Lani je Združenje francoskih kritikov in založnikov roman To noč sem jo videl izbralo za najboljšo tujo knjigo. Foto: BoBo
Lani je Združenje francoskih kritikov in založnikov roman To noč sem jo videl izbralo za najboljšo tujo knjigo. Foto: BoBo
Drago Jančar: To noč sem jo videl
Roman To noč sem jo videl je izšel leta 2010 pri Modrijanu. Foto: Modrijan

Na resničnih dogodkih zasnovan roman o tragični zgodbi zakoncev Rada in Ksenje Hribar je v nemškem izvodu izšel pri založbi Folio.

Na drugem mestu ORF-ove decembrske lestvice je roman Der Scheiterhaufen (Grmada) madžarskega avtorja Györgyja Dragomana, na tretjem pa knjiga Ach, diese Lücke, diese entsetzliche Lücke (Oh, ta praznina, ta grozna praznina), avtobiografski roman nemškega igralca, režiserja in pisatelja Joachima Meyerhoffa. Lestvico najboljših knjig sestavljal žirija, v kateri so neodvisni literarni kritiki in knjigotržci.

O tragični zgodbi zakoncev z gradu Strmol
Drago Jančar je za roman To noč sem jo videl, ki je leta 2010 izšel pri založbi Modrijan, 2011 prejel svojega tretjega kresnika. Delo pripoveduje o življenju Veronike Zarnik, ki ga pisatelj osvetli v petih poglavjih skozi zgodbe neposrednih udeležencev dogajanja.
Spominjajo se je ljubimec, oficir jugoslovanske kraljeve vojske, mati, zdravnik nemške okupacijske vojske, družinska gospodinja in na koncu še nekdanji delavec na gradu Strmol. Vsak na svoj način dopolnijo sestavljanko življenja polne, samosvoje in ekscentrične ženske ter obenem izrišejo njen žalosten konec in posredno zapleten vrtinec medvojnega in tudi pred- in povojnega časa na Slovenskem.

Pisatelj je lani za knjigo prejel prix du Meilleur livre etranger, nagrado za najboljšo tujo knjigo, ki jo podeljuje združenje francoskih kritikov in založnikov. Francoski bralci lahko delo prebirajo pod naslovom Cette nuit, je l'ai vue, izšlo pa je pri Phebusu.