V Konzorciju so iz Bologne izbrali 400 naslovov, ki po njihovem mnenju predstavljajo jagodni izbor letošnjega sejma otroških knjig. Foto: MMC RTV SLO
V Konzorciju so iz Bologne izbrali 400 naslovov, ki po njihovem mnenju predstavljajo jagodni izbor letošnjega sejma otroških knjig. Foto: MMC RTV SLO
Bologna po Bologni
Poseben prostor je namenjen Lili Prap, katere ilustracije poznajo v številnih državah, posebej priljubljene pa so na Japonskem, kjer imajo tudi svojo risanko. Foto: MMC RTV SLO
Bologna po Bologni
Mladi glasbeniki so na odprtju zapeli pesmi iz zbirke Toneta Pavčka Sonce in sončice po vsem svetu. Foto: MMC RTV SLO

V ta izbor so strokovni sodelavci knjigarne Konzorcij in Mestne knjižnice Ljubljana letos izbrali 400 knjižnih naslovov, večinoma slikanic. Med temi je mogoče najti vsa nagrajena dela letošnjega sejma otroških knjig v Bologni. Večina razstavljenih knjig je v angleškem jeziku, nekaj tudi v nemškem, francoskem in italijanskem.
Priložnost za primerjavo domače in tuje otroške literature
Gre za literaturo, ki ne laže, meni predsednik uprave Založbe Mladinska knjiga Peter Tomšič, saj jim sicer njeni bralci, otroci, ne bi verjeli. Po njegovih besedah je razstava priložnost, da se obiskovalci seznanijo s presežki v svetovni otroški literaturi. Hkrati omogoča primerjanje domače in tuje knjižne produkcije, ob čemer je Tomšič prepričan, da Slovencem ni treba zardevati pred tujimi ustvarjalci in izdelki. "Čeprav avtorji razstavljenih knjig pripadajo mnogo večjim kulturnim prostorom, so jim slovenski ustvarjalci kos," pravi.
Kot je dodal, je ponosen na razstavo, ker založbo vrača v njene začetke. Založba Mladinska knjiga je namreč začela z otroško produkcijo, na kar so ponosni še posebej v današnjih kriznih časih, ko vse založbe iščejo svoje korenine in vsebinsko osnovo.
Glasbo so med knjige prinesli Katinka Dimkaroska, Aria in Devi Bragalini, Tomaž, Enej in Nuka Grom ter Marjan Stanič, ki so v produkciji Zavoda Sploh zapeli pesmi iz zbirke Toneta Pavčka Sonce in Sončice po vsem svetu, za katere je glasbo napisal Tomaž Grom. Kot so glasbeniki povedali, pojejo tudi v drugih jezikih, in ob tem zapeli še pesem v makedonščini.
Z nominiranci in nagrajenci
Verzi Toneta Pavčka so zadoneli toliko bolj v pravem ozračju, saj je pesnika slovenska sekcija Mednarodne organizacije za mladinsko književnost IBBY predlagala za Andersenovo nagrado. Med ilustratorji je bila za nagrado predlagana Ančka Gošnik Godec, za nagrado ALMA 2010 pa je slovenska sekcija IBBY predlagala ilustratorki Lilo Prap in Alenko Sottler. Živalcam in drugim likom Lile Prap je tokrat namenjen poseben prostor, ob katerem je mogoče prebrati, v katerih jezikih so njena dela vse dostopna. Razstavili so njene knjige v slovenščini in številnih tujih jezikih, v katere so bile prevedene.
Strokovna vodstva in pravljične ure
Po odprtju razstave je strokovnjakinja za otroško literaturo Tilka Jamnik prvič popeljala po razstavi, strokovna vodstva pa bodo potekala tudi vsak dan ob 11.00. Razstavo, ki bo v Konzorciju na ogled do 29. maja, bodo pospremile še pravljične ure za predšolske otroke, ki bodo v sredo in četrtek z začetkom ob 9.30.