Britance je letos najbolj pritegnila življenjska zgodba kultnega trenerja Alexa Fergusona. Foto: EPA
Britance je letos najbolj pritegnila življenjska zgodba kultnega trenerja Alexa Fergusona. Foto: EPA
Dan Brown, Inferno
Prodajni izidi najnovejše knjige Dana Browna se ne morejo primerjati z njegovimi prejšnjimi uspešnicami. Foto: EPA

Samo od oktobra do konca leta so prodali več kot 647.000 izvodov spominov legendarnega trenerja, združenih v knjigi s preprostim naslovom My Autobiography, poroča britanski Guardian. Že od izdaje gre knjiga, ki razkriva zanimivo življenje enega izmed najbolj čislanih trenerjev, za med. Alex Ferguson je na klopi Manchester Uniteda preživel kar 26 let, s klubom pa osvojil kar 38 lovorik. Veliko zgodb torej, ki so jih številni nogometni navdušenci z veseljem pograbili, ko se je knjiga znašla na prodajnih policah.

A kljub temu je bila prodaja še nad pričakovanji. "Kot kaže, bo to ena najbolje prodajanih avtobiografij, odkar sploh spremljamo njihovo prodajo. Mislim, da pred tremi meseci nihče ni pričakoval, da se bo to zgodilo," je dejal predstavnik založbe Waterstones Jon Howells.

Brownov Inferno na drugem mestu
Na drugo mesto lestvice najbolj prodajnih knjig letos se je uvrstil Inferno Dana Browna z več kot 626.000 prodanimi knjigami, kar pa je enkrat manj v primerjavi s prejšnjo Brownovo knjigo Izgubljeni simbol. Na tretjem mestu je knjiga Gillian Flynn z naslovom Gone Girl.

Britanski založniki so sicer letos manj zadovoljni s prodajo knjig. Kot kažejo podatki, se je prodaja glede na preteklo leto zmanjšala za devet odstotkov.