Čeprav mu je za petami cela vrsta oboževalcev, se Murakami raje izogiba medijem, ki skušajo priti do njega. Foto: Reuters
Čeprav mu je za petami cela vrsta oboževalcev, se Murakami raje izogiba medijem, ki skušajo priti do njega. Foto: Reuters
Haruki Murakami
Prepričani smo, da Murakami proti stresu priporoča čohljanje mačk. Foto: Reuters

Nova spletna stran Murakami-san no tokoro (Prostor gospoda Murakamija) odslej sprejema pisma ljubiteljev japonskega magičnega realista, ki so se znašli v takih ali drugačnih težavah. Murakami, ki sicer le redko daje intervjuje in se še redkeje pojavlja v javnosti, bo pisal nasvete za spoprijemanje z vsemi vrstami tegob, so potrdili pri založbi Shinchosha.

Brez prepovedanih tem
"Sprejemal bo vprašanja z vseh področij," je potrdil predstavnik založbe, pa tudi, da Murakami odgovarja na vprašanja v več svetovnih jezikih. Prav tako bo dovoljeno njega samega spraševati o stvareh, ki jih ima rad in ki jih prezira, denimo o mačkah ali pa Lastovicah Yakult, bejzbolski ekipi, za katero navija.

Težave in vprašanja lahko Murakamiju pošljete še do konca januarja, odgovore pa bo nato objavljal v obdobju prihodnjih dveh mesecev. (Elektronski naslov, kamor se bo vprašanja pošiljalo, sicer še ni bil objavljen.)

Najnovejši projekt je ponovitev podobnega podviga iz leta 2006 in je obenem ena izmed redkih priložnosti, da legije pisateljevih oboževalcev stopijo v stik s samotarjem, ki se praviloma izogiba soju žarometov. "Po tako dolgem času bi si rad spet izmenjeval pošto z bralci," je - še vedno prek založnika - sporočil Murakami.

65-letni Haruki Murakami je v svetovnem merilu najslavnejši japonski pisatelj in vsako leto je med neuradnimi favoriti za Nobelovo nagrado za književnost. Večino svojega časa bojda preživi v Združenih državah, njegove poetično-nadrealistične pripovedi o osamljenosti in absurdnosti sodobnega življenja, posejane s popkulturnimi referencami, pa imajo med njegovimi zvestimi bralci skoraj kulten status.