Knjiga, ki bo vsem, ki so zmedeni ob soočenju s tem nenavadnim bitjem, poskušala razložiti, kaj ta
Knjiga, ki bo vsem, ki so zmedeni ob soočenju s tem nenavadnim bitjem, poskušala razložiti, kaj ta "Americus Trumpus" je. Med drugim se sprašujejo tudi, ali je mogoče, da je to oranžno bitje, ki vedno teče pred kamere in živi na televizijskih zaslonih, realno? Foto: Simon & Schuster
false
Otroška rimana zgodbica je odličen medij za opisovanje Trumpa, neumna prismuknjenost pa je lahko učinkovito satirično orodje, veliko bolj subverzivno kot satira za odrasle, meni avtor. Foto: Simon & Schuster

Čeprav je slikanico na 32 straneh založba Simon and Schuster izdala v zbirki knjig za mlade bralce, bo knjiga bolj verjetno všeč odraslim, pravi Michael Ian Black, ameriški komik, igralec, pisatelj otroških in odraslih knjig. Gre le za parodijo na aktualno dogajanje kandidatov za ameriške volitve, kjer je Trump opisan in upodobljen v ilustracijah Marca Rosenthala kot bitje svetlo oranžne barve, nekoliko brezoblična zaobljena "pošastka" z malimi nerazvitimi okončinami, našobljenimi ustnicami in pšeničnim lasmi, ki prekrivajo oči. To bitje živi na ploskih televizijskih zaslonih, vedno hiti proti kameri, ko jo zagleda, lepo uspeva v najbolj spornih pogojih in izloča najbolj strašne in grozne odpadke, ga opisuje Black.

Americus Trumpus. Je mogoče, da je realen?
Založnik knjižno zgodbo opisuje kot "histerično smešno, če le ne bi bila resnična". "Nenavadno bitje, zelo pogosto opaženo v divjini, a ki pogosto zbega najmlajše državljane. Poslovni mogotec, gostitelj resničnostne televizije in zdaj ... politični kandidat? Otroci (in, bodimo iskreni, številni odrasli) imajo lahko težave z ugotavljanjem, kaj ta stvar, ki dominira v novicah in na naslovnicah v tem ciklu volitev. Je mogoče, da je dejansko realen?" v podobnem tonu, kot ga slika knjiga, o njej in njenem glavnem liku zapišejo na založbi. Knjiga, ki bo vsem zainteresiranim predstavila to "nenavadno bitje", "Americus Trumpus", dodajajo.

"Jasno je namenjen odraslim, ki so malo omamljeni ob vzponu te oranžne pošasti," pravi avtor, a dodaja, da bi bila slikanica primerna tudi za otroke, ki se ne prestrašijo zlahka. Na začetku je bila njegova ideja še ostrejša, a je na pobudo urednika omilil svoj "vreščav in jezen" ton prvega osnutka.

Neumna prismuknjenost kot satirično orodje
Zakaj se je odločil za format otroške slikanice? Kot meni, je otroška rimana zgodbica odličen medij za opisovanje Trumpa, neumna prismuknjenost pa je lahko učinkovito satirično orodje, veliko bolj subverzivno kot satira za odrasle.

Trumpova podoba je sicer zanimivo izhodišče posameznikom, ki jo spreminjajo in uporabljajo po svoje, v ironičnem ali posmehljivem tonu. Med drugim se je – sicer neimenovano, a z veliko podobnostjo – kot super-podlež MODAAK (Mentalni organizem, zasnovan kot ameriški kralj) pojavil tudi v Marvelovem stripu, po navdihu lika hudobneža MODOK-a (Mentalni organizem, zasnovan samo za ubijanje).