Festival je odprl Eduardo Sanchez Rugeles. Foto: Matej Pušnik
Festival je odprl Eduardo Sanchez Rugeles. Foto: Matej Pušnik
Irvinu Welshu, škotskemu pisatelju, ki se je rodil leta 1958, je dosegel pisateljski preboj z romanom Trainspotting (1993), ki mu je po prenosu na film v režiji Dannya Boyla vtisnil oznako kontroverznega pisatelja. Trenutno velja za enega najbolj priznanih, hkrati pa tudi razvpitih škotskih avtorjev. Foto: EPA

Do 9. marca bo deseta izdaja Fabule ponudila več kot 30 dogodkov, osrednji fokus festivala bo mitologija, med drugimi pa ga bo obiskal Irvine Welsh.

Na festivalu Fabula se slovenski bralci lahko srečajo z mednarodno priznanimi pisatelji. V Klubu Cankarjevega je Sanchez Rugeles spregovoril o knjižni uspešnici Ljubljana, ki jo je napisal, ne da bi slovensko prestolnico poprej obiskal. Tako bo zanimivo prisluhniti pogovoru o tem, kako se njegova podoba o mestu ujema z dejanskimi vtisi.

Poleg Sancheza Rugelesa in škotskega pisatelja Welsha, avtorja uspešnice Trainspotting, se bodo te dni v Ljubljani mudili še v Sofiji rojeni avtor Ilija Trojanow, poljska prozna in dramska avtorica mlajše generacije Dorota Maslowska ter hrvaški pesnik in pisatelj Drago Glamuzina.

Dela štirih od petih mednarodnih gostov festivala so izšla v obliki žepnic. Peta žepnica z naslovom Miti naši vsakdanji pa prinaša zgodbe slovenskih gostov Stanke Hrastelj, Milana Kleča, Marka Sosiča in Dušana Šarotarja.

V ospredju festivala bodo tudi pogovori, vezani na temo Mitologija: ključ do razumevanja preteklosti ali pogled v prihodnost?, v četrtek, 7. marca, pa bo v Cankarjevem domu potekal celodnevni simpozij na temo Poetika in logika slovenskih mitov. Fabulo so že tradicionalno uvedli Prozni mnogoboji, kdo bo veliki zmagovalec, pa bo znano prav tako 7. marca.

Letos v sklopu festivala ne bodo podelili nagrade za najboljšo zbirko kratkih zgodb - fabule. Medijska hiša Dnevnik se je namreč umaknila iz projekta, Študentski založbi pa v vmesnem času ni uspelo pridobiti novega partnerja. Nagrado nameravajo ponovno podeliti prihodnje leto.

Lutkovna predstava Morrison in štirje letni časi
Lutkovna predstava Morrison in štirje letni časi