Vabljeni, knjig ne bo zmanjkalo. Foto: Filozofska fakulteta/Matjaž Rebolj
Vabljeni, knjig ne bo zmanjkalo. Foto: Filozofska fakulteta/Matjaž Rebolj
Poteka tudi obsežen spremljevalni program. Foto: Filozofska fakulteta/Matjaž Rebolj

Kot pojasnjujejo organizatorji, je namen sejma opozoriti na kakovost slovenskega akademskega založništva, na najnovejše dosežke znanosti in na interdisciplinarne usmeritve v visokem šolstvu.

Letošnji spremljevalni program bo v znamenju germanskih jezikov, posebej pa se bosta predstavila švicarska avtorja Erica Pedretti in Raphael Urweider.

Po uvodnih nagovorih in kulturnem programu so v avli Filozofske fakultete s predstavitvijo umetniškega projekta Različnost v enakosti, enakost v različnosti uvedli t. i. Germanski babilon. V ospredju bodo dežele nemškega govornega področja - Švica, Avstrija in Nemčija - ter oba jezika, ki ju poučujejo na Filozofski fakulteti - nizozemščina in švedščina.

Celoten spored najdete tukaj.

Novost - antologija sodobne švicarske književnosti
V parku za fakulteto je potekalo srečanje z vileniško lavreatko Erico Pedretti in švicarskim avtorjem mlajše generacije Raphaelom Urweiderjem. Švicarska literatura bo sicer letos tudi v fokusu 28. mednarodnega literarnega festivala Vilenica. Ob festivalu je zato izšla antologija sodobne švicarske književnosti, naslovljene Gluscht, v katero so vključena tudi dela Pedrettijeve in Urweiderja.

Sejem bo med drugim ponudil okrogle mize, diskusije, koncerte, prevodne recitale, dramske performanse, literarna branja, razstave ter otroške delavnice.

Festival bo potekal do 23. maja. Sklenil ga bo večer Brechtovih songov in poezije, naslovljen Gramofon, na katerem bo nastopila pevka Nanča Muck.