Spomin na Pabla Nerudo je še zelo živ. Leta 2004 je ob stoletnici njegovega rojstva čilska pošta izdala posebno znamko. Foto: EPA
Spomin na Pabla Nerudo je še zelo živ. Leta 2004 je ob stoletnici njegovega rojstva čilska pošta izdala posebno znamko. Foto: EPA

Levičarski pesnik je pri 69 letih umrl 23. septembra leta 1973, potem ko so ga hospitalizirali zaradi raka. A že kmalu po njegovi smrti so se pojavili sumi, da je imela pri njegovi smrti prste vmes tudi vojaška hunta, ki je na začetku septembra izvedla državni udar in decembra istega leta Augustu Pinochetu omogočila prevzem oblasti. Aprila letos so zato izkopali grob pesnika, da bi s pregledom njegovih posmrtnih ostankov ugotovili, ali je umrl zaradi zastrupitve, poroča BBC.

Neruda je bil sicer bližnji prijatelj Salvadorja Allendeja, ki ga je hunta z državnim udarom odstranila z oblasti.

Kot uradni vzrok smrti je bilo navedeno rakavo obolenje, Nerudov voznik in osebni pomočnik Manuel Araya pa je bil prepričan, da so pesnika zastrupili. Araya je dejal, da ga je Neruda poklical iz bolnišnice in mu dejal, da se počuti slabo, potem ko je prejel injekcijo v želodec.

Pred dvema letoma začetek preiskav
Čilske oblasti so zaradi teh navedb, ki jih je podprla tudi čilska komunistična stranka, leta 2011 sprožile preiskavo. Komunistična stranka je dejala, da Neruda ni kazal nobenih bolezenskih znakov, ki so sicer povezani z rakom prostate, za katerim je sicer bolehal. Po njihovem prepričanju se je hunta bala, da bi Neruda azil poiskal v Mehiki in od tam sodeloval v kampanji proti Pinochetovemu režimu.

Pred dvema letoma so izkopali tudi posmrtne ostanke Allendeja. Skupina mednarodnih strokovnjakov, ki je opravila obdukcijo posmrtnih ostankov, je takrat potrdila, da se je Allende ustrelil sam.