Svetlana Makarovič pripravlja tri slikanice z novimi ilustracijami, tudi izpod rok Jelke Reichman, za zgodbe, ki jih že poznamo, med njimi sta Sovica Oka ter Potepuh in nočna lučka. Vsaj ena bo izšla prihodnje leto. Foto: BoBo
Svetlana Makarovič pripravlja tri slikanice z novimi ilustracijami, tudi izpod rok Jelke Reichman, za zgodbe, ki jih že poznamo, med njimi sta Sovica Oka ter Potepuh in nočna lučka. Vsaj ena bo izšla prihodnje leto. Foto: BoBo

Uredništvo za leposlovje Mladinske knjige bo v naslednjem letu med bralce poneslo brezčasno rusko klasiko Vojna in mir, mladinski roman Vse Janne Teller ter se poklonilo Jelki Reichman, Svetlani Makarovič, Milku Matičetovemu in Adi Škerl.

Založba Mladinska knjiga je v tem letu skupno izdala več kot 500 naslovov, skupna naklada pa je znašala več kot milijon izvodov knjig. "Leto je bilo za založbo relativno pestro, in čeprav so nas nekateri že pokopavali, smo še vedno tukaj. Izdali smo veliko lepih in dobrih knjig, tisto, pri čemer navidez popuščamo, pa je število naslovov, saj jih je bilo letos recimo deset odstotkov manj kot preteklo leto," je na nedavni novinarski konferenci povedal glavni urednik Bojan Švigelj.

Pri tem je navedel nagrade in priznanja, ki so jih njihovi avtorji in sodelavci prejeli v tem letu. Med drugim sta Anja Štefan in Alenka Sottler za knjigo Drobtine iz mišje doline dobili nagrado večernica, priznanje zlata hruška in priznanje Kristine Brenkove, urednica Nela Malečkar pa je postala založnica leta. Omenil je tudi uspešnice preteklega leta, med katerimi je na prvem mestu z modro ptico nagrajena Pogodba Mojce Širok.

Sorodna novica Pravljični svet Jelke Reichman, ilustratorke v domovih in srcih vseh generacij bralcev

Jelka Reichman in Svetlana Makarovič, "naši naravni znamenitosti", kot so ju označili pri Mladinski knjigi, bosta prihodnje leto dopolnili 80 let. Ob tem bo izšla ilustratorkina antologija Rasla je jelka, Svetlana Makarovič pa pripravlja tri slikanice z novimi ilustracijami, tudi izpod rok Jelke Reichman, za zgodbe, ki jih že poznamo, med njimi sta Sovica Oka ter Potepuh in nočna lučka. Vsaj ena bo izšla prihodnje leto, je napovedal vodja uredništva leposlovja Andrej Ilc.

Ob 100-letnici rojstva Milka Matičetovega, ki ga najbolj poznamo kot zapisovalca zgodb iz Rezije in avtorja po Ilčevem mnenju "najbolj odštekane ljudske pravljice v knjižni obliki" Tri botre lisičice, bo izšel izbor njegovih stvaritev Zlate slovenske ljudske pravljice, ki ga pripravlja Anja Štefan.

Priljubljena danska pisateljica Janne Teller, ki živi v New Yorku, aprila prihaja na obisk k slovenskim bralcem. Foto: EPA
Priljubljena danska pisateljica Janne Teller, ki živi v New Yorku, aprila prihaja na obisk k slovenskim bralcem. Foto: EPA

Etična vprašanja bosta v delih Vse ter Vratarka in morje odpirali danska pisateljica avstrijsko-nemških korenin Janne Teller in norveška avtorica Maria Parr. Janne Teller bo aprila obiskala Slovenijo.

Zbirko Kondor bosta obogatili knjigi avtorjev, ki sta sicer poznana, a doslej po Ilčevih besedah nista bila del kanona slovenske književnosti. To sta Marjan Tomšič z romanom Oštrigeca, ki je izšel leta 1991 in zanj dobil nagrado Prešernovega sklada, ter Zbrane pesmi po mnenju nekaterih začetnice intimistične poezije Ade Škerl. Spremno besedo za slednjo bosta prispevala Ivo Svetina in Tanja Petrič.

Sorodna novica Vojna in mir – veliki roman z veliko priredbami

V prevodu Lijane Dejak bo v zbirki Veliki večni romani izšel roman, za katerega številni pravijo, da so ga prebrali, a ga v resnici niso - Vojna in mir ruskega klasika Leva Nikolajeviča Tolstoja. V zbirki Roman pa bo med drugim izšlo delo španskega pisatelja Javierja Cercasa Slepar, ki temelji na resnični zgodbi o človeku, ki je dolgo veljal za veterana španske državljanske vojne in ki je preživel koncentracijsko taborišče, a se je nato izkazalo, da si je vse skupaj izmislil. Obeta se tudi knjiga nemškega avtorja Normana Ohlerja o drogah v tretjem rajhu.

Najobsežnejši projekt uredništva priročnikov je v naslednjem letu, ko bo minilo 500 let od smrti Leonarda da Vincija, celosten pregled njegovega dela in življenja, kot sta ga spisala Fabio Scaletti in Martin Kemp.

Kot je napovedala vodja uredništva priročnikov Urška Kaloper, bo v naslednjem letu na knjižnih policah tudi nova knjiga Slovencem dobro poznanega argentinskega pisatelja in psihoterapevta Jorgeja Bucayja Najlepše pravljice, da se bolje spoznamo, knjiga Resnice in zmote o ljubezni, kot jih je nanizal Bruno Šimleša, in Mala knjiga o velikem O Mance Košir.