Knjige
Širin Ebadi
"Preživela sem težke čase, a ni mi žal, pravi Širin Ebadi. Foto: BoBo
       Dobro bi bilo, da se slovenska vlada z Iranom ne pogovarja le o gospodarskem sodelovanju, temveč tudi o človekovih pravicah. Ko gredo v Iran, naj se pogovarjajo tudi z iransko družbo, ne le z vlado. Tako naj države pokažejo iranski vladi, da so pomembni ljudje. Osebno mislim, da se bo iranski režim čez nekaj let spremenil, Iranci si želijo sekularnega sistema. Ta vladavina teokracije je to pokazala.       
Ebadijeva ima dve hčerki. Ena je profesorica na univerzi, druga pa odvetnica, ki ji pomaga pri njenem delu.. "Zaradi mojega položaja se nobena od njiju ne more vrniti v Iran. Toda menim, da se bomo nekega dne vsi vrnili v Iran." Foto: BoBo
       Zakoni, ki so kršili pravice žensk, so si sledili drug za drugim. Zaradi tega te revolucije ne imenujem islamska revolucija, temveč jo imenujem revolucija proti pravicam žensk.       
Pogovor je povezoval pesnik, prevajalec in novinar Marjan Strojan. Foto: BoBo
       Na žalost revolucija ni prinesla nič dobrega, in to je tudi razlog za nezadovoljstvo Irancev. Povečala se je revščina, razmahnila se je korupcija, ki ostaja nekaznovana."       
Med begunsko krizo v Evropi je Ebadijeva obiskala več begunskih taborišč v Srbiji, Nemčiji in Franciji, nedavno je bila v Bangladešu. Povedala je ,da sodeluje z begunskimi komisariati, pridobiva razne filme in fotografije ter se dogovarja z več državami, da bi sprejeli več prosilcev za azil. Foto: BoBo
VIDEO
Pisateljici Jennifer Clem...

Dodaj v

Iranska nobelovka v Ljubljani: "To je bila revolucija proti pravicam žensk"

Prek tujih medijev je širila informacije o tem, kaj se dogaja na sojenjih
18. april 2018 ob 08:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Predsednik države je rekel, da Nobelova nagrada za mir ni pomembna, da je pomembna samo tista za književnost," se odziva iranskih oblasti na sprejetje nagrade spominja iranska pravnica in borka za človekove pravice Širin Ebadi, ki je leta 2003 kot prva Iranka in prva muslimanka prejela Nobelovo nagrado za mir. V Sloveniji se mudi kot gostja 50. mednarodnega srečanja pisateljev PEN.

Novico, da je prejemnica Nobelove nagrade za mir, je izvedela v Parizu, in kot pravi, je imela kar nekaj težav, saj sprva ni verjela, da gre za resnično novico, temveč je bila prepričana, da gre za potegavščino.

"V Parizu sem bila na seminarju o iranski kinematografiji. Spominjam se, bil je petek, imela sem polet za vrnitev v Iran, ko so me poklicali, da bom čez nekaj minut izvedela pomembno novico. Vprašala sem, od kod, in povedali so, da od Nobelovega odbora. Naprej sem pomislila, da se kdo od prijateljev šali, čez deset minut pa so res poklicali in povedali, da sem dobila nagrado. Še vedno nisem verjela, da je to res. Nagovarjali so me, naj prižgem radio, ker bo novica kmalu na vseh evropskih radiih. Šele takrat sem verjela," se je spominjala dogodkov pred 15 leti na pogovoru v okviru svojega obiska ob 50. srečanju PEN-a, na katerem je predstavila svojo knjigo Iran se prebuja. Iranske oblasti so, pričakovano, skušale novico o nagradi ignorirati. Novico, da je prejemnica ugledne nagrade, so, kot je povedala, objavili šele pozno zvečer, da bi dosegla čim manj ljudi.

Prva sodnica v Iranu
Študirala je pravo, iz katerega je tudi doktorirala. K odločitvi, da študira pravo, je pripomoglo to, da je bil odvetnik njen oče in pravne stvari so bile običajna tema družinskih pogovorov. "Že od otroštva me je zelo zanimala enakopravnost in enakost med ljudmi," pojasni odločitev, zakaj pravo. "Takoj po končani univerzi sem postala sodnica, ker sem mislila, da bom s tem lahko vplivala na enakopravnost in enakost pred zakonom." Bila je prva sodnica v državi in postala tudi prva predsednica teheranskega okrožnega sodišča.

Ko pa je leta 1979 prišlo do prevrata in islamske revolucije, – sama je pred izbruhom podpirala opozicijo, zelo hitro po revoluciji pa se je zavedela, da ne prinaša nič dobrega –, se je njena poklicna pot spremenila. "Povedali so mi, da ne morem biti več sodnica, ker sem ženska. Degradirali so me na mesto administratorke na tem istem sodišču." Takrat je zapustila sodišče in odprla zasebno odvetniško pisarno ter se posvetila izključno primerom, povezanim s kršenjem človekovih pravic. Njen glavni cilj je bil boj za enakost in enakopravnost ter ljudem pokazati, kakšne usodne posledice ima slaba zakonodaja.

Pred letom 1979 je v Iranu vladal šah Mohamad Reza Pahlavi. "V tistem času je bil standard ljudi višji, v družbi je veljala višja stopnja svobode, ni pa bilo politične svobode, o šahovih napakah je bilo prepovedano pisati in razpravljati. Ljudje so bili nezadovoljni in so se uprli, sledila je revolucija, ki jo je vodil ajatola Homeini (op. vrnil se je po 14 letih v izgnanstvu)." Ta je pred revolucijo obljubljal svobodo, med drugim je ženskam napovedal, da bodo lahko svobodno izbirale svoja oblačila, bil je poln lepih besed in obljub. Približno štiri mesece po revoluciji pa so začeli spreminjati zakone, povezane s pravicami žensk. Prva sprememba je bila, da mora ženska nositi ruto, sicer ji je grozi kazen. Veljati je začel tudi zakon, da ima lahko moški štiri žene. "Zakoni, ki so kršili pravice žensk, so si sledili drug za drugim. Zaradi tega te revolucije ne imenujem islamska revolucija, temveč jo imenujem revolucija proti pravicam žensk."

Ko je videla, v kakšno smer se razvija politika, je začela boj proti režimu. "Na žalost revolucija ni prinesla nič dobrega, in to je tudi razlog za nezadovoljstvo Irancev. Povečala se je revščina, razmahnila se je korupcija, ki ostaja nekaznovana." Nezadovoljni Iranci po njenih besedah zaradi tega protestirajo, protesti, kot so bili tisti konec februarja letos, ko so protestirali delavci po vsej državi, pa se končajo z aretacijami. "Vlada je sporočila, da je zaprla 3.700 ljudi."

Leta 1980 je Irak napadel Iran, vojna se je vlekla osem let in izčrpavala obe državi, iranski režim pa je to vojno uporabil kot izgovor, da je svoje politične nasprotnike odstranil. "Ne samo, da vojna ni odstranila iranskega režima, temveč ga je še okrepila."

Dovoljena je tudi usmrtitev mladoletnika
Na njeno udejstvovanje je imel močan vpliv primer njenega svaka, komaj 16-letnega Fuada, ki ga je režim prijel in odstranil zaradi njegovih političnih prepričanj. Eden od zakonov, ki so začeli veljati po revoluciji, je bil tudi ta, da je mogoče usmrtiti tudi mladoletnika. "Samo 16 let mu je bilo, ko je v šoli delil propagandne materiale, toda bil je usmrčen." V enem samem tednu dni je namreč režim, pod pretvezo, da gre za državno varnost, odstranil najmanj 3.000 političnih nasprotnikov, med katerimi je bil tudi Fuad. Prijeli so ga, ker je delil propagandne letake prepovedane opozicijske politične opcije. Fuadov primer je močno vplival na njeno udejstvovanje. "V petminutnem sojenju je bil obsojen na 20 let zapora. Sedem let je preživel v zaporu, starši so ga lahko obiskali enkrat tedensko. Nekega dne, ko ni bil dan za obiske, so družino poklicali, naj pridejo. Predali so jim torbo z njegovimi stvarmi, on pa je bil usmrčen," se spominja pretresljivih dogodkov.

Ker oblast nadzoruje tudi domače medije, je Ebadijeva glas o tem, kaj se dogaja na iranskih sodiščih, širila prek medijev v tujini. "Iranska sodišča ne odločajo svobodno, odločajo, kakor jim naročijo varnostni organi. Sojenje vedno poteka za zaprtimi vrati, brez medijev. Edino, kar mi je preostalo, je bilo to, da sem v tujih medijih povedala, kaj se dogaja, kar je močno jezilo režim, spraševali so me, zakaj dajem te intervjuje. Povedala sem jim, da me ne poslušajo, zato sem primorana."

Zaradi svojega dela je končala za zapahi, prav tako tudi njen mož, sestra in sodelavci. Režim ji je zaradi njenega dela leta 2009 zaplenil premoženje, med drugim tudi Nobelovo spominsko plaketo in medaljo, zaprl njeno nevladno organizacijo, skratka skušal jo je utišati, o čemer je pisala v knjigi Until we are free. "To je cena, ki jo moramo plačati za uveljavitev demokracije. Preživela sem težke čase, a ni mi žal."

Ne le gospodarstvo, tema pogovorov naj bodo tudi človekove pravice
Na vprašanje, kaj lahko mednarodna skupnost naredi, da bi se izboljšal položaj žensk v Iranu, Ebadijeva odgovarja, da je pomembno, da države, med njim tudi Slovenija, v odnosih z Iranom ne govorijo le o gospodarskem sodelovanju, temveč da odpirajo tudi teme, kot je spoštovanje človekovih pravic. "Dobro bi bilo, da se slovenska vlada ne pogovarja le o ekonomskem sodelovanju, temveč tudi o človekovih pravicah. Ko gredo v Iran, naj se pogovarjajo tudi z iransko družbo, ne le z vlado. Tako naj države pokažejo iranski vladi, da so pomembni ljudje. Osebno mislim, da se bo iranski režim čez nekaj let spremenil, Iranci si želijo sekularnega sistema. Ta vladavina teokracije je to pokazala."

Potem ko je bila deležna številnih groženj, je leta 2009 iz Teherana odšla v London, kjer živi še danes in ostaja aktivna borka za človekove pravice. Nedavno je bila v Bangladešu, kjer je obiskala begunska taborišča Rohing, med begunsko krizo je obiskala tudi več taborišč za prebežnike v Srbiji, Franciji in Nemčiji.

"Že prej sem omenila, da je po islamskem kazenskem zakoniku, ki je začel veljati po revoluciji, življenje moškega dvakrat več vredno kot ženske. V večini islamskih držav zakoni določajo kompenzacijo le v primerih finančne narave, kot je npr. dediščina. Islamska republika pa dopušča kompenzacijo ali krvavi denar tudi v kriminalnih primerih. Po islamskih zakonih ima družina žrtve uboja ali nenaklepnega umora pravico izbirati med zakonsko predpisano kaznijo in denarnim nadomestilom. Mnogi islamski učenjaki zagovarjajo stališče, da se krvavi denar ne sme ozirati na spol. Vendar se Iran pri tem vede diskriminatorno, zato prihaja do grotesknih razsodb, ki v resnici kaznujejo žrtve. V našem opisanem primeru je sodnik določil, da je življenje dveh moških več vredno kot življenje umorjene 11-letne deklice (op. Lejle), in zahteval, da njena družina s 1.000 dolarji krije stroške njune usmrtitve. Lejlin oče je prodal tisto malo, kar je imel, vključno s kočo iz blata, v kateri je družina spala. Brez doma, a prepričani, da jim bo povrnjena vsaj čast, so denar nesli na sodišče. Ni ga bilo dovolj. Medtem ko je skušala zbrati še preostanek vsote, je družina prenočevala kar pri grobnici ajatole Homeinija, velikanskemu mavzoleju. Lejlin oče je najprej ponudil na prodaj svojo ledvico, pa so njegov organ zavrnili, ker je v preteklosti užival mamila. Potem je skušal svojo ledvico v promet spraviti Lejlin brat in bil prav tako zavrnjen, saj je bil hrom zaradi poliomielitisa. Zdravnik je vprašal, zakaj si tako želita prodati ledvico. Zgodba je prišla na dan. Razložila sta mu, da se omadeževani z Lejlino sramoto ne morejo vrniti v svojo vas. Čast družine je odvisna od kreposti žensk in samo usmrtitev napadalca lahko spere madež z nje."

Odlomek iz knjige Until we are free

Ksenja Tratnik
Prijavi napako
Komentarji
zemohudin
# 18.04.2018 ob 09:18
Tudi Obama je dobil Nobelovo nagrado za mir..
Perlica
# 18.04.2018 ob 08:56
Priporočam v branje njeno delo Iran se prebuja, predvsem če se odpravljate v tiste konce. Ko sem Širin Ebadi omenila oblastem v Iranu med svojim bivanjem v Perziji 2014, so sledili le kisli nasmeški. Glede na to kako sem sama dojela Iran, pa menim, da se bo režim spremenil prej zaradi gospodrskih razmer kot pa ideoloških. Rekla bi, da se večina še vedno strinja s sistemom pa najverjetneje z najbolj konzervativnim delom prebivalstva niti nisem prišla v stik. V vsakem primeru pa so Iranci neverjetno prijazni in gostoljubni ljudje.

"Na žalost revolucija ni prinesla nič dobrega in to je tudi razlog za nezadovoljstvo Iračanov." - res bi bilo dobro, da bi vsaj na portalu ločili Irance in Iračane!
Nikolaj
# 18.04.2018 ob 09:24
Nedavno je bila v Bangladešu, kjer je obiskala begunska taborišča Rohing.

Moj komentar:

Ljudstvo Rohing živi v skrajnem zahodnem delu Mjanmara, kjer je pred več kot 100 leti živelo zgolj 2%, danes pa v tem delu živi kar 40 % tega ljudstva islamske veroizpovedi, ki zaradi visoke natalitete in priseljevanja iz Bangladeša ogroža avtohtono prebivalstvo (Vir: Wikipedia), kar je tudi glavni vzrok tamkajšnih konfiktov.

Konflikti bodo prenehali ko se bo ljudstvo Rohing preselilo nazaj v Bangladeš; zelo preprosto.
Bivši uporabnik
# 18.04.2018 ob 09:02
To želi Evropa tudi za Sirijo. Medtem, ko je Asad dovolil kristjanom praznovanje božiča, velike noči, muslimankam hoditi okrog brez rut, ko je osvobodil državo islamskih revolucionarjev tipa Rok Žavbi in Đihad John.

https://www.casnik.si/mati-agnes-od-kriza-za-delo-v-siriji-ne-divja-drzavljanska-vojna-temvec-prikrita-agresija-iz-tujine/

https://www.domovina.je/pater-lavrih-evropa-si-je-z-multi-kulti-podpisala-kulturni-in-verski-propad-2-del-intervjuja/

http://www.zdravo-slovenija.com/tu-in-tam-1/2017/8/23/lai-slovenskih-medijev-o-siriji-zdaj-ko-se-vraajo-begunci-molijo-1

Evropska banda brez morale želi ubiti Asada, čeprav dovoli internet, obvezno osnovno šolo (TUDI ZA DEKLICE) in ima brezplačno zdravstvo. Poleg tega pa ne preganja kristjanov tako, da ga spištuje še Kiril iz Rusije.
http://radio.ognjisce.si/sl/198/svet/260
61/
patriot1970
# 18.04.2018 ob 09:32
zemohudin
# 18.04.2018 ob 09:18
Tudi Obama je dobil Nobelovo nagrado za mir..


Nobelova nagrada za mar bo ponovno pridobila na veljavi,.....ko jo bodo odvzeli baracku Huseinu Obami!
Do takrat je Nobelova nagrada za mir,....posmeh vsem borcem za mir!
PomisliSe1x
# 18.04.2018 ob 09:48
kljub temu, da je Iran praktico ena izmed zenskam bolj naklonjenih muslimanskih drzav - - in clanek v tem smislu dela krivico Iranu (napram Savdski Arabiji ipd)
je clanek vseeno dobrodoslo REDKO uravnotezenje globalisticne propagande za masovno naseljevanje muslimanov v Evropo, kot je drugi intervju muslimanskega apologeta muslimanov na prvi strani
KLIK

in se zanimivo vprasanje:zakaj pri tem clanku ni potrebno cenzuriranega filtriranja politicno nekorektne resnice, medtem ko pri drugem pa je?

dajte prosim se kaksen clanek o kazni, ki doleti muslimana, ce zapusti to ideologijo...koliko je to kompatibilno z Evropo in zakaj bi se morala Evropa temu prilagajati
(kaj pa clovekove pravice?)

Hvala lepa!
RESNICA
# 18.04.2018 ob 10:11
Zanimiv članek....

Me pa zanima, zakaj spraševalec ni nič vprašal o predsedovanju Mohammada Mosaddegh-a in takratnih časih v Iranu.... ????


Če bi želeli objektivno sliko, uravnoteženo in brez navijanja, bi se intervju moral začeti s temo odstranitve demokratične oblasti s strani velesil.....

Nikjer tudi ne zasledim, da bi se iskreno povedalo, da je bil Homejini "francoski igralec".... Predno se je vrnil v Iran, je živel v PARIZU!!!!

Kasneje se je iztrgal iz kolonialnih povodcev Pariza....
Bivši uporabnik
# 18.04.2018 ob 10:09
@copcop
To je država, ki širi svoj vpliv v regiji in s katero se pajdašita diktatorja Putin in Asad. Gliha vkup štriha.

Medtem ko se najdemokratičnejši med demokratičnimi priklanja do tal in poljublja roko človekoljubu z druge strani zaliva.
Wolfy
# 18.04.2018 ob 09:34
@copcop

Nasi zavezniki podpirajo pa Savdsko Arabijo...
komsomolec
# 18.04.2018 ob 10:27
nobelova nagrada je popolno razvrednotena in je krinka za imperializem. sploh nagrada za mir. fake mir.
kosič
# 18.04.2018 ob 09:59
Mislim,da bi bilo dobro,če bi spoštovana gospa,glede človekovih pravic, malo primerjala Iran s Saudsko Arabijo,obe sta namreč muslimanski državi
ishgilliath
# 18.04.2018 ob 10:04
Glede na to kako sem sama dojela Iran, pa menim, da se bo režim spremenil prej zaradi gospodrskih razmer kot pa ideoloških. Rekla bi, da se večina še vedno strinja s sistemom pa najverjetneje z najbolj konzervativnim delom prebivalstva niti nisem prišla v stik. V vsakem primeru pa so Iranci neverjetno prijazni in gostoljubni ljudje.
Ne vem, v kakšnem okolju si se gibala, ampak moje izkušnje so popolnoma obratne, pa sem večino časa preživel tako z zelo pobžnimi ljudmi (sem bil nazadnje tam v Muharramu, za Ashuro in romanje v Karbalo) kot tudi v veliko bolj liberalnih študentskih krogih... Pač iranska družba je izredno izobražena, dokaj urbanizirana na tradicionalizem ter islamsko moralo večina ljudi tam ne gleda kot na nadomestek za liberalno, strpno družbo. Ja, kar se tiče zunanjepolitičnih vprašanj večina stoji za oblastjo, ampak tudi tu večina ne pozabi dodat, kako so hvaležni, da so se znebili Ahmedinejada recimo. Kar se pa notranje političnih vprašanj tiče, pa res ne vem, kje si ti videla podporo regresivnim ukrepom, ki jih kler vsili vsakič, ko ima občutek, da vlada s preveč liberalnimi pristopi pridobiva preveliko naklonjenost ljudtsva.... Ko sem jaz bil nazadnje tam se je ravno debatiralo o uvedbi zakona, ki bi prepovedoval ženskam vožnje kolesa in čisto iskreno so bili vsi moji sogovorniki enotni v izrazu gnusa nad takimi provokacijami. Obvezna nošnja hijaba prav tako nima podpore, sploh mestih ne. Prepovedi koncertov, zabav, zmenkov in podobnega prav tako ne odobravajo, sploh starejši, ki so odrastli v času, ko je to vse bil normalen del iranske družbe. Pač, iranska družba je močno drugačna od kakega Pakistana, kjer se ljudje sami od sebe veliko bolj zvesto držijo islamskih vrednot, kljub temu da tam večina ni zakonsko predpisana in ni nobene obveze. V Iranu je recimo veliko veliko lažje najti kak rock koncert ali rave party kot v Iraku/Pakistanu, kljub temu, da morajo v Iranu to početi ilegalno.
Ne vem, moje izkušnje iz Irana (in regije) so da ljudje tam pač veliko bolj spoštujejo pravilo "live in let live", kot v zalivskih državah recimo in da niso navdušeni nad vsiljevanjem prepričanj za katere vedo, da so marsikateremu državljanu tuje. Verjetno bi večina to res lahko ignorirala, v kolikor bi ta ista klerovska "moralna avtoriteta" tudi uspela vodit uspešno ekonomsko politiko in njen izključevalen pristop ne bi tako očitno škodil razvoju države. Ampak situacija je taka kot je in ob vsesplošno prisotni korupciji, avtokratskem obračunavanjem z vsemi poskusi opozicije in liberalizacije in slepim verskim reakcionarizmom, k kateremu se kler populistično zateka vsakič, ko mu začne goret pod nogami vsi kolikor toliko izobraženi ljudje pač težko ravno aplavdirajo....
wooly peter
# 18.04.2018 ob 09:38
o ti grdi Iran ... le počakaj, kmalu bomo svobodo prinesli tudi tja
svetovnipopotnik
# 18.04.2018 ob 10:02
Saj niti nima smisla brati tako dolgega članka. Dovolj je, da prideš iz >problematične< države in Nobel je tvoj. Kdo pa zaupa tem akademikom, ki ga podeljujejo. Kot primer: pred lerti je nagrado dobil egiptovski pisatelj Mahfuz. Izkazalo se je, da polovica članov komisije ni nikoli prebrala vsaj enega njegovega dela. In tisti, ki so jo, so jo v ne-arabskem jeziku. Torej ?
Pa nagrade o miru: Obama (cela serija vojn v teku). Pa potem tista smrklja Malala, ki je pogruntala, da se od napada, ki ga je brez dvoma utrpela, lahko tudi lepo živi. Pa nagrade v znanstvenih resorjih. 3/4 gredo jenkijem. Enostavna trgovska reklama....
Krtomir
# 18.04.2018 ob 09:59
Seveda Iran ni noben biser človekovih pravic, ampak ga bom pa podpiral nasproti Savdski Arabiji, ZDA in Izraelu tako dolgo, dokler ne bodo te države prenehale izvajati vojna hudodelstva v Palestini in ostalem svetu in financirati terorizem v 100x večjem obsegu kot ga Iran. Takrat se bom pa v kritikah skoncentriral na Iran.
RESNICA
# 18.04.2018 ob 10:23
Ponavljam, zaradi nedelujočega LINK-a

http://www.arabnews.com/node/1217326/sau
di-arabia

Z letom 2018 je v SA končno dovoljeno zaposlovati ženske na sodiščih.....

Kako je Iran napreden v primerjavi s temi , z strani ZDA in EU, laskanimi sosedi...
J@st
# 18.04.2018 ob 10:03
Dva članka na isto tematiko.
Kako predvidljivo novinarji ubogajo politični diktat in odvračajo pozornost od dogodkov v Siriji.
Včeraj v VB, danes že pri nas.:)))
patriot1970
# 18.04.2018 ob 09:30
Kako se pa kaj počuti nobelovka med "cvetom" slovenskih pisateljev,.....katerim je zmanjkalo navdiha za kvalitetno leposlovje,......da se morajo v svoji potrebi po publiciteti, zatekati k provokativni erotiki, umetniško kompozirani s slovensko kulturno dediščino in tradicijo!

Odraz kvalitete in nivoja slovenskih pisateljev v tem trenutku?......Je tudi nobelovka na tem nivoju?

https://www.drustvo-dsp.si/na-obzorju-23-slovenski-dnevi-knjige/
J@st
# 18.04.2018 ob 10:14
zemohudin
# 18.04.2018 ob 09:18
Prijavi neprimerno vsebino
Tudi Obama je dobil Nobelovo nagrado za mir..
------------------------
Ne pozabimo tudi na nominacijo belih čelad za Nobelevo nagrado za mir.
Nikolaj
# 18.04.2018 ob 08:58
Med Iranom in ZDA ni bistvene razlike.
Iranski režim zatira lastni narod in odstranjuje ljudi s svojim prepričanjem,
ZDA pa zatira tuje narode in prav odstranjuje ljudi, ki mu niso po volji.
Amenhotep
# 18.04.2018 ob 17:21
Na isti strani lepa kombinacija dveh prispevkov. Tale rasistični profesor, ki pravi da nas je preveč strah vzhodnih kultur in da ne smemo biti ponosni na svojo zahodno identiteto, ter iranska
nobelovka, ki so ji vzhodne kulture ubile 16-letnega svaka in je zaradi vzhodne kulture zbežala na Zahod. Ni kaj, nov dan nove zmage.
Petar Karamazov
# 18.04.2018 ob 10:31
Šah Reza Pahlavi je bil preveč liberalen za perzijski konservativni svet. Krivce za islamsko revolucijo pa lahko iščemo le na zahodu, navsezadnje je Rukhola Khomeini živel v izgnanstvu v Parizu in ne v Moskvi in so ga aktivirali, ko so ga potrebovali. Še več, Khomeinijev oče je bil Anglež, ki je delal za British Petroleum. Tako da Zahod danes uvaja sankcije proti lastnemu otroku, isto je bilo s Sovjetsko zvezo.
RESNICA
# 18.04.2018 ob 10:19
Pa še eno vprašanje za avtorico:

Koliko je vredno življenje ženske v SA, UAE, Gahrainu, ....?????

Zanimivo bi bilo tudi vedeti, kako je z volilno pravico v Iranu napram ostalim sosednjim državam.... V SA je šele od pred kratkim dovoljeno, da volijo tudi ženske....

Kot vidim, je cenjena "Nobelovka" v intervjuju "defacto" povedala, da so pravice žensk v Iranu pravzaprav za tamkajšnje razmire, v primerjavi s sosednjimi državami, na ZELO VISOKEM NIVOJU!!!

Primerjava: zgled SA - Šele z letom 2018 se lahko na SA sodiščih sploh zaposluje ženske

KLIK

http://www.arabnews.com/node/1217326/sau
di-arabia

Cenim IRAN, ki dopušča veliko večjo stopnjo demokracije in enakost med spoli, kot pa preostale države tega regiona.
PARKELJ
# 18.04.2018 ob 17:47

zeuss-zeng
Naši mediji hvalijo dokazano izdajalko svoje lastne države ki je emigrirala na zahod iz preprostega dejstva , ker je želela pobegniti od ,, korenin ,, in se imeti ,,fajn ,, ...


Kam ti pošljemo nagrado za najbolj podli komentar dneva?
cairns
# 18.04.2018 ob 13:47
"Že prej sem omenila, da je po islamskem kazenskem zakoniku, ki je začel veljati po revoluciji, življenje moškega dvakrat več vredno kot ženske.

Ona pa je še vedno muslimanka.

Sedaj pa briši komentar če sem se zlagal ali koga užalil.

Resnice o islamu ne bo zatrlo nobeno brisanje komentarjev .
Lovec
# 18.04.2018 ob 12:26
Ali ji je kdo že povedal, da je v državi kjer je Predsednik, ki je bil predsednik vlade v času pranja več kot miljardo iranskega denarja skozi državno banko NLB in kjer so to pometli pod preprogo.
Bivši uporabnik
# 18.04.2018 ob 11:25
@copcop
Aha, ker oni potem še vi. Lepo.

Sori razumeti mi nič vas.
Ni_Nicka
# 18.04.2018 ob 10:14
Zanimivi članki - na RTV.
Bivši uporabnik
# 18.04.2018 ob 14:05
Skratka neokolonilani anglosaksonski zahod je uničil avtohtoni nastanek in razvoj sekularizma oziroma sekularno demokracijo v Iranu postavil in utrdil diktaturo šaha Reza Pahlavija, ki je tudi sodeloval v aktivnosti za odstranitev
Vse ostalo so posledice in cviljenje zahoda glede človekovih pravic v Iranu je skrajno licemerno!


Danes zahod to isto počne v Siriji, ko namesto sekularista Asada želi na oblast namestiti verske skrajneže, ki bodo podkupljivi in podrejeni ZDA. Zahodna javnost pa je spet naivna in sprana z ameriško propagando o neki ameriški demokracoiji, ki lahko po svetu počne, kar jo je volja.
Rimski imperij ni mrtev. Rimski imperij je reinkarniran v ameriško cionistično demokracijo.
Bivši uporabnik
# 18.04.2018 ob 14:01
Vse države, kjer so zakoni podrejeni šeriatskemu pravu, zagovarjjao večvrenost moškega in ženskam v družbi ne dovolijo prevelike svobode, kar se tiče političnega in prosvetnega delovanja.
V svojem delovanju se ne smejo enačiti z moškimi ali jih celo poizkušati presegati.
Ni samo Iran takšna islamska država. Takšnih je na svetu vsaj 90% držav, v katerih je prisotna islamska veroizpoved. Islam ni samo vera. Islam je tudi način življenja, sodstvo, politika in vojska.
Bivši uporabnik
# 18.04.2018 ob 15:38
@copcop
Seveda ne razumete, saj represivnost iranskega režima opravičujete z represivnostjo kameljih gonjačev na drugi strani zaliva.

Aha, to vas muči. Če smo tako čistunski, pa si bom drznil na dan z vprašanjem, kaj imata gospod Putin in gospod Asad s tem? Pa ne zapravljajte časa za odgovor, saj mi gladko malo dol visi, kaj bi uspeli tokrat spesniti za svoj eden in edini prav.
HOR
# 18.04.2018 ob 14:11
Prevajalka tik ob Ebadijevi na zgornji fotografiji "Ebadijeva" ima dve hčerki...", je slovenka, ki je dolga leta živela v Iranu in kolikor lahko iz njenih izjav o njeni individualni izkušnji v Iranu razberem se je tam počutila odlično...
Bivši uporabnik
# 18.04.2018 ob 13:54
Iranska nobelovka v Ljubljani: "To je bila revolucija proti pravicam žensk"

Jaz ji predlagam da odide živet v našo zaveznico in prijateljico Saudijsko Arabijo, ki predseduje uradu ZN za človekove pravice.
biberkopf
# 18.04.2018 ob 11:53
všeč mi je da se komentatrji kot je j@st in podobni borijo za pravice žensk v tako nazadnjaški državi kot je iran,pohvalno ...
nvk
# 18.04.2018 ob 11:36
Med begunsko krizo v Evropi je Ebadijeva obiskala več begunskih taborišč v Srbiji, Nemčiji in Franciji, nedavno je bila v Bangladešu. Povedala je ,da sodeluje z begunskimi komisariati, pridobiva razne filme in fotografije ter se dogovarja z več državami, da bi sprejeli več prosilcev za azil.

Zakaj ze? Pa mislim da so zjutraj ravno to izjavo na Valu202 izpostavili. Nepristranski zavod...
pogacnik-ales
# 18.04.2018 ob 20:10
A je kdo gledal film Matrix-Matrica-trije deli.Baje je Keanu Reeves ,kot glavi igralec izjavil,da to dejansko ni znanstveno fantastičen film ampak dokumentarec.Ob prebiranju komentarjev na ta članek sem se spomnil pač na ta film.Bojim se ,da se ljudje kregamo okrog stvari ,katerih se nam sploh sanja ne kaj je res,kaj je v ozadju,kaj se dejansko dogaja v resnici.Če še za eno ubogo majhno Slovenijo težko odkrijemo vzroke za določene situacije,ki so se zgodile,kako bi lahko kdo od nas sploh lahko vedel dejanske resnice ki se dogajajo po svetu.Lahko samo ugibamo,iz iskušenj sklepamo.Dejansko se kregamo okrog stvari o katerih najbrž malokdo ve za kaj se pravzaprav gre.Vem,da nič ne vem je ena izmed mojih ljubših izjav grškega filozofa,ki pa ima danes žal majhno veljavo.Pa lep večer še naprej.Peace not war.
Plavica1
# 18.04.2018 ob 17:11
zeuss-zeng # 18.04.2018 ob 15:58. mogoče pa si na stopnji ,, srednjega veka ,, prav ti saj posplošuješ primer torej iz posamičnega primera sklepaš da je v muslimanskem svetu podobno .

Saj ni v muslimanskem svetu podobno, je še slabše: https://www.thereligionofpeace.com/ v šestih dneh od 6.4.2018 do 13.4.2018 269 mrtvih v terorističnih napadih radikaliziranih muslimanov
zeuss-zeng
# 18.04.2018 ob 15:50
copcop
Z represivnostjo režima imata podobne izkušnje.
--------------
ti prav veš - ti je soroš prišepnil ?
HOR
# 18.04.2018 ob 14:35
"...Iranska nobelovka v Ljubljani: "To je bila revolucija proti pravicam žensk..."

...
Z vsem spoštovanjm do iranske nobelovke ampak to je bila najprej revolucija, kot reakcija proti neokolonijalizmu zahoda, revolucija proti pravicam žensk pa je bila ob tem kolateralna škoda...
HOR
# 18.04.2018 ob 13:58
Mohamed Mosadek (Mohammad Mosaddegh) je bil leta 1952 demokratično izvoljen predsednik iranske vlade. Bil je pisec, javni funkcionar, odvetnik in izstopajoč član iranskega parlamenta. Njegova vlada je vpeljala vrsto socialnih in političnih reform za socialno varnost, najemnine in lastništvo zemlje vključno z obdavčitvijo najemnin za nepremičnine. Najpomembnejša reformna politika njegove vlade pa je bila nacionalizacija iranske naftne industrije, ki je bila pod britanskim nadzorom in upravo od leta 1913 prek Anglo-Perzijske naftne družbe (APOC / AIOC) (kasneje British Petroleum - BP)

Mnogi Iranci menijo, da je Mosaddegh vodilni iranski zagovornik sekularne demokracije in odpora proti tuji dominaciji v sodobni iranski zgodovini.

Mosaddegh pa je bil odstranjen iz oblasti v državnm udaru 19. avgusta 1953, ki ga je organizirala in izvedla CIA na zahtevo britanskega MI6, ki je izbral za naslednika Mosadeka iranskega generala Fazlollah Zahedi -ja.. Vzrok anglosaksonskega napada in odstanitve Mosadeka je jasno nacionalizacija naftnih virov in s tem povezan vpliv takratne Sovjetske zveze...

Iranska revolucija in sedanje stanje v Iranu pa je samo posledica in reakcija Irana na neokolonialno okupacijo in težnje zahoda po dominaciji in ponovni neokolonialni oziroma neolibralni kapitalfašistični okupaciji te države...

Skratka neokolonilani anglosaksonski zahod je uničil avtohtoni nastanek in razvoj sekularizma oziroma sekularno demokracijo v Iranu postavil in utrdil diktaturo šaha Reza Pahlavija, ki je tudi sodeloval v aktivnosti za odstranitev

Vse ostalo so posledice in cviljenje zahoda glede človekovih pravic v Iranu je skrajno licemerno!

Je pa delovanje za izboljšanje človekovih pravic in med njimi pravic žensk potrebno legitimno in primerno s strani irancev in mednarodnih inštitucij, kajti Iran krši človekov pravice, kakor jih krši tudi anglosaksonski zahod in Izrael, le na malo drugačen način... -In za vse to ni kredibilnih izgovorov in še posebej ne za to, da s najprej ne pomete pred svojim pragom...
Mohamed Mosadek
RESNICA
# 18.04.2018 ob 13:25

sas
# 18.04.2018 ob 11:34
Prijavi neprimerno vsebino
Mislim,da bi bilo dobro,če bi spoštovana gospa,glede človekovih pravic, malo primerjala Iran s Saudsko Arabijo,obe sta namreč muslimanski državi

Zakaj bi morala kaj primerjat? Kaj ima to s tem, če je Saudska Arabija še slabša? Govori o svoji državi in o svojih izkušnjah.

Če je nekdo zločinec, ga dejstvo, da je nekdo tretji še večji zločinec ne naredi nič bolj nedolžnega ...


-------------------------------------
Vidiš, se globoko strinjam....

Ni mi pa jasno, zakaj se lovi le "kurje tatove", kot bi bili v Sloveniji....

Če nekdo ubije enega, človeka, dva je zločinec....
Če nekdo ubije 100.000 ljudi je pa "???" ?????

Lahko rečem tudi drugače:
Nekaj ubitih ljudi je tragedija, stotisoče, miljoni ubitih ljudi pa "statistika".....

Zanimivo, pravzaprav FASCINANTNO je, da se mediji te "statistike" sploh ne dotikajo....
"Za rajo" pa beremo prispevke o "tragedijah"....
borut-blas
# 18.04.2018 ob 21:06
islam je sam po sebi zatiralec človekovih pravic - iranci so tako kot mi indoevropejci in nebi nikoli smeli sprejeti semitske religije
sramota za indoevropejske narode, da sprejemajp semitske religije in kulturo
zeuss-zeng
# 18.04.2018 ob 15:33
Perlica
"Na žalost revolucija ni prinesla nič dobrega in to je tudi razlog za nezadovoljstvo Iračanov." - res bi bilo dobro, da bi vsaj na portalu ločili Irance in Iračane!
-------------------
Iračani so nezadovoljni predvsem z destrukcijo njihove države s strani zahodnih zločincev ki so istočasno hoteli uvpziri evropsko-ženske kvote . Seveda jim to ni uspelo ampak bo ravno obratno - tudi v EU bomo morali prej ali slej priznati da ženski in moški spol nista isto , nista enaka - stapa komplementarna . seveda na žalost razženščenih bitij ki se imajo za ženski spol ....
Plavica1
# 18.04.2018 ob 15:07
......sodišča ne odločajo svobodno, odločajo, kakor jim naročijo organi......

Potem je pa gospa prišla v ravno tako državo, kot Iran. A je ni nič strah javno govoriti?
Bivši uporabnik
# 18.04.2018 ob 14:33
@NoriPlanet
Jaz ji predlagam da odide živet v našo zaveznico in prijateljico Saudijsko Arabijo, ki predseduje uradu ZN za človekove pravice.

Pa še glavni financerji njenega medijskega blatenja Irana bodo bolj pri roki.
g1n3k
# 18.04.2018 ob 14:05
Mislim,da bi bilo dobro,če bi spoštovana gospa,glede človekovih pravic, malo primerjala Iran s Saudsko Arabijo,obe sta namreč muslimanski državi
.
Zakaj bi bilo dobro? Obstajajo tudi dikatorski režimi ki so lepo v simbiozi s krščanstvom... recimo Zimbabwe, Kuba.
biberkopf
# 18.04.2018 ob 12:10
če ti rtv slo v stilu gobbelsa krati pravice,zakaj potem to plačuješ?kje se da odjavit od rtv slo?
kotzi
# 19.04.2018 ob 13:33
koliko podporbnikov ima pri nam iran...ok...koliko jih hoce ziveti tam...nobeden..kako to da ne
copcop
# 18.04.2018 ob 17:14
zeuss-zeng
ti prav veš - ti je soroš prišepnil ?

Ne.
zeuss-zeng
# 18.04.2018 ob 15:48
@NoriPlanet
Jaz ji predlagam da odide živet v našo zaveznico in prijateljico Saudijsko Arabijo, ki predseduje uradu ZN za človekove pravice.
Pa še glavni financerji njenega medijskega blatenja Irana bodo bolj pri roki.
------------------
naši mediji hvalijo dokazano izdajalko svoje lastne države ki je emigrirala na zahod iz preprostega dejstva , ker je želela pobegniti od ,, korenin ,, in se imeti ,,fajn ,, ... Seveda take zgube takoj dobijo nobelove nagrade za njihove ničvredne zmazke . Vsakemu normalnemu je namreč jasno da se družba ne deli po spolu ampak po nepravičnih materialnih razlikah- kolonialističnem izkoriščanju - uničevanju kultur itd. - torej tistih načinov ki ne bazirajo na delu , poštenosti , trudu ampak izhajajo iz preferenčnega ek. položaja ...
Kazalo