Ladja knjigarna - ladja kulture bo odrinila 28. julija iz Krka in svojo pot 10. avgusta končala v Makarski. Foto: BoBo
Ladja knjigarna - ladja kulture bo odrinila 28. julija iz Krka in svojo pot 10. avgusta končala v Makarski. Foto: BoBo
Branje
Slovenski veleposlanik na Hrvaškem Vojko Volk pravi, da se bo v okviru projetka lahko slovenska književnost predstavila ne le slovenskim, temveč tudi drugim turistom na Hrvaškem. Foto: BoBo

Projekt Ladja knjigarna - ladja kulture prirejajo na hrvaškem že šesto leto, kot novost pa so letos k sodelovanju povabili državo partnerico. Slovenski literati bodo tako sodelovali v književnih programih ladje, ki bo ob hrvaški obali plula od konca julija do srede avgusta. Na ladji in v mestnih knjižnicah bodo nastopili Ana Pepelnik, Vida Mokrin Pauer, Barbara Korun, Tatjana Pregl Kobe, Cvetka Bevc in Andrej Detela.
S kulturo za boljše odnose
Slovenski veleposlanik na Hrvaškem Vojko Volk v projektu ne vidi le materialne vrednosti, temveč tudi veliko simbolike, zato, pravi, so se z veseljem pridružili projektu. Kot je pojasnil, ladja pomeni poletne počitnice tudi za več kot milijon Slovencev, ki letno obiskujejo Hrvaško. Po njegovem mnenju lahko prispeva projekt h krepitvi odnosov in prijateljstvu dveh narodov, obenem pa se bo tudi slovenska književnost predstavila ne le slovenskim, temveč tudi drugim turistom na Hrvaškem.
Slavko Pregl, predsednik slovenske javne agencije za knjigo, ki tudi podpira projekt, je v pozdravnem pismu poudaril, da je vrednost prireditve tudi v strateškem povezovanju dveh držav na področju knjig, književnosti, kulture, turizma in mednarodne izmenjave pisateljev.
V okviru projekta so znova organizirali natečaj za najboljšo kratko zgodbo, na katerega je prispelo več kot 300 prispevkov iz več držav regije, pa tudi iz Švedske in Nizozemske.
Začetek na Krku konec v Makarski
Kot najboljšo so prepoznali zgodbo Uniforma zagrebške pisateljice Silvije Šesto. Letošnjo zbirko kratkih zgodb bo poleg nje med letošnjo turnejo predstavljalo tudi 20 drugih avtorjev, ki so bili uvrščeni v letošnjo zbirko. Ladja knjigarna - ladja kulture bo iz mesta Krk izplula 28. julija, dokončno pa se bo za leto dni zasidrala 10. avgusta v Makarski.