V desetih letih po koncu serije knjig o Harryju Potterju je Rowlingova napisala štiri knjige za odrasle bralce: družbeni roman Nadomestne volitve, po katerem so posneli tudi miniserijo, in tri
V desetih letih po koncu serije knjig o Harryju Potterju je Rowlingova napisala štiri knjige za odrasle bralce: družbeni roman Nadomestne volitve, po katerem so posneli tudi miniserijo, in tri "krimiče" pod psevdonimom Robert Galbraith. Foto: Reuters
Joanna Trollope med klepetom s kraljico Elizabeto II. na založbi Bloomsbury leta 2001. Foto: Reuters

73-letna Trollopova je pisatelje, ki svoja mnenja izražajo na platformah, kakršna je Twitter, opisala kot ljudi, ki so pod čezmernim vplivom svojega ega, to pa naj bi bila grožnja za celotno založniško industrijo, piše Guardian.

Rowlingova (51), po zaslugi izjemnega uspeha knjig o Harryju Potterju (gre za najbolje prodajano knjižno serijo vseh časov), za katere je mastno prodala filmske pravice in pri nastajanju franšize filmov tudi dejavno sodelovala, ena najbogatejših Otočank, velja tudi za eno najvplivnejših slavnih osebnosti na Twitterju - na omenjenem omrežju, kjer ima več kot 10 milijonov sledilcev, redno izraža svoje poglede na politiko in človekove pravice.

Trump hujši od Mrlakensteina?
V zadnjih dneh se je Rowlingova na Twitterju oboževalcem Harryja Potterja opravičila, ker je v zadnji knjigi pred 10 leti ubila lik Robausa Rawsa, norčevala se je iz Trumpove navade, da govori o sebi v tretji osebi, pošalila pa se je tudi, da ni prav primerjati Trumpa z njenim knjižnim likom zlobneža Mrlakensteina, saj naj ta ne bi bil "niti približno tako grozen".

Na začetku leta se je zapletla v besedno vojno s TV-voditeljem Piersom Morganom, potem ko je tvitnila, da je bilo "videti, kako Piersu Morganu v živo povejo, naj odje**, točno tako zadovoljujoče, kot si je predstavljala". Morgan ji je odvrnil: "Točno zato nisem nikoli prebral niti besede Harryja Potterja."

"Nenasitna potreba biti vidni"
Kot je Joanna Trollope na sprejemu za pisatelje knjigarne Hatchards povedala za tabloid Daily Mail: "Ustvarjanje takšne množice sledilcev in tvitanje večkrat na dan je, kot bi si želel biti Cheryl (britanska popzvezdnica, op. a.) ali Kim Kardashian (razvpita ameriška starleta, op. a.). Nekateri pisatelji, tudi JK Rowling, imajo nenasitno potrebo in željo biti vidni ves čas, pri tem pa jih žene njihov ego."

Trollopova, avtorica 20 romanov, med drugim letos izšlega City of Friends, ki piše tudi pod psevdonimom Caroline Harvey, je znana po zgodbah o podeželskem življenju in odnosih. Na družbenih medijih z izjemo uradne strani na Facebooku, ki jo upravlja njen menedžment, ni navzoča, saj kot pravi, vse, kar želi povedati, pove v svojih knjigah, neposredna interakcija pisateljev z oboževalci prek družbenih medijev pa je po njenem mnenju grožnja za književno panogo.