Tone Peršak je napovedal razprave, na koncu katerih naj bi bilo malo bolj jasno, kaj je to evropska duša oziroma ali to sploh kaj je. Foto: RTV SLO
Tone Peršak je napovedal razprave, na koncu katerih naj bi bilo malo bolj jasno, kaj je to evropska duša oziroma ali to sploh kaj je. Foto: RTV SLO
40. mednarodno srečanje PEN-a

Slovenski PEN srečanje - na Bledu bo potekalo do 30. marca - organizira že 40., zaradi česar srečanje velja za dogodek z najdaljšo tradicijo med dogodki, ki jih organizirajo nacionalne izpostave mednarodnega PEN-a. Kot je povedal predsednik slovenskega PEN-a Tone Peršak, se srečanja letos udeležuje okoli 65 literatov in mnenjskih voditeljev. Ti so tudi nekakšni nezavedni ambasadorji slovenske kulture, ki vtise s srečanja in s srečevanj s slovenskimi kulturniki in intelektualci prinašajo v svoje domovine. Tudi zato je po Peršakovem mnenju mednarodno srečanje pisateljev priložnost, da se Slovenija uvrsti na duhovni zemljevid Evrope.

O evropski duši s tega in onega vidika
Osrednji dogodek srečanja bosta dve okrogli mizi, ki bosta 27. marca v blejskem hotelu Park nagovorili s temo Kaj je evropska zavest? Udeleženci bodo govorili o možnostih za obstoj nečesa, kar bi smeli imenovati evropska duša. Na prvi izmed obeh okroglih miz bodo temo obdelovali 's pogledom filozofa in sociologa', druga pa bo osvetlila literarne, kulturne in civilizacijske vidike tega vprašanja.

Zgodovina, ki ovira glajenje sporov
Tudi letos bo okroglo mizo priredil Mirovni komite Mednarodnega PEN-a. Predsednik tega komiteja je Edvard Kovač, ki je napovedal, da bodo 28. marca pod drobnogled vzeli etično vprašanje odnosa do zgodovine kot vira miru. Ravno odnos do zgodovine, obremenjen z mnogo predsodki in (pravimi ali fiktivnimi) spomini, je vir vedno novih razprtij, ki se hitro izrazijo v političnih krizah, gospodarskih pretresih ali celo vojnah, katerih žrtve so vedno predvsem revni in nemočni.

Italijanov na srečanje ne bo. Vsaj uradno ne, saj zaradi napačnega - tako je to označila sekretarka slovenskega PEN-a Elza Jereb - razumevanja referata Borisa Pahorja iz leta 2005 Italijani gojijo zamero do Slovenskega centra PEN. Temu navkljub bo v Slovenijo pripotoval italijanski pesnik Luciano Morandini, kateremu bo tudi posvečen literarni večer, ki bo v petek, 28. 3., potekal na Ljubljanskem gradu.

P. B.
40. mednarodno srečanje PEN-a