Papež je knjigo spominov napisal z vatikanskim dopisnikom in prijateljem Fabiem Marchesejem Ragono (na posnetku). Foto: AP
Papež je knjigo spominov napisal z vatikanskim dopisnikom in prijateljem Fabiem Marchesejem Ragono (na posnetku). Foto: AP

Papež Frančišek je avtobiografijo, naslovljeno Življenje – moja zgodba skozi zgodovino (v izvirniku Life – la mia storia nella Storia) napisal z italijanskim novinarjem Fabiem Marchesejem Ragono, s katerim ga vežejo tudi prijateljske vezi. Italijanski časopis Corriere della Sera je že pred izidom objavil nekaj obširnih izsekov iz prihajajoče knjige, piše Associated Press (AP).

Del zgodovine sta tudi Maradona in pomoč "Božje roke"
Kot Jorge Mario Bergoglio v Buenos Airesu v Argentini rojeni trenutni papež skozi avtobiografijo naniza ključne trenutke svojega življenja in njihovo presečišče s svetovnimi dogodki – od druge svetovne vojne in argentinske vojaške diktature do vatikanskih spletk. Tako predstavi, kako splet teh dogodkov skupaj oblikuje njegove prednostne naloge kot papeža. A med dogodki, ki se jim posveti v svojih spominih, so tudi taki, kot so pristanek na Luni leta 1969, celo svetovno nogometno prvenstvo leta 1986 v Mehiki, na katerem je Diego Maradona s pomočjo "Božje roke" dosegel nepozabni gol, pa tudi padec Berlinskega zidu leta 1989. Knjiga je prepletena tudi s Frančiškovim humorjem, ne umanjkajo pa niti osebne anekdote, ki so močno vplivale nanj.

Špekulacije o zdravstvenem stanju in kritike konservativcev
Med drugim se posveti obravnavi ponavljajočih se špekulacij o njegovih zdravstvenih težavah, kritik konservativcev in kaj lahko oboje pomeni za prihodnost njegovega papeževanja. Takšna vprašanja so vedno obdajala papeže, a je možnost papeškega odstopa tako rekoč postala resničnost šele z zgodovinsko upokojitvijo zdaj že pokojnega papeža Benedikta XVI. v letu 2013, kar je bila prva papeška abdikacija po skoraj 600 letih.

Kot razkrije v knjigi, je Frančišek v primeru, da
Kot razkrije v knjigi, je Frančišek v primeru, da "pride do resne fizične ovire" za njegovo papeževanje, že napisal odstopno pismo, ki ga hranijo v državnem sekretariatu. Foto: AP

Frančišek, ki so mu v mladosti odstranili del pljučnega krila, se je to zimo občasno spopadal z bronhitisom, gripo in prehladom, zadnja dva tedna pa je pomočnika prosil, naj prebere večino njegovih govorov. Leta 2021 so mu odstranili 33 centimetrov debelega črevesa, lani je bil dvakrat hospitaliziran, med drugim enkrat zaradi odstranitve zabrazgotinjenega tkiva črevesja po prejšnjih operacijah, s katerimi so mu odpravili izbokline v črevesni steni.

Knjiga bo pod naslovom Life - My Story Through History 19. marca izšla tudi v angleškem jeziku pri založbi Harper-Collins. Za prevod iz italijanščine v angleščino je poskrbel Aubrey Botsford. Foto: Amazon
Knjiga bo pod naslovom Life - My Story Through History 19. marca izšla tudi v angleškem jeziku pri založbi Harper-Collins. Za prevod iz italijanščine v angleščino je poskrbel Aubrey Botsford. Foto: Amazon

Nobenega zadosti resnega razloga, da bi Frančišek razmišljal o odstopu
A je v svojih spominih poudaril, da je papeštvo delo za vse življenje, vendar – "če pride do resne fizične ovire" – je tudi že napisal odstopno pismo, ki ga hranijo v državnem sekretariatu. "A to je, ponavljam, oddaljena možnost, saj resnično nimam nobenega zadosti resnega razloga, da bi razmišljal o odstopu," je zapisal. "Nekateri so morda upali, da bom prej ali slej, morda po bivanju v bolnišnici, morda kaj takega izjavil, vendar ni tveganja za to: hvala Bogu, uživam v dobrem zdravju, kot sem rekel, je še veliko projektov, ki jih je treba uresničiti, če bo Bog dal," je še dodal.

Frančišek nadalje piše, kako so ga kritiki v Vatikanu in zunaj njega obtožili, da je uničil papeštvo, in poskušali blokirati reforme, za katere so ga po izvolitvi leta 2013 pooblastili kardinali. "Pojavila se je močna želja, da bi stvari spremenili, da bi opustili nekatera stališča, ki pa jih je na žalost težko izkoreniniti. Ni treba posebej poudarjati, da vedno obstajajo nekateri, ki želijo zavirati reformo, ki želijo, da stvari vedno ostanejo takšne, kot so bile v času kraljev papežev," razkriva v knjigi.

Sorodna novica Papež kritike blagoslova istospolnih parov obsodil kot hinavske

"Bog ljubi vse, še posebej grešnike"
Znova navede tudi svojo nedavno odločitev, da katoliškim duhovnikom dovoli blagoslavljanje istospolnih parov, in zanika, da bi kritike, ki so izbruhnile, lahko razdelile Cerkev. Afriški škofje kot celota, pa tudi posamezni konservativni škofje po vsem svetu, so izjavili, da ne bodo sledili novi direktivi. "Hočem le reči, da Bog ljubi vse, še posebej grešnike. In če se moji bratje škofje po svoji presoji odločijo, da ne bodo šli po tej poti, to ne pomeni, da je to predprostor razkola, ker cerkveni nauk ni pod vprašajem," je prepričan Frančišek.

Jezusova ljubezen do ljudi z družbenega roba
V knjigi je znova potrdil tudi svojo podporo istospolnim civilnim zvezam, a znova izključil možnost porok istospolnih parov, rekoč, da je "prav, da imajo ti ljudje, ki izkusijo dar ljubezni, enako pravno zaščito kot vsi drugi". To je utemeljil z besedami, da je Jezus preživljal čas z ljudmi, ki so živeli na robu družbe, "in to bi morala Cerkev danes početi s člani skupnosti LGBTQ+." Kot je po pisanju AP-ja še dodal, "naj se počutijo kot doma, zlasti tisti, ki so bili krščeni in so v vseh pogledih del Božjega ljudstva; tisti pa, ki niso krščeni in bi radi bili, ali bi radi bili botri ali botre: naj bodo dobrodošli, prosim; naj hodijo po previdni poti po osebni presoji".

Papež izdal avtobiografijo