Pred Jenkovo sobo v Kranju. Foto: visitkranj.com
Pred Jenkovo sobo v Kranju. Foto: visitkranj.com

Po slovesnosti ob odprtju, pri kateri bodo v kulturnem programu sodelovali učenci Osnovne šole Simona Jenka in dijaki Gimnazije Kranj, bodo ob 17.00 v prostorih dvorane Simona Jenka v Mavčičah odprli stalno razstavo o Simonu Jenku.

Sorodna novica Nominiranci za Jenkovo nagrado: kdo je napisal najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let?

V sredo bodo v Mestni knjižnici Kranj pripravili okroglo mizo, v petek pa se bodo Jenka spomnili na mavški tržnici. V soboto pripravljajo tradicionalni pohod po poti Jeprškega učitelja – od Drulovke do Podreče.

Slavnostna podelitev Jenkove nagrade bo naslednjo sredo, 27. oktobra, v avli Mestne občine Kranj. Na prireditvi bodo nominiranci predstavili svoje izbrane pesmi iz nominiranih pesniških zbirk.

Slovenci izdamo veliko poezije
Za nagrado so letos nominirane pesniške zbirke Alje Adam Privlačnosti (Center za slovensko književnost), Barbare Korun Idioritmija (KUD AAC Zrakogled: Hyperion), Tine Kozin Nebo pod vodo (Litera), Muanisa Sinanovića Krhke karavane (LUD Literatura) in Nine Dragičević To telo, pokončno (Škuc).

Kot je na nedavni novinarski konferenci v Ljubljani povedala predsednica žirije Varja Balžalorsky Antić, je bila letošnja knjižna produkcija, ki jo je pregledovala s člani komisije, v kateri so bili še Veronika Dintinjana, Petra Kolmančič, Gregor Podlogar in Brane Mozetič kot lanski nagrajenec, zelo obsežna. Nominirance so izbrali iz nabora 450 knjig.
Nagrada je po novem vredna 2000 evrov.

Sorodna novica Brane Mozetič: Sanje v drugem jeziku

Lani je nagrado prejel Brane Mozetič za pesniško zbirko Sanje v drugem jeziku.