Haruki Murakami se v javnosti ne pojavlja pogosto, pa tudi družbenih omrežij ne uporablja, a vseeno se vest o njegovi smrti ni širila dolgo. Foto: AP
Haruki Murakami se v javnosti ne pojavlja pogosto, pa tudi družbenih omrežij ne uporablja, a vseeno se vest o njegovi smrti ni širila dolgo. Foto: AP

"Romanopisec Haruki Murakami je umrl. Uradno sporočilo za javnost sledi v kratkem," je v četrtek popoldne tvitnil profil, ki naj bi pripadal japonski literarni založbi Shinchosha. (Kdor bi se v profil poglobil, bi sicer ugotovil, da je bil ustanovljen malo prej na isti dan. V svoji kratki biografiji je navedel, da "objavlja vesti o knjigah in avtorjih vodilne japonske založbe".)

No, tvit je vseeno opazilo več pisateljevih oboževalcev, ki so ga retvitali svojim sledilcem in tako dalje. Drugi tviteraši so sicer opazili, da je profil založbe videti "sumljiv", a se je vseeno kmalu oglasila še založba Random House in bralce pomirila, da je s pisateljem, ki je znan po svoji predanosti zdravemu življenju in teku, vse v redu. "Murakami na dan preteče 200 kilometrov in živi od prehrane z nadrobljenimi ploščami Beatlov. Nikoli ne bo umrl," se je nekdo dobrovoljno pošalil.

Junija se je nekaj podobnega zgodilo na račun še ene pisateljske legende, Američana Cormaca McCarthyja. Vest o domnevni smrti je razširil lažni profil založbe Knopf, ki ga zastopa, zanikali pa so ga spet pri Random House, ki ima podjetje Knopf v lasti. "McCarthy je živ in zdrav," so tvitnili, "in še vedno se ne zmeni za Twitter".

Italijanski provokator, ki skuša dokazati nezanesljivost medijev?
Avtor lažnega profila založbe Knopf se je pozneje identificiral kot Tomasso De Benedetti, italijanski novinar, ki ima že dolgo zgodovino takih in podobnih potegavščin. New Yorker je pred leti o njem spisal celo reportažo, v kateri navajajo, da je uspel italijanske mainstream medije pripraviti do objave njegovih popolnoma izmišljenih intervjujev "intervjujev" z velikimi osebnostmi, na primer s Philipom Rothom in z Johnom Grishamom. "Družbena omrežja so najtežje preverljiv vir informacij na svetu, ampak mediji jim iz svoje potrebe po aktualnosti verjamejo ... na Facebooku te omejuje število prijateljev, na Twitterju pa veš, da te bodo slišali in da bodo informacije objavili brez preverjanja."

Kmalu po zanikanju Murakamijeve smrti je lažni profil tvitnil še, da gre tudi tokrat za Benedettijevo "intervencijo". V zadnjem času naj bi nekaj podobnega poskusil tudi na račun južnoafriškega pisatelja J. M. Coetzeeja.