Sharon Olds (1942) je prva Američanka, ki je prejela nagrado T. S. Eliota. Delo Stag's Leap je po mnenju žirije vrhunec njene bogate pesniške kariere. Foto: Poetry Book Society
Sharon Olds (1942) je prva Američanka, ki je prejela nagrado T. S. Eliota. Delo Stag's Leap je po mnenju žirije vrhunec njene bogate pesniške kariere. Foto: Poetry Book Society

Nisem ga poznala, nisem se trudila za to, da ga ne bi izgubila, in izgubila sem ga.

Meryl Streep in Jack Nicholson v filmu Heartburn, ki ga je po scenariju Nore Ephron režiral Mike Nichols. Foto: Promocijsko gradivo

Nagrado T. S. Eliota za poezijo ji je prinesla zbirka Stag's Leap, in to v letu, ko so pri Poetry Book Society (PBS), pesniškem društvu, ki priznanje podeljuje, obravnavali kar 131 del. V "več kot izpovedni" zbirki Oldsova do potankosti opisuje boleče sesutje svojega 30 let trajajočega zakona. Pesnica je čakala 15 let, preden se je spopadla s to tematiko, saj je svojim otrokom obljubila, da vsaj desetletje ne bo objavila ničesar, piše Independent.

V zbirki opisuje tedne pred trenutkom, ko ji je mož naznanil, da odhaja, piše o svojem obupu, izgubi in napakah, ki sta jih zagrešila oba. V eni od pesmi piše: "I did not know him,/ I did not work not to lose him, and I lost him." (V našem preprostem prevodu: "Nisem ga poznala, nisem se trudila za to, da ga ne bi izgubila, in izgubila sem ga.")

V nekem intervjuju je pesnica povedala, da možu ni pokazala zbirke - čeprav je to, ko sta bila še poročena, vedno počela - in priznala, da Stag's Leap "ni poštena ali uravnotežena knjiga".

"Vrhunec kariere prvorazredne pesnice"
Ugledna britanska pesnica Carol Ann Duffy, ki je bila na čelu žirije, je povedala, da je bila odločitev za podelitev nagrade Oldsovi, prvi Američanki, ki je dobila nagrado T. S. Eliota, vredno 15.000 funtov, soglasna. Duffyjeva je delo označila za "izjemno knjigo, ki jo odlikujeta milina in pogum in je vrhunec kariere prvorazredne pesnice". Preostalih devet finalistov je dobilo po 1.000 funtov.

Sharon Olds tudi sicer v svojih delih raziskuje bližnja razmerja. Tako The Father iz leta 1992 kot One Secret Thing iz leta 2009, obe zbirki sta bili v finalu za nagrado T. S. Eliota, opisujeta družinska razmerja in smrt njene matere.

Lani je nagrado T. S. Eliota dobil škotski pesnik John Burnside za zbirko Black Cat Bone.

Ephron proti Bernsteinu
Nagrada Oldsove nas je spomnila na avtobiografski roman Nore Ephron Heartburn, ki je izšel pred točno 30 leti in v katerem je lani umrla ameriška pisateljica, scenaristka in režiserka obračunala s svojim prešuštniškim možem, slavnim novinarjem Carlom Bernsteinom (skupaj z Bobom Woodwardom je igral odločilno vlogo pri razkrinkanju afere Watergate, v filmu Vsi predsednikovi možje ga je upodobil Dustin Hoffman).

Tudi Ephronova je do potankosti razčlenila razpad svojega zakona. Po romanu so posneli tudi film po scenariju avtorice, v katerem sta zakonca - tako v knjigi kot na platnu jima je bilo ime Rachel in Mark - upodobila Meryl Streep in Jack Nicholson.

Nisem ga poznala, nisem se trudila za to, da ga ne bi izgubila, in izgubila sem ga.