Strip na dvesto straneh v trdi ali mehki izdaji je izšel pri Založbi eBesede. Foto: Spletna stran Založbe eBesede
Strip na dvesto straneh v trdi ali mehki izdaji je izšel pri Založbi eBesede. Foto: Spletna stran Založbe eBesede

V Kinu Šiška, ki gosti drevišnji dogodek, so zapisali, da bosta "skrivnosti njene večne slave in Resnice razkrivala avtor stripovskega zapisa Marko Derganc in njegova Eminenca, Igor Vidmar. Butnskala znova in za vedno!".

Posebni gost dogodka bo nagrajenec Prešernovega sklada za leto 2011 Emil Filipčič, avtor scenarija radijske igre Butnskala in scenarija za istoimenski film. Scenarij za to radijsko igro, ki sta jo izvajala z Dergancem na Radiu Študent, nedvomno sodi med vrhunce Filipčičevega ustvarjanja. Leta 1985 je torej nastal še film, ki ga je režiral Franci Slak, v katerem so poleg Filipčiča in Drganca nastopili še Janez Hočevar, Majolka Šuklje, Gojmir Lešnjak in drugi.

Ilustriran zapisnik celotne epopeje
Strip na dvesto straneh v trdi ali mehki izdaji je izšel pri Založbi eBesede, in kot je zapisal Derganc, ki je tudi avtor ilustracij, je bil razlog, da se je lotil tega projekta, preprost: "Zapisati celotno besedilo radijske nadaljevanke v obliki stripa iz čistega veselja do eksperimenta. To bi bilo prvič in zelo verjetno tudi zadnjič, da nekdo, ki očitno ni čisto pri sebi, prenese dobesedno celoten avdiozapis neke radijske igre v stripovsko obliko. Brez priredbe ali kakršnih koli okrajšav. Pa da vidimo."

Butnskala je ob svojem nastanku na koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja nedvomno dodobra pretresla zavest takratne mlade generacije in predstavlja edinstven spomenik nekega časa in prostora.