Hillary Mantel je za roman Wolf hall prejela zadnjega bookerja. Bo dobila tudi nagrado, ki želi pisateljice potisniti malo bolj v ospredje? Foto: EPA
Hillary Mantel je za roman Wolf hall prejela zadnjega bookerja. Bo dobila tudi nagrado, ki želi pisateljice potisniti malo bolj v ospredje? Foto: EPA
Nominiranke: Hilary Mantel, Attica Locke, Lorrie Moore, Barbara Kingsolver, Monique Roffey in Rosie Allison.

Poleg bookerjeve nagrajenke (nominirana je za roman Wolf Hall) so nominacijo prejele še Rosie Alison za The Very Thought of You, Barbara Kingsolver za The Lacuna, Attica Locke za Black Water Rising, Lorrie Moore za A Gate at the Stairs in Monique Roffey za The White Woman on the Green Bicycle. Dobitnico najpomembnejše nagrade za žensko literaturo, ki jo bodo letos podelili petnajstič, bodo razglasili 9. junija v londonskem Royal Festival Hallu, prejela pa bo tudi denarno nagrado 30.000 funtov.

Od trilerja do zgodovine
Roman Rosie Alison je ljubezenska zgodba o dekletu, ki je med drugo svetovno vojno evakuirana v Yorkshiru, kjer vidi nekaj, kar ni bilo ravno mišljeno za njene oči. Delo Američanke Attice Locke pa je triler - žanr, ki pravzaprav redko pride v ožji izbor tovrstnih nagrad -, medtem ko se je Kingsolverjeva, ki je že bila nominirana za nagrado orange leta 1999, v svojem delu The Lacuna lotila 20. let prejšnjega stoletja v Mehiki - obdobja, ko je živela umetnica Frida Kahlo.

Mantlova pa se je v svojem romanu lotila zadnje čase precej popularne tematike, Tudorjev, oziroma natančneje, vzpona Thomasa Cromwella, ki je kot svetovalec služil na dvoru Henrika VIII. Ta ga je navsezadnje dal obglaviti, kar naj bi pozneje tudi obžaloval.

Za vsakogar nekaj
Nagrada orange ima predvsem namen ženske pisateljice potisniti malo bolj v ospredje literarne industrije. Predsednik letošnje žirije, sicer producent Daisy Goodwin, je povedal, da je letošnji seznam nominirank uspel združiti tako rekoč nezdružljive literarne odlike s splošno berljivostjo. "S trilerjem, zgodovinskim romanom, ki odraža današnji svet, tragikomično pripovedjo o Ameriki po 11. septembru, se najde izziv, zabava in navdušenje za vse vrste bralcev." Drugi člani žirije so Rabbi Baroness Neuberger, novinarki Miranda Sawyer in Alexandra Shulman ter Michele Roberts.