Gimnazijec je prepričal žirijo, ki je izbirala dobitnika 9. večernice. Foto:
Gimnazijec je prepričal žirijo, ki je izbirala dobitnika 9. večernice. Foto:
Slavko Pregl
Lani je šla večernica v roke Slavka Pregla. Foto: RTV Slo
Tone Pavček
Prvič so večernico leta 1997 podelili Tonetu Pavčku. Foto: RTV SLO

Dvodnevno srečanje, ki se ga letos udeležujejo okoli 40 otroških in mladinskih pisateljev in pisateljic, poteka letos že desetič zapored, v njegovem okviru pa poteka tudi simpozij Barve pokrajin in ulic v mladinski književnosti, odprtje razstave mladinskih literarnih del in predstavitev knjige Kdaj ste umrli ter projekta E-knjiga. Dogajanje prvega dne pa so na srečanju sklenili s podelitvijo večernice na soboškem gradu.

Kdo je izbiral?
Nagrajenca Igorja Karlovška in njegov roman Gimnazijec je pod predsedstvom Toneta Partljiča izbrala žirija v sestavi Marjane Kobe, Darje Lavrenčič Vrabec, Darke Tancer Kajnih in Petre Vidali. Ti so opisali Gimnazijca kot najradikalnejši in najbolj brezkompromisen roman med številnimi deli o mladinski problematiki. Za večernico se je potegovalo pet nominirancev, med katerimi so bili poleg zmagovalca še Franjo Frančič, Borut Gombač, Neli Kodrič in Desa Muck.

Vredno se je upirati
Žirija je izbor letošnjega dela med drugimi pojasnila s Karlovškovim stilom, ki kljub temni zgodbi ostaja optimističen. Glavni junak Peter Janežič, ki ga pisatelj oblikuje z veliko mero zaupanja, je po krivem obtožen, da je kriv za smrt svojega prijatelja, zaradi česar ga pošljejo v prevzgojni dom. Tam ga pričaka skupina domskih mladostniških prestopnikov in neizogibno šikaniranje, ki ga mora prestajati. To bralca ne pusti neprizadetega, saj avtor uporablja prvosebnega pripovedovalca, ki pripoveduje zelo nesentimentalno. Prek tega problematizora Karlovšek domski vzorec "prevzgoje" mladostniških prestopnikov kot vzgojno neproduktiven koncept.

Zgodba se vendarle konča pozitivno, saj dočaka Peter, nadpovprečno inetligentni mladoletnik, obnovitev procesa, na katerem končno dokaže svojo nedolžnost. Kljub temu pa je bilo narejenega dovolj, da bo zaznamovan za vse življenje. Žirija je tako prepričana, da želi delo Gimnazijec sporočiti, da nas hudo povsod obkroža, vendar se je kljub vsemu še vedno vredno upirati.

Do zdaj so večernico prejeli Tone Pavček, Desa Muck, Janja Vidmar, Polonca Kovač, Feri Lainšček, Matjaž Pikalo, Marjana Moškric in Slavko Pregl.

Jubilejno srečanje literatov
Oko besede je namenjeno strokovnemu druženju tistih, ki sooblikujejo podobo slovenske književnosti za otroke in mladino. Poleg samih pisateljev pa se letošnjega jubilejnega srečanja udeležuje tudi več kot 20 različnih strokovnjakov s področja mladinske literature. Prav ob tej priložnosti je izšla tudi knjiga Kdaj ste umrli. Zgode in nezgode slovenskih pisateljev, v katerih so pisateljice in pisatelji zapisali nekaj anekdot s svojih prijateljskih srečanjih z bralci, bibliografijo avtorjev pa je delu dodala urednica Vesna Radovanovič.