Nagrado booker so do leta 2013 podeljevali avtorjem iz Commonwealtha, Irske in Zimbabveja, nato pa so jo namenili vsem romanom, ki so bili napisani v angleščini in izdani v Veliki Britaniji. Foto: EPA
Nagrado booker so do leta 2013 podeljevali avtorjem iz Commonwealtha, Irske in Zimbabveja, nato pa so jo namenili vsem romanom, ki so bili napisani v angleščini in izdani v Veliki Britaniji. Foto: EPA
Richard Flanagan
Lani je literarno priznanje prejel avstralski pisatelj Richard Flanagan. Foto: Reuters

44-letni jamajški pisatelj je nominiran za svoj tretji roman A Brief History of Seven Killings, ki ga utemeljil na dogodkih okoli poskusa atentata na legendo reggaeja leta 1976. Med nominiranci je znova britanski avtor Tom McCarthy, ki je z romanom Satin Island tudi edini pisatelj, ki je v preteklih letih že bil na seznamu za bookerja. Njegov rojak Sunjeev Sahota je nominiran za delo The Year of the Runaways.

Ameriško literaturo zastopata Pulitzerjeva nagrajenka Anne Tylerm z romanom A Spool of Blue Thread in Hanya Yanagihara z delom A Little Life. Šesterico zaokroža še nigerijski avtor Chigozie Obioma, ki je nominiran za roman The Fishermen. Po Benu Okriju, ki je nagrado leta 1991 tudi prejel, je Obioma drugi nigerijski avtor, ki mu je to uspelo.


Za nagrado booker so letos nominirani:

Tom McCarthy (VB): Satin Island Sunjeev Sahota (VB): The Year of the Runaways

Marlon James (Jamajka): A Brief History of Seven Killings

Chigozie Obioma (Nigerija): The Fishermen

Anne Tyler (ZDA): A Spool of Blue Thread

Hanya Yanagihara (ZDA): A Little Life


Široka paleta leposlovja

Predsednik petčlanske žirije Michael Wood o letošnjem izboru pravi, da predstavljajo široko paleto pristopov. Prihajajo iz različnih kulturnih okolij in so na različnih stopnjah kariere, dodaja.

Dobitnika ugledne literarne nagrade, ki je drugo leto vrata odprla vsem romanom, ki so napisani v angleščini, ne zgolj pišočim iz Commonwealtha, Irske in Zimbabveja kot poprej, bodo razglasili 13. oktobra v Londonu. S priznanjem prejme avtor 50.000 funtov. Lani so nagradili avstralsko literarno zvezdo Richarda Flanagana za knjigo The Narrow Road to the Deep North, ki so jo po vsem svetu prodali v skoraj 800.000 izvodih.