Na kongresu bo sodelovalo več uglednih vabljenih predavateljev z vsega sveta. Foto: Univerza v Mariboru
Na kongresu bo sodelovalo več uglednih vabljenih predavateljev z vsega sveta. Foto: Univerza v Mariboru
Bernhard Kettemann bo predaval o "semiotiki oglaševanja in stilistiki potrošništva". Foto: EPA

Mariborskega kongresa se udeležuje okoli 120 udeležencev iz več kot 25 držav, ki razpravljajo o slogu in slogovnih značilnostih različnih književnih in neknjiževnih besedil tako v tradicionalnih medijih, kakršna je knjiga, kot novejših, kakršna sta film in medmrežje.

Kot so sporočili z Univerze v Mariboru, je v ospredju strokovnega srečanja predvsem odnos med stilistiko in drugimi sorodnimi disciplinami, ki obravnavajo različne vidike sloga, med njimi diskurzno analizo, pragmatiko, naratologijo, retoriko, korpusne študije, psihologijo, prevodoslovje in še nekatere.

Vrhunski strokovnjaki s področja
Na kongresu sodeluje tudi šest vabljenih predavateljev, med katerimi velja izpostaviti Geoffreyja Leecha z britanske univerze v Lancasterju, ki velja za enega najuglednejših svetovnih jezikoslovcev in strokovnjakov na področju stilistike. Njegovo predavanje ima naslov Styles of (im)politeness: a comparison of Ichiguro’s Remains of the Day and Albee’s Who’s Afraid of Virginia Woolf? (Stili (Ne)olikanosti: primerjava med Ichigurovimi Ostanki dneva in Albeejevo dramo Kdo se boji Virginie Woolf?)

Ob njem bodo zbranim predavali še Jean Boase-Beier z univerze East Anglia, Michael Burke z nizozemskih univerz Roosevelt in Utrecht, John Kennedy s kanadske univerze v Torontu in Bernhard Kettemann z graške univerze, gostitelje pa bo zastopala predavateljica književnosti v angleščini na mariborski filozofski fakulteti Michelle Gadpaille.