Prvo stran krasi platnica, izdelana iz marmorja, ki izhaja iz najlubšega Michelangelovega kamnoloma. Foto:
Prvo stran krasi platnica, izdelana iz marmorja, ki izhaja iz najlubšega Michelangelovega kamnoloma. Foto:
Platnice so oblečene v rdeč žamet, ki so ga naredili v isti delavnici kot odrske zavese Metropilitankse opere in Milanske Scale.
Ko knjiga ne bo na ogled, bo shranjena poleg Gutenbergove Biblije in ostalih dragocenih knjig.

Naslovnica ročno izdelane knjige o življenju in delu Michelangela je oblečena v žamet, ne manjka pa ji niti marmornat relief. Celotno delo obsega 62 zvezkov, pri čemer so vsak posamezen zvezek pol leta izdelovali in risali izvedenci za renesanso. Knjiga je te dni iz Italije, kjer so jo izdelali in izdali, prispela v newyorško knjižnico (Public Library), kjer jo bodo razstavili prihodnji teden.

Tako kot nekoč
Vse skupaj je izšlo malo več kot 20 knjig; tri so bile podarjene na različne konce sveta (eno je dobila newyorška knjižnica, drugo muzej Prado v Madridu, tretjo mesto Bologna), druge pa so kupili različni zasebni kupci iz Evrope, nekdo pa prihaja tudi iz Malezije. Gre za knjigo, ki so jo izdelali tako, kot so izdelovali knjige nekoč, ko so veljale za resnično bogastvo, njihovi izdelovalci pa so se posvetili tudi najmanjšim detajlom - kot je na primer vezava platnic.

Iz ljubezni do knjig
Marilena Ferrari
, italijanska založnica, ki je vzela knjigo pod svoje okrilje, je ob izidu povedala: "To sem naredila zato, ker sem prismojena ženska. Ljubim knjige, ta knjiga pa je mišljena kot provokacija". Dodala pa je še, da danes svetovni splet uničuje knjige, ki na ta način izgubljajo identiteto, saj postajajo vse modernejše spletne verzije knjig. Kar pomeni, da je danes rok trajanja vseh stvari (preden izginejo) precej krajši, kot je bil nekoč.

Da bi upravičila svoje mnenje, je izdala knjigo, naslovljeno Michelangelo. La Dotta Mano (Michelangelo - izučena roka), katere 'garancija' je 500-letna zgodovina renesančne umetnosti (in s tem umetnosti Michelangela).

Papir iz najstarejše papirnice
Če boste kdaj v živo uzrli knjigo, boste v njej lahko videli fotografije kipov, slik in drugih Michelangovih stvaritev iz Skistinske kapele in njegove druge umetnine, poleg tega pa boste lahko prebrali še kakšen verz, ki ga je veliki umetnik zapisal. Spremna teksta sta napisala Michelangelov biograf Giorgio Vasari in direktor vatikanskih muzejev Antonio Paolucci. Vse skupaj pa je natisnjeno na papirju, narejenem v eni izmed najstarejših italijanskih papirnic, kjer naj bi med drugim tudi Picasso kupoval papir za svoje slike.

L. Š.