Peter Handke velja za enega najpomembnejših piscev svoje generacije. Rodil se je leta 1941 v Grebinju na avstrijskem Koroškem, od leta 1944 do 1948 pa je živel v Vzhodnem Berlinu. Njegova mati, koroška Slovenka, je leta 1971 naredila samomor, njeno življenje je Handke opisal v svojem delu Wunschloses Unglück. Foto: EPA
Peter Handke velja za enega najpomembnejših piscev svoje generacije. Rodil se je leta 1941 v Grebinju na avstrijskem Koroškem, od leta 1944 do 1948 pa je živel v Vzhodnem Berlinu. Njegova mati, koroška Slovenka, je leta 1971 naredila samomor, njeno življenje je Handke opisal v svojem delu Wunschloses Unglück. Foto: EPA
Peter Handke
Handke je lani izdal, da piše dramo o partizanih na avstrijskem Koroškem , torej o edinem oboroženem uporu na tleh tretjega rajha.
Peter Handke
Ko je leta 2004 Nobelovo anagrado za literaturo dobila Elfride Jelinek, je izjavila, da bi si priznanje po njenem mnenju bolj zaslužil Peter Handke.

Roman Die Morawische Nacht (Moravska noč) se je uvrstil v izbor dvajsetih naslovov, ki se potegujejo za naziv najboljšega romana nemškega govornega območja - a Peter Handke se je iz tekme izločil še pred razglasitvijo zmagovalca.

Z vsem dolžnim spoštovanjem: Ne, hvala
Handke je v pismu Gottfriedu Honnefelderju, vodji omenjenega združenja in obenem predsedniku Akademije za nemško književno nagrado (Akademie Deutscher Buchpreis), zapisal: "Vesel sem, da ste Moravsko noč uvrstili na seznam za literarno nagrado, vendar pa bi se želel umakniti drugim uvrščenim v korist, predvsem mlajšim avtorjem, in izražam polno spoštovanje žiriji." Akademija je pisateljevi prošnji ugodila.

Po objavi šestih naslovov v ožjem izboru 17. septembra bodo roman leta 2008 razglasili 13. oktobra, na predvečer frankfurtskega knjižnega sejma. Avtor bo dobil 25 tisoč evrov, pet finalistov pa vsak po 2.500 evrov.

Frankfurtska založba Suhrkamp, pri kateri je Moravska noč izšla, je Handkejevo prošnjo označila za "veliko gesto" (čeprav se nominirane knjige po navadi zelo dobro prodajajo ...).

Izjave, ki ga niso priljubile svetu
Handke, že od nekdanj "enfant terrible" avstrijske literature, je postal še spornejši v zadnjih letih, in sicer zaradi odkrite podpore nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću. Leta 1996 je Handke izdal potopisno razmišljanje Eine winterliche Reise zu den Flüssen Donau, Save, Morawa und Drina oder Gerechtigkeit für Serbien, ki je v javnosti dvignilo veliko prahu, saj je v njem Handke Srbijo upodobil kot žrtev vojne na Balkanu. V istem eseju je Handke čelno napadel zahodne medije za napačno predstavljanje razlogov in posledic za vojno. Milošević je nato zaprosil za to, da bi Handke pričal na strani obrambe pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, a je pisatelj to zavrnil. Je pa obiskal haaško sodišče in svoja opažanja objavil v eseju Die Tablas von Daimiel.

Pisatelj bi moral že leta 2006 prejeti 50 tisoč evrov vredno Heinejevo nagrado, ki jo podeljuje mesto Düsseldorf. Proti odločitvi žirije je zaradi spornih avtorjevih stališč ostro protestiral tamkajšnji mestni svet. Handke se je nagradi na koncu prostovoljno odpovedal.

Zabrisana meja med sanjami in resničnostjo
Več kot 550 strani dolga pripoved Moravska noč, ki je izšla ob pisateljevi 65-letnici, se dotika nekaterih postaj njegove preteklosti, vseeno pa ni biografija, temveč "opis življenja na način sanj". Ostareli pisatelj v čoln, privezan na pritoku Donave - Moravi, povabi sedem prijateljev. Na reki neke dolge noči obujajo spomine na svoje življenje. V protagonistovi pripovedi ni mogoče spregledati povezav s Handkejevim življenjem: od hrvaškega otoka Krka, kjer se je avstrijski pisatelj zaljubil, in njegovega prvega romana Sršeni, prek domovine njegovega pravega očeta v Harzu v Nemčiji, do njegove rojstne hiše na Koroškem.