Kresni ogenj je ob podelitvi 20. nagrade kresnik prižgal Tadej Golob, ki si je čast priboril s prvencem Svinjske nogice. Foto: MMC RTV SLO / A. J.
Kresni ogenj je ob podelitvi 20. nagrade kresnik prižgal Tadej Golob, ki si je čast priboril s prvencem Svinjske nogice. Foto: MMC RTV SLO / A. J.
Andrej Rozman - Roza
Med pogovori z nominiranci je Andrej Rozman - Roza opozarjal na pomen kulture in slovenskega jezika, ki postajata 'predraga', odnos ljudi do njiju pa pogosto brezbrižen. Foto: MMC RTV SLO / A. J.
Kresnik
'Miza nominirancev' – Jani Virk, Evald Flisar, Andrej E. Skubic in Tadej Golob. Foto: MMC RTV SLO
Tadej Golob
Dobitnik, ki prejme s priznanjem 5.000 evrov, se je ob prevzemu nagrade pošalil, da se je vedno skrivaj spraševal, kako kresni venček nositi z dostojanstvom. Foto: MMC RTV SLO / A. J.

Nagrado, ki jo časopisna hiša Delo podeljuje za najboljši roman leta, je prejel Tadej Golob za svoj prvenec Svinjske nogice, s tem pa je vsekakor izpolnjena ena od nalog literarnega priznanja - odkrivanja "nepopisane pisateljske osebnosti".
Žirija, ki so jo sestavljali predsednik Miran Hladnik, Vesna Jurca Tadel, Urban Vovk, Miriam Drev in Peter Kolšek, je letos 'zasedanje' in razmišljanje o tem, kateremu od petih nominirancev podeliti nagrado, potegnila malce čez sicer določeno deseto uro, naposled pa nestrpni (čeprav ne ravno ogromni) množici, ki se je na kresno noč zbrala na ljubljanskem Rožniku, vendarle oznanila svoj izbor.
Vse, kar rabi knjiga za prvovrsten bralski užitek
Tadej Golob jih je prepričal z izpiljenim in duhovitim romanom o "wannabe" pisatelju Janiju Bevku, ki obupano išče literarni navdih. "Junakovo izkušnjo z mamili avtor opiše s pronicljivo grotesknim in humornim slogom, konec pa ohrani enigmatično odprt," je med drugim o knjigi povedal Hladnik. "Svinjske nogice so vsekakor vseskozi napete, na trenutke pretresljive, tudi šokantne, na skrivaj celo angažirane, dobro zastavljene in do konca spretno izpeljane. Vse to, kar zagotavlja prvovrsten bralski užitek," je v svoji utemeljitvi še zapisala komisija.
Svinjske nogice so zgodba o kvaziumetniku z dna družbene lestvice, ki si ustvari družino in se preseli v polkletno kotlovnico, prodano kot trisobno stanovanje. Tam si med triletnim sinom in mlado ženo izbori prostor, kamor bo postavil mizo ter izrisal po dolgih letih prvo naročilo. Pisatelj je že večkrat povedal, tudi na kresni večer na pogovoru z nominiranci pred uradno razglasitvijo, da je knjiga nastala tudi iz lastnega strahu, da mu ne bo nikoli uspelo kot pisatelju in da bo njegov talent ostal neopažen. Da je bil pisateljev strah odveč, je pravzaprav potrdila že nominacija, sam kresnik pa toliko bolj.
Pozornost pisatelju, ki se ne zna tržiti
Pisatelj se je ob pogovoru s Tino Košir spomnil, da mu je bilo še pred izdajo knjige pojasnjeno, da ostanejo knjige zlahka neopažene, če tem ni namenjena primerna promocija. Sam pa se ne zna dobro prodajati, ugotavlja avtor. Literaturo nadvse rad ustvarja, a kljub temu pravi, da je pisanje lahko mučen in dolgotrajen proces. Čeprav si z junakom Janijem Bevkom delita nekaj karakternih podobnosti in pisateljskih ambicij, roman ni avtobiografsko delo. Pisatelj pa meni, da mu je v romanu uspelo ohraniti predvsem energijo, ki pritegne bralca.
Kot že rečeno, tudi na podelitvi literarne nagrade ni šlo brez omembe nogometa, ki letošnjega lavreata ni pustil ravnodušnega, ob omembi težko pričakovane sredine tekme, pa je pripomnil le: "Pustimo to." Ob prevzemu nagrade se je Golob, sicer tudi strasten alpinist, pošalil, da se je vedno spraševal, kako nositi venček z dostojanstvom, saj to nekako še nikomur ni uspelo. A očitno tudi njemu ne bo, je še pristavil.
Že tradicionalna trojica za okrepitev ob kulturnem programu
Kulturni program, ki je potekal med tem, ko so člani komisije v klavzuri presojali o nagrajencu, je tudi v 20. praznovanju kresne noči z literarno nagrado potekal po že ustaljeni formuli, z že tradicionalnimi sestavinami potico, vinom in golažem. Pred odločilnim trenutkom je potekala predstavitev in pogovor posameznih nominirancev.

Poleg Svinjskih nogic so bili letos nominirani še romani Opazovalec Evalda Flisarja, Zrele reči Lojzeta Kovačiča, Lahko Andreja E. Skubica in Ljubezen v zraku Janija Virka. S pisatelji sta se pogovarjala Tina Košir in Dražen Dragojević, med pogovori pa je na (pre)pogosto mačehovski odnos države do domače kulture, zlasti pisane besede in knjige, izrazil Andrej Rozman - Roza. Kulturni program so oblikovali še pevec Aleš Hadalin, gledališka skupina Ana Monro, harmonikar Boštjan Baša in tolkalna skupina ŠUS, režiser skoraj triurnega dogajanje pa je Igor Likar.

Če smo začeli z besedami odgovorne urednice Dela Romane Dobnikar Šeruga, naj z njeno mislijo o slovenskem narodu, narodu pesnikov in pisateljev, tudi končamo. "Beseda je tisto, kar nas je konstituiralo kot narod in kar nas je držalo pokonci. Ne pa zabijanje golov."