S knjigo v roki namesto na rolki so otroci varnejši. Foto: EPA
S knjigo v roki namesto na rolki so otroci varnejši. Foto: EPA
Mladi bralci
A tudi branje ima lahko svoje temne plati ... Foto: EPA

Kot so v posebni raziskavi ugotovili britanski zdravniki, se je namreč število otrok, ki so se zaradi zlomov, zvinov in odrgnin na urgenci oglasili ob koncih tedna takoj po izidu knjig o mladem čarovniku, v primerjavi z "normalnimi" konci tedna zmanjšalo skoraj za polovico. Zato so predlagali, da bi sponzorirali več pisateljev, ki bi z napetimi deli otroke držali ob knjigah in jih tako varovali pred poškodbami.

Očitno so bili otroci preveč zaposleni z dogajanjem na Bradavičarki, da bi imeli čas z rolkami se spuščati po stopnicah ali s skuterji drveti po mestu, sklepajo zdravniki, ki so raziskavo objavili v reviji BMJ.

Tudi preveč branja lahko škoduje
A vsaka medalja ima dve plati in tako zdravniki svarijo pred debelostjo, rahitisom in izgubo fizične pripravljenosti pri otrocih, ki se premalo gibljejo. Dobre knjige pa vseeno poskrbijo za telovadbo - možgansko, pripomorejo pa tudi k razvijanju domišljije in bogatenju razmišljanja, opominjajo možje v belih haljah.

Poletje s knjigo v roki je varnejše
Avtorji raziskave so vanjo vključili otroke, stare od sedem do 15 let, ki so se po pomoč na urgenco zatekli v zadnjih treh letih; v precep so vzeli zadnja tri poletja. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšen vpliv na poškodbe imajo knjige o Harryju Potterju ob času izida. V raziskavo so zajeli zadnji dve knjigi, Harry Potter in Feniksov red ter Princ nečiste krvi, pri obeh pa so bili rezultati isti - veliko manj poškodovanih otrok.