Foto:
Foto:
Milan Rakovec
Književnik in publicist Milan Rakovac živi v Zagrebu, kjer je urednik na hrvaški televiziji. Foto: Emil Grbac

V ponedeljek, 19. decembra, ob 19.00 bo v Palači Gravisi na sedežu skupnosti Italijanov Santorio Santorio premierna projekcija dokumentarnega filma o tem istrskem pisatelju, publicistu, novinarju, pesniku in aktivistu.
Tridesetminutni dokumentarni kolaž so pripravili ustvarjalci: avtorica Maja Kirar, režiser Niko Čadež, za fotografijo in realizacijo je poskrbel Črt Čadež, avtor glasbe Vlado Batista, za ton Emil Grbac, mojster tona Leon Bradaševič, montažer Samo Petaver. Poleg ustvarjalcev filma se bo predpremiere udeležil tudi sam protagonist, istrski pisatelj, publicist, novinar, pesnik in aktivist Milan Rakovac.
Dokumentarni film sodi v niz dokumentarnih oddaj Sinovi dveh narodov – velikani našega prostora, ki so svojevrsten poklon Regionalnega Centra Koper - Capodistria najvidnejšim ustvarjalcem v razgibanem obmejnem prostoru na zahodnem robu Slovenije.

Od Sinov dveh narodov do Krajev in običajev

Sicer pa so oziroma bodo sredni termini ob 18.00 na Televiziji Koper – Capodistria v decembru in prvem delu januarja 2012 v znamenju premier dokumentarnih filmov iz serij Sinovi dveh narodov – velikani našega prostora ter Kraji in običaji – manjšine, naše bogastvo. V sredo, 14. decembra, bo na sporedu dokumentarni film Praznične slaščice, ki bo premierno predvajan v slovenskem jeziku, v sredo, 21. decembra, pa bo premiera omenjenega portreta Milana Rakovca.
Na začetku prihodnjega leta, v sredo, 4. januarja, si bodo lahko gledalci TV Koper – Capodistria znova ogledali portret Cirila Zlobca, Sinovi dveh narodov – velikani našega prostora: Ljubezen – svetlo sonce in temá. 11. januarja bo premierno v slovenščini na sporedu dokumentarni film iz serije Kraji in običaji – manjšine, naše bogastvo, Glasovi in zvoki Istre. Teden dni pozneje, 18. januarja, pa še ena premiera v slovenskem jeziku iz te serije, Ribe in motorji.