Foto:
Foto:

V tekmi za osrednjo slovensko romaneskno nagrado so tako Otroške stvari (Lojze Kovačič), Saga o kovčku (Nedeljka Pirjevec), Boštjanov let (Florijan Lipuš), Ločil bom peno od valov (Feri Lainšček) in Jakobova molitev (Dušan Merc). Žirija - Matevž Kos, Vanesa Matajc, Sandra Baumgartner, Jaroslav Skrušny in Matej Bogataj - je pet finalistov izbrala med 60 romani z lansko letnico izida. O zmagovalcu, ki bo poleg lovorjevega venca prejel ček za 5.000 evrov, pa bo odločila na kresni večer, 23. 6., na Ljubljanskem gradu.

Med letošnje kresnikove nominirance sta se kar dva avtorja uvrstila posthumno. To sta Lojze Kovačič z romanom Otroške stvari, ki je bil tudi prvi dobitnik nagrade kresnik leta 1992, in Nedeljka Pirjevec z drugim avtobiografskim romanom Saga o kovčku.

Dosedanji nagrajenci
Nagrado kresnik so doslej dobili Lojze Kovačič, Feri Lainšček, Miloš Mikeln, Andrej Hieng, Tone Perčič, Berta Bojetu, Vlado Žabot, Zoran Hočevar, Andrej Skubic, Katarina Marinčič in lansko leto Rudi Šeligo za roman Izgubljeni sveženj. Med dobitniki nagrad pa kraljuje Drago Jančar, saj je kresnika prejel kar dvakrat, in to za roman Zvenenje v glavi ter Katarina, pav in jezuit.