Vsa letošnja nominirana dela so od danes razstavljena v drugem nadstropju Knjižnice Otona Župančiča, na oddelku za otroke in mladino. Foto: BoBo
Vsa letošnja nominirana dela so od danes razstavljena v drugem nadstropju Knjižnice Otona Župančiča, na oddelku za otroke in mladino. Foto: BoBo
Bina Štampe Žmavc: Cesar in roža (založba Miš)
Desetnico so doslej dobili Mate Dolenc za Letečo ladjo (2004), Slavko Pregl za Usodni telefon (2005), Janja Vidmar za knjigo Zoo (2006), Bina Štampe Žmavc za Živo hišo (2007), Andrej Rozman Roza za knjigo Kako je Oskar postal detektiv (2008) in Marjana Moškrič za knjigo Stvar (2009), Dim Zupan za knjigo Hektor in male ljubezni: Zgodba nekega Hektorja (2010), lani pa je nagrada pripadla Milanu Deklevi za knjigo Pesmarica prvih besed in Bini Štampe Žmavc za zbirko pravljic Cesar in roža. Foto: založba Miš

Za desetnico, ki jo na DSP avtorjem podelijo za delo, izdano v zadnjih treh letih, so nominirana dela: Desetka Cvetke Bevc, Žabja radijska postaja sleherni večer oddaja Nika Grafenauerja, Mihec Majde Koren, Pesmi o Mišku in Belamiški Ferija Lainščka, Luža, čevelj, smrkelj in rokav Vinka Möderndorferja, Skrivnost oblačne gore Milana Petka Levokova, Radovedne pravljice Slavka Pregla, Martičnek in dinozavri Lucije Stepančič, Hud planet Primoža Suhodolčana ter Hektor in zrela hruška Dima Zupana.

Kako načeti resne teme brez zapadanja v patetiko?
Partljič, ki žiriji predseduje že tretje leto, letošnji izbor nominirancev ocenjuje kot poseben, saj odpira teme, ki veljajo za tabu - med njimi so alkoholizem, ločitev staršev ter smrt ljubljenega brata in živalskega ljubljenčka. Napisati knjigo umetniško in etično sprejemljivo brez solzavega manipuliranja in šokiranja je velika sposobnost, ugotavlja Partljič. Kot dodaja, ga veseli, da se pisateljski kolegi, "dobri stari rokerji", niso utrudili in postali "rutinerji".

Današnjo razglasitev nominirancev je s svojimi pesmimi popestrila dijakinja Zavoda za slepo in slabovidno mladino Anja Pustak Lajovic, nekateri izmed avtorjev pa so nagovorili zbrano mlado občinstvo.

Nabor 81 del s seznama Pionirske - centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo, ki je del Mestne knjižnica Ljubljana, je pripravila profesorica Dragica Haramija. Deset nominiranih del je izbrala žirija, ki jo poleg Partljiča sestavljajo Marjana Moškrič, Dušan Šarotar, Bina Štampe Žmavc in Janja Vidmar.

Podelitev nagrade za letošnje leto bo 22. maja v prostorih DSP. Vsa za desetnico nominirana dela so od danes razstavljena v drugem nadstropju KOŽ na oddelku za otroke in mladino.

Lani dva nagrajenca
Lani je nagrada pripadla Milanu Deklevi za knjigo Pesmarica prvih besed in Bini Štampe Žmavc za zbirko pravljic Cesar in roža.