Do zdaj je bilo v akciji Podarimo knjige podarjenih okoli 30.000 izvodov knjig v skupni vrednosti nekaj več kot 500.000 evrov. Foto: EPA
Do zdaj je bilo v akciji Podarimo knjige podarjenih okoli 30.000 izvodov knjig v skupni vrednosti nekaj več kot 500.000 evrov. Foto: EPA

Knjige v vrednosti 50.000 evrov so podarili Slovenski karitas, ustanovi Anin sklad, društvu Novi paradoks in zavodu Iskreni.net. Predstavnikom ustanov sta vrednostni bon za knjige v rezidenci avstrijskega veleposlaništva izročila avstrijski veleposlanik v Sloveniji Erwin Kubesch in predsednik Mohorjeve družbe Celovec Jože Kopeinig.
Gre za deseto akcijo Podarimo knjige, z njo pa skuša Mohorjeva družba Celovec, ki zaznamuje 160-obletnico ustanovitve, nadaljevati namen svojega ustanovitelja, škofa Antona Martin Slomška, torej širjenje slovenske knjige med ljudi, posebej tiste, ki si je zaradi materialne ali kakšne druge stiske ne morejo kupiti sami.
Letos želijo posebej opozoriti, da zlasti v obdobju finančne in gospodarske krize, ko so se zaradi brezposelnosti številne družine znašle v stiskah, ljudje ne smejo pozabiti na omiko, ki jo v naše življenje prinašajo knjige. "Posebej v takih časih je treba vedeti, da človek resnično ne živi samo od kruha," še poudarjajo.
V akciji je bilo do zdaj podarjenih približno 30.000 izvodov knjig v skupni vrednosti nekaj več kot 500.000 evrov. V prvih letih akcije so knjige podarili slovenskim osnovnim šolam, knjižnicam in župnijam, v zadnjih letih pa zlasti nevladnim organizacijam, ki delujejo na področju lajšanja socialnih stisk.