Foto:
Foto:
Protesti indijskih muslimanov pred obiskom Salmana Rushdieja v domovini januarja lani.

Fatvo je po izidu romana Satanski stihi zaradi bogokletnosti leta 1989 izdal takratni iranski voditelj ajatola Ruhola Homeini, in kot menijo Iranci, bi jo samo on lahko tudi preklical. Tega že pokojni politik nikoli ni storil. Po obsodbi je Rushdie našel zatočišče v Veliki Britaniji, fatva pa je vplivala na poostrene odnose med Iranom in Evropsko unijo v 90. letih. Iranska reformistična vlada se je v preteklih letih od obsodbe oddaljila, revolucionarna garda pa je potrdila njeno veljavnost.

Fatve se ne da preklicati
Vojaška organizacija, zvesta iranskemu vrhovnemu voditelju, je dodala še, da fatve, izdane pred 16 leti, ni mogoče preklicati in da bo prišel dan, ko bo moral odpadnik plačati za skrunitev Irancem svetih stvari. V knjigi naj bi namreč Rushdie žalil Koran in preroka Mohameda.

Iranski reformistični predsednik Mohamed Hatami je pred časom že izjavil, da lahko na smrtno obsodbo gledamo kot na končano stvar, že leta 1998 pa je uradni Teheran britanski vladi obljubil, da ne bo storil ničesar za uresničitev obsodbe.

"Rushdie si zasluži smrt"
Zdajšnji iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenei pa je pred mesecem rekel, da še vedno misli, da si Rushdie zasluži smrt. Lani je fundacija Hordad, ki je na Rushdiejevo glavo razglasila 2,8 milijona dolarjev nagrade, potrdila, da je fatva še vedno veljavna.

Nagrade in obsodbe
Salman Rushdie se je iz skrbi za lastno varnost v Veliki Britaniji preselil že tridesetkrat, njegov trenutni naslov pa je vedno skrivnost. 68-letni pisatelj se je rodil v Indiji, šolal pa se je tudi v Veliki Britaniji. V slovenskem prevodu imamo poleg Satanskih stikov še romana Mavrov poslednji vzdih in Otroci polnoči, s katerim je leta 1981 osvojil bookerja in mednarodno slavo. Satanski verzi pa so mu prinesli Whitbreadovo nagrado in smrtno obsodbo. V svojih delih Rushdie največkrat obravnava Indijo, razmere v tej državi in njeno zgodovino, črpa pa tudi iz ustnega izročila. Pri tem ustvarja v različnih žanrih, od fantastike do mitov in legend.