Novi predsednik Slovenskega centra PEN Marjan Strojan je napovedal prihod približno 50 gostov. Foto:
Novi predsednik Slovenskega centra PEN Marjan Strojan je napovedal prihod približno 50 gostov. Foto:

Danes se je na Bledu začelo tradicionalno pisateljsko srečanje, ki bo tokrat vse do nedelje potekalo v znamenju vprašanja o vlogi kulture in medijev pri družbenopolitičnih spremembah pred 20 leti. Po napovedih novega predsednika Slovenskega centra PEN-a se Marjana Strojana bo prišlo približno 50 gostov, spomnil pa je tudi na osrednji okrogli mizi z naslovoma Čas osvobajanj in Vloga javnih medijev in kulture v procesih osvobajanja, na kateri bodo udeleženci srečanja s prispevki osvetlili čas pred 20 leti, ko je v Evropi prišlo do bistvenih družbenopolitčnih sprememb.

Vloga kulture in medijev pri demokratizaciji
Po besedah nekdanjega predsednika PEN-a Toneta Peršaka se pri zgodovinskih analizah tistega časa pogosto pozablja ali pa vsaj premalo poudarja vlogo kulture in medijev pri demokratizaciji posameznih držav. Po Peršakovem mnenju politiki niso nastopili kar iz nič, v slovenskem primeru velja pomisliti na Mladino, Sobotno prilogo Dela, Radio Študent, na besede literatov in filozofov.

Na Bled bodo prišli tudi literati iz območja nekdanje Jugoslavije, svoje pa bodo povedali tudi tisti, ki niso bili neposredno vključeni v družbenopolitične spremembe, a so jih opazovali od daleč.

Ustaljen program z zanimivimi temami
Med drugim je v program (lahko si ga ogledate tukaj) uvrščena tudi okrogla miza Ženski liki v literaturi kot pot k miru, ki jo pripravlja Mirovni komite mednarodnega PEN. Tudi letošnji program sledi preverjenim vzorcem, od literarnih branj - letos bodo pod naslovom Pero v njeni roki nastopile slovenske pesnice - do sprejema pri blejskem in ljubljanskem županu Janezu Fajfarju in Zoranu Jankoviću in tistega, ki ga za udeležence pripravlja predsednik republike Danilo Türk.

Ob spremljevalnih dogodkih velja omeniti še predstavitev francoskega pesnika in prijatelja slovenske besede Marca Alyna v Mestnem muzeju. Pisatelj se sicer literarnega večera zaradi zdravstvenih razlogov ne bo mogel udeležiti, bo pa o njem spregovoril pesnik Boris A. Novak.

C. R.