Prostozidarstvo naj bi bilo ena najmočnejših skrivnih organizacij vseh časov. Foto:
Prostozidarstvo naj bi bilo ena najmočnejših skrivnih organizacij vseh časov. Foto:
Študijska literatura: pripravite se na novo Brownovo knjigo.
Dan Brown
Dan Brown, najbolj priljubljen in osovražen pisatelj obenem.

Odmevna knjižna uspešnica je seveda naslednji roman pisatelja Dana Browna, od katere si nekaj zaslužka obetata tudi David Shugarts in Dan Burstein. Pravkar sta namreč izdala delo Secrets Of The Widow's Son (Skrivnosti vdovinega sina), s katero nameravata razkriti naslednjo potezo pisateljskega kolega Browna. S precejšnjo mero gotovosti zatrjujeta, da se bo naslednja Brownova knjiga, The Solomon Key, ki bo izšla leta 2006 ali 2007, ukvarjala s prostozidarji in da bo dogajanje postavljeno v Washington.

Brisanje meja med dejstvi in domišljijo
Burstein je pri svoji raziskavi izhajal iz govoric, da je na ovitku originalne izdaje Da Vincijeve šifre skrita še ena šifra, namenjena pozornim bralcem. Našel je črke, ki so bile natiskane za odtenek krepkeje in iz njih sestavil naslednji stavek: Kaj res ni upa za vdovinega sina? Brskanje po zgodovinskih tekstih ga je pripeljalo do mormonske verske skupnosti in od tam do zgoraj navedenih ugotovitev.

Burstein je lani v črno zadel že s knjigo Skrivnosti šifre: Neuradni vodnik med skrivnostmi za Da Vinčijevo šifro, ki je izšla več kot v miljonski nakladi, kar je še vedno malo v primerjavi z "originalom". Brownovo knjigo so samo v trdi vezavi natisnili že več kot 36 miljonkrat. Kasneje je podoben "učbenik", ki naj bi bralcem pomagal ločiti med dejstvi in literarnimi dodatki, izdal tudi za Brownovo zgodnejše delo, Angeli in demoni.

Epidemija se širi: vsak ima svojo teorijo zarote
Burstein pri svojem delu ni osamljen. Na tržišču se je v zadnjem letu pojavilo več kot ducat knjig z zgovornimi, a bolj ali manj podobnimi naslovi: Da Vinci Decoded (Dešifrirani Da Vinci), The Da Vinci Hoax (Da Vinčijeva prevara) in podobne študije bodisi zagovarjajo bodisi spodbijajo razvpiti roman. V slovenščini je nedavno izšel prevod knjige barta D. Ehrmana, Razkritje Da Vincijeve šifre.

Nihče pa še ni, kot je to zdaj storil Burstein, dal odgovora na še ne zastavljeno vprašanje. Za pisanje Vodiča po Salomonovem delu se je medtem že "javil" nekdo drug, kar pa Bursteina ne skrbi: "Na tržišču je dovolj prostora za vse".