Po mnenju Hoellebecqovih založnikov bi morale izid nove knjige pospremiti le odlične kritike. Foto:
Po mnenju Hoellebecqovih založnikov bi morale izid nove knjige pospremiti le odlične kritike. Foto:

Na 5 let starem CD-ju je zapisano Houellebecqovo dolgočasno recitiranje lastne poezije ob kičasti psihedelični glasbi, ki dokazuje, da literat raperskim zvezdnikom ne seže niti do kolen. Literarni kritiki, na katere je francoski pisateljski zvezdnik pozabil, zgoščenko zato načrtno širijo po pariški literarni četrti Saint Germain.

Vse za svojega zvezdnika
Skrivnostno ozračje ob izidu literatovega četrtega romana pa ni le kaprica slavnega pisatelja. Zakrivila ga je predvsem založniška hiša Fayard, ki je novi roman poslala le 15 novinarjem, preverjenim oboževalcem Houellebecqa. Na ta način so hoteli zagotoviti le pozitivne kritike dela.

Napete razmere med Michelom Houellebecqom in novinarji so že od leta 2002 stalnica v odnosu med pisateljem in sedmo silo. Tedaj je namreč neki novinar zapisal Hoellebecqove besede: "Islam je najbolj neumna med vsemi religijami."

Slab glasbenik z odličnimi sodelavci
Čeprav je Michel Houellebecq prav slab "pevec", pa je pri ustvarjanju albuma Presence Humaine sodeloval s pomembnimi ljudmi iz sveta glasbe. Zgoščenko z desetimi posnetki je posnel v sodelovanju z Bertrandom Burgalatom, aranžerjem skladb Nicka Cava. Glasbeni kritiki so zbirko pesmi o opisu počitnic skozi oči alžirskega izseljenca, ki pometa tla nočnega kluba, opisali kot zelo depresivno.

Hoellbecq naj bi se celo podal na turnejo po Nemčiji, na kateri naj bi ga spremljala rokovska skupina AS Dragons. Podvig pa se ni zgodil. Hoellebecq in Burgalat sta se namreč sprla, ko bi bilo potrebno določiti stroške turneje.