Kot je napovedovalcem prihodnosti skupno, je Asimov nekaj stvari napovedal pravilno in drugje brcnil v temo. Foto:
Kot je napovedovalcem prihodnosti skupno, je Asimov nekaj stvari napovedal pravilno in drugje brcnil v temo. Foto:
"Do leta 2014 bodo na Marsu pristala samo vesoljska plovila brez posadke, bodo pa že načrtovali tudi pošiljanje ljudi tja." Foto: Technisches Museum Wien
Hamburger
Asimov je večinoma "zadel" s svojimi napovedmi v povezavi s kavnimi aparati, zmrzovalniki in mikrovalovni pečicami, precenil pa je razvoj tehnologije in podcenil spremembe v kulturi prehanjevanja, vključno s priljubljenostjo dostave na dom in kupljene procesirane hrane. Foto: EPA

V članku za New York Times si je Asimov poskušal predstavljati, kako bo svet videti čez 50 let (če ga seveda prej ne uniči jedrska grožnja hladne vojne). Spodaj prevajamo nekaj odlomkov, ki ponazarjajo, kako dobro je avtor kultne zbirke Jaz, robot resnično videl v prihodnost.

"Roboti v letu 2014 ne bodo niti vsakdanji pojav niti preveč dobri, bodo pa obstajali."

"V svetu leta 2014 bo le še malo rutinskih služb, ki jih ne bo stroj zmogel bolje kot človek. Človeštvo bo zato v veliki meri postalo le še rasa vzdrževalcev strojev. Šolstvo bo treba usmerjati temu primerno ... Vsi srednješolci se bodo učili osnov računalniške tehnologije, binarne aritmetike in računalniških jezikov, ki se bodo razvili iz današnjih, kakršen je Fortran."

"Človeštvo bo hudo trpelo za boleznijo dolgočasja, boleznijo, ki se bo vsako leto bolj širila in zaostrovala. To bo imelo resne duševne, čustvene in družbene posledice, drznem si trditi, da bo psihiatrija z naskokom najpomembnejša medicinska specializacija."

"Napravice bodo človeka še naprej odreševale duhamornih opravil. Razvili bodo kuhinjske enote, ki bodo pripravljale "avtoobroke", grele vodo in jo spreminjale v kavo, popekle kruh, kuhale, pekle ali mešale jajca, cvrle slanino in tako dalje. Zajtrk se bo "naročil" prejšnji dan in ob določeni uri naslednje jutro pripravljen."

"Človeštvo se bo še naprej umikalo od narave in si ustvarjalo okolje, ki mu bolj ustreza. Do leta 2014 bodo elektroluminiscentne plošče v splošni rabi. Stropovi in stene se bodo mehko svetili, in to v različnih barvah, ki se bodo spreminjale na dotik."

"Avtoceste ... V bolj naprednih delih sveta bodo leta 2014 že v zatonu, večji poudarek bo na prevoznih sredstvih, ki se kar najmanj dotikajo površine zemlje. Seveda bodo letala, ampak tudi kopenski promet se bo od tal dvignil za čevelj ali dva."

"Vozila z "robotskimi možgani" ... Se bo dalo sprogramirati na določeno destinacijo ... In nato bodo potovala brez motenj v obliki počasnih refleksov človeškega voznika."

"Običajni televizijski prenosnik bo zamenjal ekran na steni ... Toda pojavljale se bodo tudi že prosojne kocke, ki bodo omogočale tridimenzionalno gledanje."

"Komunikacija bo povezovala zvok in sliko, osebo, s katero se boš pogovarjal po telefonu, boš lahko tudi videl. Zaslona ne boš uporabljal zgolj za gledanje osebe, s katero govoriš, ampak tudi za preučevanje dokumentov in fotografij ter za branje odlomkov iz knjig. V vesolju lebdeči sinhronizirani sateliti bodo omogočali neposreden klic na katero koli točko na svetu, tudi na vremenske postaje na Antarktiki."

"Obstajala bo močna propaganda za kontracepcijo in manjšanje rojstev na human in racionalen način in do leta 2014 se bo gotovo že prijela. Rast prebivalstva se bo zmanjševala, a sumim, da ne dovolj."

"Najbolj mrka napoved, ki jo lahko izrečem za leto 2014, je, da bo v kulturi vsiljenega prostega časa najčudovitejša beseda v slovarju postala "delo".

Izvirni članek iz leta 1964 si v celoti lahko preberete tukaj.