Novo Murakamijevo delo Pisatelj po poklicu prinaša eseje na 150 straneh, ki jih je Murakami napisal za literarno revijo Monkey. Foto: EPA
Novo Murakamijevo delo Pisatelj po poklicu prinaša eseje na 150 straneh, ki jih je Murakami napisal za literarno revijo Monkey. Foto: EPA

Delo prinaša 150 strani esejev, ki jih je pisatelj napisal za literarno revijo Monkey, v njih pa razmišlja o svojem pisateljevanju. 66-letnega Murakamija, ki živi med ZDA in Japonsko, prebirajo po vsem svetu. Njegova dela označujejo za lirično in nadrealistično prozo, v kateri pogosto opisuje junake na obrobju japonske družbe. Večkrat se omenja tudi kot kandidat za Nobelovo nagrado za literaturo.
V slovenščini lahko prebiramo njegove romane Kronika ptiča navijalca, Norveški gozd, Kafka na obali, Ljubi moj sputnik in 1Q84, delo O čem govorim, ko govorim o teku ter zbirko kratke proze Slon izginja.
Za pristno bralsko izkušnjo
Po besedah vodje knjigarne Kinokunija v Tokiu Toru Nišine so se za večinski odkup naklade prve izdaje Murakamijevega dela odločili, ker želijo, da kupci v knjigarni knjigo primejo v roke in jo začutijo, preden jo kupijo. "Lahko jo zavohaš in začutiš vezavo. Lahko jo celo do polovice prebereš in se nato odločiš, ali jo boš kupil. To je tisto, kar danes dela knjigarne privlačne."

Lani se je skupina japonskih založnikov pritožila nad Amazonovo politiko prodaje, ker naj bi neenako obravnavali različne založbe, skupina ameriških in evropskih avtorjev pa se je pritožila nad njihovimi strogimi pogajalskimi izhodišči.