V knjigi s podnaslovom Mlada ženska razkriva, kaj se je
V knjigi s podnaslovom Mlada ženska razkriva, kaj se je "naučila" Lena Dunham v hudomušnem slogu piše o svojem odraščanju v družini newyorških umetnikov, o svojem odhodu na umetniški kolidž Oberlin na ameriškem Srednjem zahodu ter o začetku svoje uspešne kariere v zabavni industriji. Ne manjkajo niti iskrena priznanja o odkrivanju spolnosti, o spravljanju s slabo telesno samopodobo ... Foto: EPA
Lena Dunham v družbi Zosie Mamet in Allison Williams, soigralk iz serije Punce, ki ji je prinesla slavo in kritiško priznanje - ter dva zlata globusa. Foto: EPA
Partner Lene Dunham je Jack Antonoff, vodja zasedbe Fun in glasbeni producent. Foto: EPA

28-letna ustvarjalka serije Punce, ki je pred kratkim z ekipo končala snemanje četrte sezone omenjene nadaljevanke, ki bo premiero doživela v naslednjem letu, se je po izidu zbirke esejev Not That Kind of Girl odpravila na promocijsko turnejo, v kateri bi se morala v teh dneh ustaviti tudi v Belgiji in Nemčiji, a nato je "padla bomba".

Čas za knjigo že razvpito svobodomiselne Lene so si vzeli tudi glasniki ameriške desnice, ki svoje objave zbirajo na strani Truth Revolt, in se osredotočili na del, v katerem avtorica opisuje odkrivanje spolnosti v zgodnjih letih, pri katerih, kot zapiše v šali, se je do šest let mlajše sestre Grace "obnašala kot spolni plenilec".

Lena: "Moteča in ogabna novica"
Bradford Thomas s Truth Revolta je iz omenjenega zapisa izluščil, da je sedemletna Lena svojo enoletno sestrico zlorabila, svoja opažanja pa zbral v članku z zgovornim - čeravno ne najizvirnejšim - naslovom Lena Dunham Describes Sexually Abusing Her Little Sister (Lena Dunham opisuje, kako je spolno zlorabljala svojo sestrico).

Dunhamovo, sicer že vajeno tega, da s svojimi dejanji dviga prah, je zapis tako zelo razjezil, da je odpovedala oba omenjena promocijska dogodka za knjigo na evropskih tleh in na Twitterju zapisala, da "desničarska novica o tem, da sem zlorabljala svojo sestrico, ni le za umret smešna, ampak tudi izjemno moteča in ogabna".

V svojem slogu je dodala "Pa še to: če ste bili otrok in niste nikoli pogledali vagine drugega otroka, vam čestitam" (pri tem se je nanašala na svoj zapis o tem, kako si je ogledala sestrin spolni organ, da bi videla, ali je videti tako kot njen, op. a.) in pripisala, da takšne stvari po navadi uspešno ignorira, tokrat pa gre za poniževanje tistih, ki so dejansko doživeli spolno zlorabo, in izkrivljanje njenih besed. Dodala je še: "Povedala sem zgodbo o tem, kako je bilo biti malce čudna sedemletnica. Gotovo imate tudi vi, stari moški, kakšno, ki je raje ne bi slišala. In, da, to je spirala besa. Včasih se tako razjezim, da bi kar zgorela. Ko se vsaj moja sestra ne bi na glas smejala ..."

Na istem omrežju se je o celotni "aferi" izrekla tudi Lenina sestra Grace, ki je zapisala: "Kot istospolno usmerjena oseba sem zavezana prepričanju, da naj ljudje sami spregovorijo o svojih izkušnjah in se sami odločijo, kaj je bilo zanje škodljivo in kaj ne."

Trn v peti konservativcev
Leno Dunham so v preteklosti obtoževali že marsičesa, tudi rasizma - med drugim so ji očitali, da v Puncah ni nobenega osrednjega lika, ki ni bele polti, to, da je pri sedmih letih nadlegovala otroke, pa je morda najbizarnejša obtožba doslej, ugotavljajo na spletni strani revije Dazed & Confused. Hči para sodobnih umetnikov Laurie Simmons in Carrolla Dunhama je že nekaj časa trn v peti konservativcev, saj je glasna zagovornica pravice do splava in načrtne uporabe kontracepcije, tako da je bilo iskreno pisanje dokaj priročna tarča, še ugotavljajo nekateri komentatorji.

Omeniti velja, da se je spomladi, ko so se (spet) pojavila namigovanja o tem, da je veliki filmar Woody Allen spolno zlorabljal svojo posvojenko Dylan Farrow, ko je bila ta še mala deklica (o tem je Dylan napisala odprto pismo), a je večina filmske industrije stopila na njegovo stran, Lena glasno zavzela za njegovo domnevno žrtev in povedala, da ji je ob Allenu "kar slabo".

Medtem pa ameriški mediji že veliko pozornosti namenjajo prihajajoči četrti sezoni Punc, v kateri bodo osrednje štiri junakinje bojda začele postajati bolj "odrasle" in sprejemale bolj smotrne odločitve, a hkrati še vedno na vsakem koraku spoznavale, da je življenje težko. Oglejte si napovedni video.