Najbolj znano delo Houellebecqa so Osnovni delci. Foto:
Najbolj znano delo Houellebecqa so Osnovni delci. Foto:
Naslovnica izvirnika Houellebecqovega dela.

Michel Houellebecq je pohvalil nemške bralce, ki naj bi prvi zaznali in razumeli avtorjeva sklicevanja na filozofa Schopenhauerja in Nietzscheja. V Franciji pa so ga sprva opredelili kot provokatorja, dokazal pa se je šele s konstantnim uspehom svojih del, med katerimi sta najbolj znani Osnovni delci in Platforma.

Francoski kritiki avtorju med drugim očitajo uporabo obscenih izrazov in blatenje islama, sam pa dodaja, da se Nemci sploh ne zavedajo, v kako svobodni državi živijo. Houellebecq je izrazil navdušenje nad tem, da lahko v Nemčiji kadijo, kupujejo alkohol, na avtocestah pa hitrosti niso omejene.

Ljudje in kloni brez človečnosti
Pisatelj sicer trenutno po Evropi predstavlja roman Možnost otoka, ki pripoveduje o človeku Danielu in njegovih klonih, ki so nesrečni, ker nimajo prave človečnosti. Kot vplivni igralec iz ozadja pa se kaže tudi sekta, ki svojim članom obljublja nesmrtnost.

Možnost otoka bomo lahko naslednje leto brali tudi v slovenskem jeziku, za izid romana pa bodo poskrbeli pri Študentski založbi, kjer so za prevod dela zadolžili Mojco Medvešek. Knjiga bo izšla pri Cankarjevi založbi, ki je izdala tudi avtorjeva dela Osnovni delci in Platforma.