Matthias Göritz (1969) je nemški pisatelj, pesnik in prevajalec - med drugim prevaja tudi iz slovenščine (Šteger, Pahor). Foto: BoBo
Matthias Göritz (1969) je nemški pisatelj, pesnik in prevajalec - med drugim prevaja tudi iz slovenščine (Šteger, Pahor). Foto: BoBo
Ministrica za kulturo je v uvodnem nagovoru izrazila veselje, da se je festival Fabula tako hitro odzval na trenutne izzive našega prostora in časa. Kot je poudarila, sta v povezavi z begunci, Slovenijo jih je prečkalo že približno pol milijona, na preizkušnji človekoljubnost in strpnost. Foto: BoBo
Pogovor z Matthiasom Göritzem je vodila filozofinja Jela Krečič. Foto: BoBo
Roman Matthiasa Göritza Sanjači in grešniki, ki je izšel leta 2013 pri ugledni založbi C. H. Beck, govori o mladem novinarju, ki se mu ponudi prilika, da bi naredil intervju s ključno osebnostjo nemškega filma - starajočim se, malce zagonetnim producentom, ki je, že precej zaznamovan od bolezni, vložil vsa svoja sredstva in zamisli v filmski projekt z naslovom Gleiwitz, po kraju na Poljskem, kjer so Nemci poskušali inscenirati začetek druge svetovne vojne. Glavno žensko vlogo naj bi prevzela Nicole Kidman, režiral Ridley Scott. Projekt se zatakne, mediji hlepijo po pikantnih informacijah, stari mož se igra mačke in miši z intervjuvarjem, ki pa tudi sam ni povsem brez lastnih interesov. Foto: BoBo

Kot je v nagovoru ob odprtju festivala, v fokusu katerega bodo Prišleki, dejala ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, je kultura tista, ki lahko uspešno premošča medkulturne razlike.

Slovenci se po ministričinih besedah zato, ker smo si državo izbojevali s peresom, še posebej dobro zavedamo pomena jezika, ki je temelj narodne identitete. Izpostavila je tolažilno vlogo književnosti, ki je, kot je dejala, razlog, zakaj ljudje pripovedujejo zgodbe.

Izrazila je tudi veselje, da se je festival Fabula tako hitro odzval na trenutne izzive našega prostora in časa. Kot je poudarila, sta v povezavi z begunci, Slovenijo jih je prečkalo že približno pol milijona, na preizkušnji človekoljubnost in strpnost.

Dialoški roman v cirkusu šovbiznisa
Göritzev roman Sanjači in grešniki, ki je ob festivalu Fabula izšel pri založbi Litera, prinaša zgodbo mladega novinarja, ki se mu ponudi priložnost pogovora s priznanim nemškim producentom. Ta je vsa svoja sredstva vložil v film Gleiwitz, imenovan po kraju, v katerem so Nemci skušali uprizoriti začetek druge svetovne vojne.

Roman, kot je izpostavila Jela Krečič, ki je vodila pogovor z Göritzem, podaja vpogled v produkcijo filmov in kaj pomeni strast do filma.

V njem se spoprimeta nasprotujoča si pogleda mladeniča in starca, ki imata oba rada film. Mladenič v pogovoru ubere taktiko molčanja in prepuščanja besednim rekam zvezdniškega producenta. Položaj novinarja v romanu je, kot je izpostavil Göritz, zanimiv in spominja nanj, na pisatelja, ki posluša producenta.

Vsak čas ima svoje zgodbe migracij
Helmut Erlenberg, hollywoodski producent nemškega rodu, je na začetku 70. let preteklega stoletja prišel iz Kassla v ZDA in se hitro povzpel med najpomembnejše producente. Kot je dejal Göritz, je bil Hollywood zanj, pa tudi za poljske in madžarske Jude, idealen kraj. To so bili vsi ljudje, ki so nekaj pustili za seboj, ki so morali oditi in ki so imeli upanje v prihodnost. Erlenbergova zgodba je zgodba emigracije.

Novinar se, medtem ko posluša producenta, tudi sam spreminja. Erlenberg je namreč izjemno močan in pronicljiv. Med likoma se splete zanimiva vez in do konca romana se zbližata.

O grešnikih iz naslova svojega romana pa je Göritz povedal, da smo grešniki pravzaprav vsi, saj takoj, ko sanjamo, grešimo. Vendar pa so sanje nuja, saj nas delajo človeške.

Ko ugotovimo, da nam realnost ne omogoča srečnega konca, se zatečemo h knjigam in filmom. Filmi so zato tudi sredstvo za pobeg in emancipacijo, je poudaril.

Literarni večer z Göritzem bo v ponedeljek potekal tudi v mariborskem Salonu uporabnih umetnosti.

Kdo so gostje letošnjega festivala?
Fokus 13. Fabule, ki vključuje več kot 30 dogodkov, bodo Prišleki. Z njim želijo po besedah umetniške vodje festivala Renate Zamida prispevati k poglobljenemu razumevanju begunstva in migracij.

Osrednji literarni gost Fabule bo Cees Nooteboom, ki velja za nizozemskega kandidata za Nobelovo nagrado za literaturo. V goste festivala pa prihajata še kolumbijski avtor Juan Gabriel Vasquez ter islandski avtor Sjon. Pogovor z njim bo 6. marca tudi sklenil festival.