Država v fokusu je letos Romunija, ki se ji bo, zanimivo, poklonil tudi letošnji knjižni sejem v Madridu. Foto: AP
Država v fokusu je letos Romunija, ki se ji bo, zanimivo, poklonil tudi letošnji knjižni sejem v Madridu. Foto: AP
Knjižni sejem v Leipzigu vsako leto pritegne približno 200 tisoč obiskovalcev. Foto: EPA

Knjiga Eden od nas: Zgodba množičnega morilca je izšla v letu 2016, od takrat pa je bila že prevedena v več jezikov. "Eden od nas je občudovanja vreden poskus promocije razumevanja," je v utemeljitev nagrade zapisala žirija. "Seierstadova izriše portret posameznika, čigar življenje se ne razlikuje bistveno od njegovih vrstnikov, a se vseeno na neki točki odločil, da bo človeštvo ranil tako globoko, kot se bo le dalo. S pomočjo mozaičnih kamenčkov pisateljica sestavi storilčev zorni kot in čustva, a vključi tudi žrtve in njihove družine." Knjiga med drugim odpira vprašanja o skupnosti in pogojih za dostojanstveno soobstajanje.

Romunija v ospredju
V Leipzigu se torej danes uradno začenja mednarodni knjižni sejem. Letos na njem sodeluje 2600 razstavljavcev iz 48 držav, sejem pa bo, kot vsa leta, tudi izhodišče za razprave o politiki in družbi. Država v gosteh je Romunija, ki se bo predstavila z motom Zoom na Romunijo. Z nacionalno stojnico se bo predstavila tudi Slovenija. Sejem se bo sklenil 18. marca.

Knjižni sejem v Leipzigu bo kot običajno meka za ljubitelje knjig: samo letos bo na primer predstavljenih okoli 100.000 naslovov, od tega 20.000 novih izdaj.

Na sejmu pa ne bo v ospredju le branje, ampak tudi politične teme. O evropski preteklosti, sedanjosti in prihodnosti bodo razmišljali mednarodni gostje s področij kulture, znanosti in medijev ter predstavniki civilne družbe. V sklopu romunske predstavitve v Leipzigu pričakujejo okoli 50 romunskih avtorjev.

Slovenci v Leipzigu
Javna agencija za knjigo RS (Jak) bo tudi letos obiskovalce nagovarjala na stojnici v dvorani 4, kjer bodo razstavljene knjige slovenskih avtorjev in avtoric tako v izvirniku kot v prevodih, predvsem nemških. V sodelovanju z mrežo Traduki, leipziškim knjižnim sejmom in nekaterimi tujimi založniki Jak organizira tudi razširjen literarni in spremljevalni program s slovenskimi avtorji.

Sejem bo ponudil skupaj približno 3600 dogodkov, na njem pričakujejo več kot 250.000 obiskovalcev. Med sejmom pa bo potekal tudi eden največjih bralskih festivalov v Nemčiji, Leipzig bere, s skoraj 500 dogodki po vsem mestu in okolici.