Pri predstavitvi zgodb bo pomembna tudi hitrost. Foto: EPA
Pri predstavitvi zgodb bo pomembna tudi hitrost. Foto: EPA
Kratke zgodbe pri nas veljajo za priljubljene
Imate že izbrano zgodbo za mnogoboj? Foto: RTV SLO

Prvi prozni mnogoboj je potekal v novomeškem klubu Lokalpatriot, sledili pa mu bodo še podobni dogodki v Ljubljani (15. 11.), Postojni (17. 11.) in Mariboru (24. 11.). Iz vsakega mnogoboja - na njem je glavna disciplina predstavitev svoje zgodbe - se bodo najboljši trije interpreti zgodb uvrstili v veliki finale.

Glas stroke in ljudstva
V pravilih natečaja lahko preberemo, da so mnogoboji namenjeni vsem, ki želijo svojo kratko zgodbo predstaviti občinstvom, za sodelovanje se ni treba vnaprej prijaviti, prav tako pa lahko 'bojevniki' v mnogoboju sodelujejo z zgodbo poljubne vsebine, ki jo interpretirajo, tako kot sami želijo, edina omejitev pa je, da to storijo v sedmih minutah. Zmagovalci bodo izbrani na podlagi glasov občinstva in strokovne žirije, ki jo bodo sestavljali predstavnik Študentske založbe in dva naključno izbrana obiskovalca dogodka.

Najboljši bo znan na festivalu Fabula
Projekt je namenjen večanju priljubljenosti proznih del, obenem pa je tudi odraz tega, da kratke zgodbe veljajo za eno najbolj priljubljenih literarnih zvrsti na Slovenskem. Organizatorji pa ob povabilu na boj dodajajo še: "Naj živi duh viteštva, junaštva in besede." Zmagovalci krajevnih proznih mnogobojev bodo bogatejši za nekaj izdaj založbe Beletrina, priborili pa si bodo tudi možnost predstavljanja svojih zgodb v finalu. Tega bodo priredili 17. februarja prihodnje leto v Postojni, in sicer ob sklepu literarnega festivala Fabula, ki je posvečen izrazni obliki zgodbe.