Samo ne recite ji
Samo ne recite ji "Thorita". Foto: Reuters
Thor je med drugim eden izmed ustanovnih članov Maščevalcev (The Avengers). In ne, njegova nova identiteta ni začasna. Foto: Reuters
To seveda ne pomeni, da bo Chris Hemsworth ostal brez službe: stripovski svet še zdaleč ni "sinhroniziran" s filmskim.

To bo "najvznemirljivejša in najšokantnejša sprememba", kar je kdaj doletelo katerega izmed "velike trojice" osrednjih Marvelovih likov, napovedujejo v podjetju. Veliko trojico sicer sestavljajo Captain America, Iron Man in Thor, ki je nastal po predlogi božanstva iz nordijske mitologije in čigar najslavnejši atribut je orjaško kladivo. "Klasični bog groma ne more več vihteti mogočnega mjolnirja, in vstala bo popolnoma nova junakinja, vredna imena Thor," so zapisali v izjavo za javnost.

"To ni gospa Thor. To JE Thor."
"To ne bo Ona-Thor,"
poudarja Jason Aron, pisec serije stripov o Thoru. "To ni gospa Thor in ni Thorita. To je Thor." Strip v spremenjeni obliki na police prihaja oktobra, ilustriral pa ga bo Russell Dauterman. Trenutno so razkrili le dve novi Thorovi sliki: zdaj je prsata, a atletska plavolaska, oblečena v različico dozdajšnjega kostuma.

V Marvelovo vesolje je Thora leta 1962 prvi vključil kultni stripar Stan Lee (Thora je na Zemljo iz Asgarda poslal njegov oče, Odin, da bi ga naučil kančka ponižnosti.) V zadnjih letih pa je Thor - tudi po zaslugi mišic Chrisa Hemswortha, ki ga igra - uspešno zgradil še svoj filmski imperij. Prvi in drugi del franšize, ki sta skupaj po svetu zaslužila več kot milijardo dolarjev, sta avstralskega igralca izstrelila med zvezde.

"Napis na Thorovem kladivu se glasi: 'Kdor koli drži to kladivo, bo - če je tega VREDEN - imel moč Thora'," povzema Marvelov urednik Will Moss. "No, čas je, da posodobimo ta slogan. Novi Thor nadaljuje Marvelovo ponosno tradicijo močnih ženskih likov, kakršne so Captain Marvel, Storm, Črna vdova in druge. In ta novi Thor ni začasna ženska zamenjava - ona je zdaj eni in edini Thor, in vredna je tega imena!"

Maščevalci naenkrat zanimivi tudi za "mainstreamovsko" občinstvo
V zadnjih letih je bilo v vesolju stripov kar nekaj potez, ki dajejo slutiti, da se ta svet skuša distancirati od monolitne uniformiranosti belega/heteroseksualnega/vlogam spolov zvestega normativa. Leta 2012 smo izvedeli, da je Zelena svetilka (Green Lantern) istospolno usmerjen, še eno leto prej pa, da bo v Spidermanov dres zlezel najstnik hispanoameriškega porekla Miles Morales. Svojo istospolno usmerjenost je razkrila Batwoman Kate Kane, ki se je spopadla tudi z načelom ameriške vojske “Don’t Ask, Don’t Tell”. Res pa je, da so bile to vse novice, ki so krožile večinoma po forumih in med ljubitelji stripov - vest o Thorovi "transformaciji" pa so ameriški javnosti sporočile kar voditeljice dnevne pogovorne oddaje The View.