Drago Jančar, ki je letos nominiran za roman To noč sem jo videl, je kresnika dobil že dvakrat: leta 1999 za roman Zvenenje v glavi in leta 2001 za delo Katarina, pav in jezuit. Foto: RTV SLO
Drago Jančar, ki je letos nominiran za roman To noč sem jo videl, je kresnika dobil že dvakrat: leta 1999 za roman Zvenenje v glavi in leta 2001 za delo Katarina, pav in jezuit. Foto: RTV SLO
Kresnik
21. prejemnika nagrade kresnik za najboljši roman leta bo žirija izbrala po sklepni klavzuri na kresni večer, 23. junija, na ljubljanskem Rožniku. Foto: Delo

Nominirani so romani Evropa Avgusta Demšarja, Na zlati obali Evalda Flisarja, Ernijeva kuhna Zorana Hočevarja, To noč sem jo videl Draga Jančarja, Pobočje sončnega griča Štefana Kardoša, Nemška loterija Mihe Mazzinija, Mož, ki je jahal tigra Sebastijana Preglja, Galerija na izviru Sončne ulice Romana Rozine, Odličen dan za atentat Vladimirja P. Štefaneca in Ljudstvo lunja Vlada Žabota.

Zmagovalec bo znan 23. junija
Žirija Delove nagrade kresnik, ki jo od lanskega leta vodi literarni zgodovinar dr. Miran Hladnik, sestavljajo pa jo še Miriam Drev, Vesna Jurca Tadel, Urban Vovk in Peter Kolšek, je nominirane izbrala med več kot stotimi romani.

Način izbiranja najboljšega romana leta ostaja enak že dvajset let: 23. maja bodo oznanili imena petih finalistov, 21. lavreata pa bo žirija izbrala po sklepni klavzuri na kresni večer, 23. junija, na ljubljanskem Rožniku. Dobitnik kresnika bo nagrajen 5000 evrov in v čast svojega nagrajenega in slovenskega romana prižgal kresni ogenj.

Nominirani štirje dosedanji dobitniki
Nekateri izmed letos nominiranih avtorjev so bili že finalisti ali prejemniki nagrade kresnik. Med njimi so tako kar štirje dosedanji dobitniki kresnika: Drago Jančar ga je prejel leta 1999 za roman Zvenenje v glavi in leta 2001 za delo Katarina, pav in jezuit, Vlado Žabot leta 1997 za roman Volčje noči, Zoran Hočevar leta 1998 za roman Šolen z Brega, Štefan Kardoš pa leta 2008 za roman Rizling polka.

Nagrado kresnik so doslej dobili še Lojze Kovačič, Feri Lainšček, Miloš Mikeln, Andrej Hieng, Tone Perčič, Berta Bojetu, Andrej Skubic, Katarina Marinčič, Rudi Šeligo, Alojz Rebula, Milan Dekleva, Goran Vojnović in Tadej Golob.