Milan Dekleva in Milan Jesih sta že prejela Veronikino nagrado. Foto: MMC RTV SLO
Milan Dekleva in Milan Jesih sta že prejela Veronikino nagrado. Foto: MMC RTV SLO
Lani je Veronikino nagrado prejel Ivo Svetina. Foto: RTV SLO

Potem, ko je že znan letošnji kresnikov nagrajenec (Štefan Kardoš, Rizling polka), na svoje priznanje čakajo še slovenski poeti. Po izboru žirije, ki jo sestavljajo Marjan Strojan, literarni kritik in esejist Matevž Kos in novinar kulturne redakcije Večera Robert Titan Felix, so nominacije za Veronikino nagrado 2008 prejeli Milan Dekleva, Milan Jesih, Cvetka Lipuš, Boris A. Novak in Marcello Pottocco.

Dekleva je žirijo prepričal z zbirko Audrey Hepburn, slišiš metlo budističnega učenca, Jesih z zbirko Tako rekoč, Lipušueva s knjigo Obleganje sreče, Novak z zbirko MOM - Mala Osebna Mitologija, Pottocco pa s Popravki pesniške zbirke. Veronikino nagrado sta izmed peterice prejela Dekleva in Jesih; prvi za pesniško zbirko V živi zob leta 2003, drugi pa za Jambe leta 2001, Boris A. Novak pa je bil že večkrat nominiran.

Le dve ženski nagrajenki v 12 letih
Izbranec bo skupaj z listino Mestne občine Celje prejel tudi 4000 evrov. Poleg nagrade za najboljšo pesniško zbirko bodo 26. avgusta na Starem gradu v Celju podelili še zlatnik poezije zamejskemu pesniku Miroslavu Košuti. Zlatnik poezije organizatorji podeljujejo za pesniški opus in ustvarjalni prispevek avtorja k žlahtnjenju slovenskega jezika ter kulture; doslej pa so ga prejeli Ciril Zlobec, Tone Pavček in Kajetan Kovič.

V 12 letih, kolikor časa podeljujejo Veronikino nagrado, so jo prejeli Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec, Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva, Erika Vouk, Ivo Svetina, Tone Pavček in Taja Kramberger.