljat ne investitiorjev, ne drzavnega denarja in ne evropskega denarja. Vazno pa je da si si ti fistra nasel Kitajko doli, ki je sedaj se do tretjega kolena vse v MB pripeljala
Lev Julius
# 07.09.2018 ob 13:49
To je zgodba stara 25 let in vsakič pred volitvami izplava na površje birokratske kloake . Tudi direktorica je na svojem položaju že 25 let in vsakič pred novo kandidaturo malo pojamra . Tipičen primer državne birokracije in malomeščanske buržoazije .
Tao3
# 07.09.2018 ob 14:24
Fištra, najboljša rešitev je tvoja skorajšnja razrešitev! Adijo ...
HOR
# 07.09.2018 ob 13:42
Mineštra Fineštra...
deloholik
# 07.09.2018 ob 15:19
A se bližajo kakšne volitve, da se v Mariboru rihtajo ceste, knjižnica, stadion, fasade, odri,...?
velenjcan
# 07.09.2018 ob 14:41
Jara kača, tale knjižnica. A mora komu kak cigu na glavo past, da se mu bo posvetilo?
thomasnn
# 08.09.2018 ob 08:20
Mestno knjižnjico (oziroma potencialne lokacije) seli, kot mačka mladiče.
HOR
# 07.09.2018 ob 17:51
Po dekanglirizaciji potrebuje Maribor še defištrizacijo...
RinP
# 07.09.2018 ob 17:28
Upam, da smo v Mariboru s Fištravcem dosegli dno in da nižje res več ne gre. Po njem bi lahko poimenovali enoto za nespsobnost 1Fišter, v praksi pa bi uporabljali mili ali mikro Fišter.
sas
# 07.09.2018 ob 16:36
Če bo ta ponovno izvoljen, potem Mariboru res ni več pomoči ...
RoSeR
# 07.09.2018 ob 14:58
Kako lahko date to politično propagando pod KNJIGE???
zapravico
# 08.09.2018 ob 06:25
A res ni bolj normalnih ljudi
HOR
# 08.09.2018 ob 13:54
Glede na njegove "povezave" z Brazilijo se nam lahko zgodi "brazilski primer" in bo knjižnica v neprimernih prostorih prej zgorela, kot pa se preselila...
Aeda
# 07.09.2018 ob 17:24
https://www.vecer.com/mariborska-knjiznica-pamet-je-usla-izpod-klobuka-6560678
Priporočam vsem, ki jih tematika obravnava in zadeva ob bližajočih se volitvah župana...
cannex
# 07.09.2018 ob 16:31
Upam, da mesto končno pride do zaslužene sodobne knjižnice.

Ve mogoče kako daleč so ostali projekti iz mehanizma CTN? Zaprtje in obnova lenta, kolesarske poti, park ob potoku...?
Lev Julius
# 21.09.2018 ob 14:47
Predsednica sveta Majda Potrata: "Projekt je ustrezen, vprašanje, ki ostaja odprto, pa je finančna konstrukcija."
http://www.rtvslo.si/radio-maribor/novice/centrum-predstavili-tudi-svetu-mariborske-knjiznice/466586
...Predsednica sveta Majda Potrata: "Projekt je ustrezen.........Gospa Potrata dovolite vprašanje o objektu ; Ali vam je poznano kaj je to ENERGETSKA IZKAZNICA ? Nekdo ,ki ne ve kaj je energetska izkaznica nam zagotavlja ,da je objekt ustrezen . Adijo pamet ,pa plastično vrečko na glavo gospa.
Lev Julius
# 17.09.2018 ob 20:12
Edina rešitev za Mariborčane je selitev Fištravca na Kitajsko !
Aeda
# 08.09.2018 ob 17:21
@Tao3: "Fištra naj raje razloži to KATASTROFALNO preplastitev vpadnice iz Hoč, ki je naslabša prenovljena cesta v Evropi...."
Prav bi bilo, da bi se informirali o PRISTOJNOSTIH, ki jih ima mariborski župan...
QUENDI
# 08.09.2018 ob 11:51
......ali bo napisla kakšno knjigo......
Tao3
# 07.09.2018 ob 20:41
VJ, se strinjam Kangler je bil slab, ampak to kar nam je pokazal Fištra, to je pa novo dno. Ta človek je dokončno pokopal Maribor. NIČ ni narejo. Nič! Preberite njegove stare obljube za ta mandat ... Fištra spravlja v sramoto nas vse, ki smo mislili da bo z njim boljše. Ampak tak te je, zdaj smo v podni, samo gor še lahko gremo, če se tega lopova in nesposobneža rešimo ...
Tao3
# 07.09.2018 ob 20:17
Fištra naj raje razloži to KATASTROFALNO preplastitev vpadnice iz Hoč, ki je naslabša prenovljena cesta v Evropi. Meče te gor in dol, levo on desno ... asfalt zanič položen. Zraven naj razloži še kdo bo odgovarjal in sam odstopi kakšni dve tri leti nazaj ... zdaj bo itak odšel v zgodovino kot najslabši župan Maribora v zgodovini ...
Tao3
# 08.09.2018 ob 07:54
VJ, si to ti Fištra? Nea nori s takimi izjavami, na prejšnjih volitvah si ti nas postrani gledal, na teh volitvah pa mi tebe!
vplaznik
# 07.09.2018 ob 21:09
Oprostite Kangler je bil res lopov, ampak Fištravec je pa stokrat večji lopov. Zanimivo pa da sedaj ni nobenih protestov, to je še en dokaz da so bile vstaje zrežirane.
Kazalo