Dreddova spolna usmerjenost - kakršna koli pač je - je vedno na drugem mestu, za njegovo ljubeznijo do pravice, pravi avtor stripa. Foto: 2000 AD/Rebellion
Dreddova spolna usmerjenost - kakršna koli pač je - je vedno na drugem mestu, za njegovo ljubeznijo do pravice, pravi avtor stripa. Foto: 2000 AD/Rebellion
Pri Marvel Comics so že leta 1992 razkrili, da je Northstar, eden izmed junakov, povezanih z Možmi X, istospolno usmerjen. Dvajset let pozneje, junija lani, se je poročil s svojim dolgoletnim partnerjem Kylom. Foto: Marvel Comics

Nasilni izvrševalec zakona s policijsko značko, za katerega gredo zasluge piscu Johnu Wagnerju in risarju Carlosu Ezquerri, je doslej navdahnil kar dva filma: bolj znana je verjetno polomija Judge Dredd iz leta 1995 s Sylvestrom Stallonom v glavni vlogi, lani pa ga je v filmu Dredd igral Karl Urban. (Zanimivo je, da v stripu nikoli zares ne vidimo Dreddovega obraza. To naj bi, tako John Wagner, simboliziralo "anonimnost pravice - pravica nima duše. Ni potrebe, da bi bralci videli njen obraz, in nočem, da ga vidijo.")

Zdi se, da bo v naslednji številki britanskega stripa 2000AD, ki nosi zgovoren naslov Closet, legendarni sodnik razkril svojo istospolno usmerjenost. Vsaj prva stran stripa, ki je že zakorožila po medijih, o tem ne pušča pretiranega dvoma: na njej vidimo Dredda, ki se strastno poljublja z moškim, nad njim pa je izpisano: "Verjetno sem na neki način vedno vedel, da sem gej. Samo preveč strah me je bilo priznati."

Kljub temu pa se zdi, da založniki le niso bili tako zelo pogumni: vir pri založniku (Rebellion) razkriva, da naj bi se v nadaljevanju stripa izkazalo, da ne gre za pravega Dredda, ampak samo za obiskovalca gejevskega kluba v Dreddovem kostumu.

Potlačena čustva
Pisec Rob Williams bolj ali manj dvoumno pravi samo, da je hotel izkoristiti dejstvo, da je o zasebnem življenju sodnika Dredda znanega tako malo. "Si predstavljate, kaj bi se zgodilo, če bi vsaj za hip na plan izpustil vse, kar je potlačil?" je povedal za The Guardian. "Seveda bi lahko bil gej. Ne morete gledati njegovega izvirnega kostuma z vsem tistim usnjem in verigami, ne da bi pri tem opazili fetišistične elemente. Toda Dreddova čustva so pokopana tako globoko, da ni zelo verjetno, da jih bo kdaj spustil na dan." Prelomna številka stripa (ki to očitno vendarle ni) izide v sredo.

Steve Marchant iz Londonskega Muzeja stripov je ob tem poudaril, da Dredd niti slučajno ni prvi superjunak, čigar spolna usmerjenost je bila kdaj postavljena pod vprašaj: konec koncev se je Zelena svetilka (Green Lantern) "v štiridesetih letih proti kriminalu boril v rdeči bluzi". "Vsekakor bi bilo pa to prvič, da se namiguje, da bi se kak tako ikoničen junak lahko "razkril". Mislim, da gre za drzno potezo, ki istospolno usmerjenim mulcem ponuja dobrega vzornika."