Vladimir Putin na letošnji tradicionalni tiskovni konferenci ob koncu leta. V svojem govoru je okrcal Turčijo, izrazil svojo naklonjenost Donaldu Trumpu in pohvalil rusko gospodarstvo. Foto: Reuters
Vladimir Putin na letošnji tradicionalni tiskovni konferenci ob koncu leta. V svojem govoru je okrcal Turčijo, izrazil svojo naklonjenost Donaldu Trumpu in pohvalil rusko gospodarstvo. Foto: Reuters
Krim
Kljub močni gospodarski krizi javnomnenjske ankete kažejo več kot 80-odstotno podporo predsedniku Putinu. Foto: Reuters
"Vse je v redu"
Viri blizu Putina sicer poročajo, da predsednik, ki se mu tretji mandat izteče v letu 2018, ne odobrava kulta osebnosti v sovjetskem slogu, ki ga povezujejo z njim - pa čeprav je njegov obraz na tako rekoč vsem, od mobilnih telefonov do spominskih magnetkov. Foto: Reuters

Izčrpna knjiga - dolga je kar 400 strani - z zgovornim naslovom Besede, ki spreminjajo svet je le najnovejši izraz vdanosti oboževalcev, ki v predsedniku vidijo odrešitelja moderne Rusije. Nabor izdelkov, na katerih lahko kupite Putinov obraz, je neverjetno širok: prodajajo ga na vsem, od parfuma do vodke.

"Začeli smo opažati, da se vsaka Putinova beseda do določene mere uresniči," ugotavlja Anton Volodin, avtor knjige, ki jo je sicer izdala prokremeljska skupina Mreža. "V knjigi smo zbrali njegove izjave in to teorijo potrdili."

Ne izgublja časa z galantnostjo
Med domnevno antologijskimi Putinovimi izjavami knjiga navaja predsednikovo grožnjo, da bo "zradiral" čečenske militante, njegovo ugotovitev, da Krim je in vedno bo "neločljiv" del Rusije, ter bizarni spor z Latvijo, v katerem je Putin zabrusil, da lahko Riga od Moskve pričakuje samo "ušesa mrtvega osla", kar je ruski frazem za "nič".

Osorne, včasih celo vulgarne izjave so zaščitni znak predsednika Putina, ki tako išče skupni jezik z elito državne obveščevalne službe, iz katere tudi sam izhaja. Zelo tipična je bila denimo njegova nedavna izjava, v kateri je sugeriral, da se je Turčija s sestrelitvijo ruskega letala očitno "odločila Američanom nekam zlesti". Izjava je sicer še preveč sveža, da bi bila vključena v novo knjigo.

Je pa zato precejšen poudarek na Putinovem domoljubju. "Zame je Rusija življenje," pravi nekje, drugje pa zasmehuje zahodnjaški pristop k demokraciji in istospolne zakone.

"Azijska tradicija"
Zgodovinar Nikolaj Svanidze o novi knjigi pripomni, da ga silno spominja na slavno malo rdečo knjižico z mislimi kitajskega komunističnega vodje Mao Cetunga, ki je izšla v šestdesetih. "To je azijska tradicija," je komentiral za časopis RBK. "Dežele z avtoritarnimi režimi vedno skušajo izdati najbolj sijajne izjave svojega voditelja - tudi, če te izjave niso tako zelo sijajne."

Nesebično darilo
Proputinovska skupina, ki je knjigo izdala, je v preteklosti od Kremlja že večkrat dobila radodarno finančno pomoč. Izdaja na police knjigarn prihaja januarja, stala pa bo 800 rubljev (dobrih deset evrov). Tisoč izvodov posebne izdaje je Mreža podarila Kremlju, ki jih je kot novoletno darilo razdelil med državne uradnike in politike. RBK piše, da je bilo obdarjencem dano na znanje, naj knjigo razkazujejo na svojih pisalnih mizah, ter pojasnjeno, da jim bo knjiga pomagala razumeti odločitve, ki usmerjajo rusko notranjo in zunanjo politiko.

Kljub hudi gospodarski krizi javnomnenjske ankete kažejo več kot 80-odstotno podporo predsedniku Putinu; zasluge za to gredo najverjetneje njegovi odločitvi za priključitev Krima in zračne napade v Siriji. 63-letni državnik je tudi nenehno predmet poročanja državne televizije.

Kult osebnosti
Viri blizu Putina sicer poročajo, da predsednik, ki se mu tretji mandat izteče v letu 2018, ne odobrava kulta osebnosti v sovjetskem slogu, ki ga povezujejo z njim - a njegov obraz je na tako rekoč vsem, od mobilnih telefonov do spominskih magnetkov.

Predsednikov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je Kremelj že distanciral od Besed, ki spreminjajo svet. Knjige še ni videl, pravi, in ne zdi se mu verjetno, da je nastala na izrecno pobudo Kremlja.