Andrej E. Skubic je osmi prejemnik nagrade modra ptica, ki jo Mladinska knjiga podeljuje od leta 2012. Foto: BoBo
Andrej E. Skubic je osmi prejemnik nagrade modra ptica, ki jo Mladinska knjiga podeljuje od leta 2012. Foto: BoBo

Nominirana so bila še dela Na križišču svetov Irene Androjna, Simone Semenič Bes te lopi in Nine Valič z naslovom Prepoparki. Zmagovalni rokopis je izbrala strokovna komisija v sestavi Alenka Veler (predsednica), Aljoša Harlamov (podpredsednik), Irena Matko Lukan, Alenka Kristan in glavna urednica Alenka Kepic Mohar. Tudi nominirana dela bodo izšla v knjižni obliki, a kasneje kot zmagovalno delo.

Ander E. Skubic najstnike in njihov svet zelo dobro pozna, v svoje pisanje spretno umešča relevantne popkulturne reference in kljub dogajalni in tematski razvejenosti ustvari berljivo, iskrivo in prepričljivo delo, napisano v živem, sočnem jeziku, ki bo brez dvoma pritegnilo mlade bralce.

Iz utemeljitve nagrade

Junaki serije Trio Golaznikus, ki so zdaj že najstniki
Andrej E. Skubic (1967) v mladinskem delu Lahko bi umrl na tem kavču z mano stke kompleksno zgodbo, ki se ne ogiba zahtevnejših plati odraščanja, in hkrati z veliko empatije do mladih in odraslih ter humorjem junake vodi čez čeri, piše v utemeljitvi. Bralec se znova sreča s Tomažem, Lijo in Liamom, junaki otroške serije Trio Golaznikus, ki so tokrat zrasli v najstnike. Bralec jih spremlja v času tik pred zaključkom devetega razreda, ko Jan odkriva, kdo sploh je, Julija je zbegana zaradi ločitve staršev in načrtuje pobeg, Tomaž pa se spopada z novimi napadi epilepsije.

Avtor "najstnike in njihov svet zelo dobro pozna, v svoje pisanje spretno umešča relevantne popkulturne reference in kljub dogajalni in tematski razvejenosti ustvari berljivo, iskrivo in prepričljivo delo, napisano v živem, sočnem jeziku, ki bo brez dvoma pritegnilo mlade bralce", je še zapisala komisija.

Nagrajenec je na podelitvi povedal, da mu je bil v navdih sin, ki mu je ob branju odlomka dejal: "To si pa napisal tako, kot sem ti povedal, da je bilo." V pogovoru z nominiranci je pojasnil, da je serijo Trio Golaznikus začel pisati, ko je bil sin star osem let in se je spopadal s popolnoma drugačnimi težavami, kot se je v devetem razredu, ko so te postale precej kompleksnejše. To je pisatelja spodbudilo, da se je zato odločil kot ustvarjalec stopiti še v ta svet.

Andrej E. Skubic je za svoje delo do zdaj prejel že več nagrad, med drugim tudi kar tri nagrade kresnik. Foto: BoBo
Andrej E. Skubic je za svoje delo do zdaj prejel že več nagrad, med drugim tudi kar tri nagrade kresnik. Foto: BoBo

Najvišja denarna nagrada za rokopis
Založba Mladinska knjiga nagrado modra ptica podeljuje od leta 2012. Prvo leto jo je prejela Stanka Hrastelj za leposlovno delo za odrasle Igranje, drugo leto mladinski roman Vinka Möderndorferja Kot v filmu, tretje leto Roman Rozina z romanom Županski kandidat Gams, četrto modro ptico je prejel Miha Mazzini za mladinski roman Zvezde vabijo, peto modro ptico Mojca Širok za kriminalko Pogodba, šesto Simona Semenič za mladinski roman Skrivno društvo KRVZ, lani pa Tina Vrščaj za roman Na Klancu.

Na osmi natečaj za modro ptico, ki se je sklenil 1. julija lani, je prispelo 42 rokopisov za mlade, ki jih je poslalo 31 avtoric in 11 avtorjev. Po besedah urednice Alenke Veler je večina naslavljala tegobe najstnikov, nevarnosti novih tehnologij, nekaj pa je bilo tudi fantazijskih del in poskusov mladinske kriminalke.

Nagrado modra ptica spremlja tudi finančna nagrada v višini 10.000 evrov, kar je najvišja nagrada za rokopis v Sloveniji.