Ankete vedno znova pokažejo, da se pri izbiri čtiva največkrat zanesemo na priporočila drugih. Foto: EPA
Ankete vedno znova pokažejo, da se pri izbiri čtiva največkrat zanesemo na priporočila drugih. Foto: EPA
Goran Vojnović: Čefurji raus!
Še vedno najbolj vroča knjiga pri nas: Čefurji raus! Foto: MMC RTV SLO
Priročnik, ki obljublja, da boste z njegovo pomočjo "spoznali resnično veličastnost, ki vas pričakuje v življenju", obenem pa tudi ozdraveli, obogateli ter našli srečo in ljubezen, je prepričal toliko Slovencev, da je (do septembrskega ponatisa) razprodan. Foto: Mladinska knjiga
Ervin Hladnik - Milharčič: Pot na Orient
Nova zbirka zgodb Ervina Hladnika Milharčiča se je med predlogi znašla kar dvakrat. Foto: EPA
Knjižnica pod krošnjami
Knjižnica pod krošnjami, ki se je iz Trnovskega pristana preselila v Tivoli, tudi letos vabi med platnice razstavljenih knjig. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Gorenc priporoča kultni stripovski roman, po katerem je bil nedavno posnet film - Watchmen (Varuhi).
Tina Košir
'Poklicna bralka' Tina Košir predlaga žanrsko precej širok razpon novih izdaj.
Moj zadnji vzdihljaj
Moj zadnji vzdihljaj je knjiga, v kateri Buñuel sam spregovori o sebi, o svojem delu, prijateljih in sovražnikih, o času, v katerem je živel, in idejah, s katerimi se je spopadal. Avtobiografija podaja podobo izrednega posameznika ter njegovega nenavadnega in včasih perverznega sprehoda skozi razgibano XX. stoletje, ki ga je opravil v družbi največjih posameznikov svojega časa, kakršni so bili Miguel de Unamuno, Salvador Dalí, Federico García Lorca, André Breton, Man Ray, Pablo Picasso in drugi. Foto: Slovenska Kinoteka

Najbolj vroča poletna meseca sta za marsikoga tudi izvrstna priložnost za prebijanje skozi knjige – bodisi take, ki nam jih je kdo priporočil, bodisi tiste, o katerih “vsi” govorijo, ali pa tiste, na katerih se nabira prah na knjižnih policah.
Neodvisna lestvica najbolje prodajanih knjig v slovenskih knjigarnah v juniju je dokaz, da poskušamo loviti utrip časa: največ ljudi je kupilo pravkar s kresnikom nagrajeni prvenec Gorana Vojnovića, Čefurji raus! (Študentska založba). Na drugem mestu je kuharica, ki je s kulinaričnega prestola izrinila Jamieja Oliverja (Nigella Lawson: Kuhajmo z Nigello, Vale-Novak), na tretjem in petem pa najbolj “vroč” Nizozemec ta hip, nekdanji oglaševalec Raymond Kluun, in sicer z romanom o medčloveških odnosih, ljubezni in umiranju, Pride ženska k zdravniku, ter z njegovim nadaljevanjem, Vdovec (oba: Mladinska knjiga). Na četrtem mestu je “new age” vodnik k boljšemu življenju, na katerega prisega sama Oprah (in še cela poplava zvezdnikov), Skrivnost Rhonde Byrne (Vale-Novak).

Vrh lestvice mladinske literature je še manj presenetljiv: na prvih treh mestih kraljuje trilogija Somrak, Mlada luna in Mrk (v tem vrstnem redu; vse Učila International), kar je znak, da je saga Twilight nemara res “novi Harry Potter”.

Vseeno pa je včasih morda dobro upoštevati še kakšno drugo vodilo kot to, kaj bere največ ljudi. Za nasvet, katere knjige se najbolj splača vzeti v roke, smo povprašali nekaj znanih Slovencev, predvsem takih, ki jih javnost pozna kot knjižne molje. V prvem delu svoj jagodni izbor predstavljajo (in utemeljujejo) Tina Košir, Boštjan Gorenc - Pižama in Tina Popovič.

Če imate predlog, koga bi še veljalo vprašati za mnenje, ga pripišite spodaj h komentarjem.

Tina Košir
je ena od voditeljev oddaje Knjiga mene briga, ki dviguje slovensko bralno kulturo in skuša ponuditi svež pogled na aktualne knjige, o katerih razmišljajo zanimivi gostje, ki pogosto niti ne prihajajo iz vrst literatov.

Tinina priporočila:
- Goran Vojnović: Čefurji raus!
"Tista slovenska knjiga, ki jo je nujno prebrati; pa ne zaradi vseh nagrad, ki jo venčajo, in tudi ne zato, ker o njej vsi govorijo - ampak enostavno zato, ker je branja vredna."

- Ervin Hladnik Milharčič: Pot na Orient
"Slastne zgodbe, ki odstirajo tančice z izmuzljivega obraza Orienta - ker je resničnost zanimivejša od fikcije, če jo le obdela pero vrhunskega pisca in pretanjenega opazovalca."

- Gabriela Babnik: V visoki travi
"Drugi roman mlade nadarjene pisatljice, ki se je tokrat odločila popisati življenjsko zgodbo 'navadne', slabo izobražene ženske, skozi oči glavne junakinje opisuje slovenski svet vse od šestdesetih let prejšnjega stoletja pa do danes - in bralca drži v napetosti do presenetljivega konca."

- David Malouf: Umišljeno življenje
"Močno poetičen roman, ki bo navdušil sladokusce, govori o pesniku Ovidiju, ki po izgnanstvu iz hedonističnega rimskega cesarstva v divji vasici bogu za hrbtom išče svojo povezavo z naravo in prvinskim življenjem, pri tem pa stke nenavadno prijateljstvo z divjim dečkom."

- Alan Weisman: Svet brez nas
"Znanstveni novinar je raziskal, kaj bi se zgodilo, če bi ljudje izginili s planeta; zanimivo in presenetljivo branje."

Boštjan Gorenc
je kot Pižama znan predvsem kot eden izmed ustanovnih članov stand-up skupine Komikaze. Kot prevajalec se zabava predvsem z otroško in fantazijsko literaturo.

Boštjanova priporočila:
- Sebastijan Pregelj: Na terasi Babilonskega stolpa
"Finalist letošnjega kresnika prepleta akcijsko zgodbo sedanjosti v ljubljanskem nebotičniku s pripetljaji iz preteklosti, iz arabskih puščav in Žičke kartuzije. Pustolovsko-ljubezenska zgodba, v kateri je meja med resničnostjo in fikcijo zabrisana, lahko služi tudi kot vodič k strpnosti. Knjiga ima zame enega najboljših uvodov v slovenski književnosti."

- Robert Rankin: The Witches of Chiswick
"Will Starling iz 23. stoletja pade v alternativno steampunkovsko viktorijansko Anglijo, kjer se pod mentorstvom Huga Runa, guruja gurujev, spopade s kabalo čarovnic, ki želijo uničiti svet. V epizodnih vlogah nastopajo nevidni mož, človek-slon, kraljica Viktorija in čudežno brentfordski polžji deček, ki so ga vzgojili slinarji. Mojster za lase privlečene proze spet briljira z razkošnim slogom in metafikcijskimi prijemi, kar povzroči glasno krohotajočo bralno izkušnjo."

- Michael Chabon: Židovski policijski sindikat
"Nov roman Pulitzerjevega nagrajenca se dogaja na Aljaski, v avtonomnem okrožju Sitka, kamor so po drugi svetovni vojni naselili Jude, glavni junak pa je noirovski ločeni detektiv Mayer Landsman. Raziskovanje umora zasvojenega šahista se prepleta z grožnjo skorajšnje razselitve Judov in motom: Časi so zelo čudni za Jude."

- Terry Pratchett: Nation
"Oče Ploščatega sveta se je po dolgih letih odlepil od njega in postavil zgodbo na zapuščen otok sredi 19. stoletja na neki vzporedni zemlji, kjer morata deček z oceanskega otočja in verjetna britanska prestolonaslednica vzpostaviti družbo. Čeprav je pisana prvenstveno za najstniške bralce, bo zadovoljila tudi odrasle, predvsem zdaj, ko zaradi Alzhaimerjeve bolezni ne vemo, koliko besed nam bo še sposoben nakloniti eden največjih mojstrov satiričnega peresa poznega 20. in začetka 21. stoletja."

- Alan Moore: Watchmen
"Prelomni stripovski roman Alana Moora, v katerem se je lotil odkrivanja psiholoških vzgibov maskiranih borcev za pravico, da se napravljajo v kostume in lovijo zločince. Krhko ravnovesje velesil na vrhuncu hladne vojne sredi osemdesetih let vzdržuje edini resnični super junak, dr. Manhattan, na ameriški strani, ki jo od začetka sedemdesetih vodi Richard Nixon. Neznanec začne pobijati maskirane junake, ki so sicer prepovedani z zakonom, kar jih znova združi v iskanju rešitve."

Tina Popovič
je vodja projekta Knjižnica pod krošnjami, ki vsak sončen petek, soboto in nedeljo do konca avgusta z izborom knjig, časopisov, revij in stripov vabi v park Tivoli, kjer se lahko brezplačno prepustite bralnim užitkom.

Tinina priporočila:
- Predrag Matvejević: Mediteranski brevir
"Vonj po morju, pomolih in pristanih dišeče spretno pričara Matvejević. Tudi za tiste, ki letos ne boste videli morja."

- Luis Buñuel: Moj zadnji vzdihljaj
"Pri branju Mojega zadnjega vzdihljaja boste ob vseh mislih, doživetjih in izkušnjah dobili občutek, da življenje brzi mimo vas. Priporočam, če zbirate pogum za kakšen premik."

- Ervin Hladnik Milharčič: Pot na Orient
"Knjiga vabi na dolg čaj, ob katerem vam bodo na ulici postregli s številnimi zgodbami, pripovedmi in pogovori. Za vse, ki radi berete tako, da poslušate."